2024-04-20

1 thought on “Правителството промени набързо Закона за горите

  1. „Зелените“ поискаха оставката на премиера и земеделския министър
    Екоактивистите изпращат жалба до Европейската комисия във връзка с промените в Закона за горите

    http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2011/12/30/1736518_zelenite_poiskaha_ostavkata_na_premiera_i_zemedelskiia/?ref=rss

    Партия „Зелените“ ще изпрати жалба до Европейската комисия (ЕК) във връзка с промените в Закона за горите. Освен това екоактивистите поискаха оставката на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, който по думите им не е удържал на обещанието си от месец март да не се внасят подобни поправки. Ако законът бъде приет от парламента, „Зелените“ настояват и за оставката на премиера Бойко Борисов, обяви лидерът на партията Андрей Ковачев.

    Промените в Закона за горите предвиждат изграждането на лифтове, ски-писти и влекове да бъде без промяна в статута на земята, договорите за наем на лифтове и влекове да бъдат заменени с право на ползване, както и нови уредби за търговията с дървесина. Първите две промени обаче не се харесаха на еколозите, тъй като според тях те са крачка към застрояването на курорта и обслужват корпоративни интереси. В същото време обаче самият земеделският министър коментира, че промените само облекчават условията за инвестиции и създаването на модерни условия за зимни спортове, без да са реална заплаха за природата и да носят риск от презастрояване.

    Какво не харесват еколозите

    Според еколозите, ако се разреши строителството на стълбове на лифтове и ски-писти без превръщането на горските територии в урбанизирани, горите могат да останат гори само на хартия. Освен това инвеститорите ще могат да спестят от таксата, която се плаща при застрояване на горски територии. Впоследствие тя се използва за залесяване на нови гори за сметка на унищожените при строителните дейности. Според изчисленията на екоактивистите сумата, която може да си спестят инвеститорите, респективно да изгуби държавата, е около 50 млн. лв.

    „Това е олигархичен, грабителски закон, който е подарък за офшорни компании“, коментира Андрей Ковачев на пресконференция днес – денят, в който изтича срокът за обществено обсъждане на промените в законодателството. Според него сега действащите закони не създават ограничения за модернизиране и подмяна на съоръженията на Витоша.

    Инвестицията ще оскъпи лифт-картите, ски и сноуборд спортът ще стане недостъпен, а Витоша няма да предлага възможност за устойчив туризъм, коментира на пресконференцията и Асен Спасов. Не си искаме задния ни двор – Витоша да стане недостъпна, казват екоактивистите.

    „Нямаме пример, в който инвеститор съвестно да изпълни задълженията си към държавата – инвестиция, строителство и концесионните задължения. Няма наказани. Институциите, които отговаряха за околната среда дълго време повтаряха, че няма нарушения на Пирин, а той бе изваден от световното наследство, заради тези „инвестиции“, заяви и екологът Даниел Попов.

    „Всички курорти трябва да се развиват според законите. Тогава нещата ще са по-устойчиви за местното население и инвеститорите, няма да има и конфликти“, коментира Живко Богданов Координатор на програма „Гори“ към WWF.

    Съоръженията трябва да се модернизират, но линията, които прокарват, да остане същата, да останат в сегашния си вид, казват еколозите. Според тях преди да се променя ски-зоната трябва да се проведе обществено обсъждане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *