2024-03-29

1 thought on “Как се плаче за диктатор?

  1. Правозащитници: Ким Чен-ир е отговорен за милиони жертви

    Автор Днес.дир.бг

    11-дневен траур бе обявен в Северна Корея, магазините са затворени

    Покойният лидер на Северна Корея Ким Чен-ир създаде истински ад на земята за своя народ, заявиха западни неправителствени правозащитни организации. Американски сенатор пък смята, че Ким Чен-ир ще намери място в ада при Хитлер, Сталин, Бин Ладен и Кадафи.
    Сталинисткият режим на Ким Чен-ир е отговорен за милиони жертви, глад, трудови лагери и масови екзекуции, заяви Кен Рот, изпълнителен директор на Хюман Райтс Уоч, цитиран от АФП и БТА.

    „Ким Чен-ир ще се запомни като брутален извършител на системни и масови репресии, оставил народа си да умира от глад“, заяви Рот. „Любимият ръководител“ оставя агонизираща икономика в страна с огромен недостиг на храни. За една трета от населението в страната в момента няма достатъчно храна, а стотици хиляди хора, смятани от държавата за опозиционери, са зад решетките.

    Сам Зарифи, директор на Амнести Интернешънъл за Азиатско-Тихоокеанския регион, заяви, че подготовката за предаването на властта на Ким Чен-ун, избрания за наследник син на Ким Чен-ир, е довела до чистки и вероятни екзекуции на стотици ръководни лица. Според информация, събрана от Амнести Интернешънъл, Ким Чен-ун и неговите привърженици ще се опитат да консолидират своята власт, като засилят репресиите и премахнат всяка възможност за инакомислие.

    Сенаторът републиканец Джон Маккейн, който беше кандидат на президентските избори в САЩ през 2008 г., заяви, че след смъртта на севернокорейския лидер Ким Чен-ир светът вече е по-добро място и изрази надежда той да се присъедини към компанията на такива личности като Хитлер, Сталин, Бин Ладен и Кадафи, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
    Маккейн, който е бил изтезаван като военнопленник през Виетнамската война, каза, че може единствено да изрази задоволство, че „Любимият ръководител ще прави компания на Хитлер, Сталин, Бин Ладен и Кадафи в някое топло ъгълче в ада“.

    Китайският президент Ху Цзинтао посети днес севернокорейското посолство в Пекин, за да изкаже съболезнованията си за смъртта на Ким Чен-ир, предаде агенция Синхуа, цитирана от Ройтерс. Визитата на Ху бе предшествана от телеграма на ЦК на китайската компартия, в която се предлага подкрепа за Северна Корея и се изразява доверие към Ким Чен-ун, сина на покойния лидер, избран за негов наследник на поста.
    Куба, друг съюзник на Северна Корея, постанови тридневен траур по повод смъртта на Ким Чен-ир.

    В самата Северна Корея обстановката е спокойна 24 часа след обявяването на смъртта на лидера й. С началото на 11-дневния траур знамената бяха свалени наполовина, магазините бяха затворени и тълпи от опечалени, някои от които плачат на глас, полагат цветя на паметниците в столицата. За да изразят скръбта си, много жители на Пхенян и други градове посещават мемориалния хълм с 36-метровата статуя на Ким Ир-сен – бащата на Ким Чен-ир.

    Президентът на САЩ Барак Обама и японският премиер Йошихико Нода се договориха за тясно сътрудничество по въпросите на сигурността на Корейския полуостров и в целия регион във връзка с възможността от изостряне на ситуацията след смъртта на Ким Чен-ир, съобщиха световните агенции. В 10-минутния им телефонен разговор Обама увери японския си събеседник, че САЩ са твърдо решение да защитят съюзниците си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *