2024-04-19

1 thought on “ИЗБЕРЕТЕ САМИ

  1. Ако „Любовта на мъжа минава/ше само/ през стомаха“, добре охранените мъже щяха да са най-добрите любовници.

    Да се доказва вредата от тютюнопушенето едва ли има смисъл, но и да се разчита, че непушещите са (или ще станат такива като в споменатата по-горе категория, след като откажат цигарите) е по-зле и от първата поговорка.

    Най-добре е не да се спират цигарите, а изобщо да не се почват – особено за онези, коиго генетично или по някакъв друг начин са устроени така, че по-лесно могат да изпадат в зависимост.

    Освен това не точно непушачите могат да разберат какво точно се случва с пушачите, как как биха или не биха, както и в каква степен способни, да намалят или откажат цигарите. На първите просто им липсва собствен вътрешен опит в това. Не намаляването, а дори задълбочаването на зависимостта от пушенето, може да се провокира (дори и на някого парадоксално да изглежда), например и от ситуации, в които на един пушач му се наложи да избира между това дали да си купи храна или пък цигари (ако се намира, да кажем, във финансово затруднение). И дори да си купи само хляб и мляко примерно, не можейки да си купи и цигари – това не е избор на човек, който може да си купи и двете, но решава съзнателно да не си купува цигари. (Т.е. да не пуши.)

    В общества като българското – които не са нито като американското, нито като тези в по-уредените и богати европейски страни – да се води тотална война срещу тютюнопушенето, когато има хора, които не могат и хляб да си купят (без значение дали са пушачи или не), е нещо като това да се слага каруцата пред коня. „Силно загрижени“ за здравето на пушачите правителства увеличават едно след друго все повече и повече цената на цигарите, под офицалният предлог, че се борят за много добра кауза. Но това, което постигат – освен постоянното облагане на пушачите с доста висок коствен данък (какъвто е акцизът върху цигарите) – т.е. едно по-лесно пълнене на хазната с някакви пари; е и разбираемият бум на контрабандата на цигари. За това,че „добрата кауза“ води и до по-голямо тровене на пушачите с по-некачествени цигари и тютюн, даже и не си струва да говорим, въпреки че то всъщност е доста важно. Никак не е без значение какви точно цигари пуши човек – какви нива на катран, какви нива на никотин има в тях – а част от колатералната „полза“ от войната срещу тютюнопушенето или от много високите акцизи върху тютюневите издения са пушачите, влагащи повече катран и никотин в дробовете си; пушачи, пушещи всякакви боклуци и пр.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *