Home » Избрано

Иван Груйкин: Властта трепери да не се събудят гражданите

2011.11.23 2 коментара
Spread the love

                                                            Интервю на Владимир Клисуров,  в. “Република”

 

– Адвокат Груйкин, наскоро обявихте, че 100 държавни такси са незаконни!?

– Всъщност около 100 са общо различните такси в България, а ние не сме се натъкнали на законна такава. Нашето подозрение – а за това говорят всичките ни анализи – показва, че всички държавните такси са незаконни. Няма законова основа за тях.

– Какво ги прави „незаконни”?

– Незаконни са, защото са определени произволно. Законът за държавните такси нарушава задължителни икономически и социални принципи, които са налице във всяка правова държава. Липсва разходна оправданост и икономическа целесъобразност. Таксата, която е цена на услуга, трябва да съответства точно на материалните разходи за дадената услуга. Всяка една такса трябва да почива на едно предварително ценообразуване. Трябва да е направена сметка какви разходи включва едно административно действие. Такова никога не е правено. Администрацията не се чувства длъжна да се отчете. Вземете за пример издаването на разрешение за откриване на аптека. Защо искат 4000-5000 лв.? И 50 да са, абсолютно неоправдано е. Вземете тарифите, когато сте си плащали нещо – там никога няма икономически обосновки.

– Противоречи ли това на конкретен нормативен акт?

– Принципът на разхода влезе законово през 2003 г., но администрацията продължи да си го прави постарому. И по време на социализма размерите на таксите се правеха произволно. Тази традиция се запази. Изхождат от това колко пари са нужни за администрацията, каквато изглежда в мечтите им, а не такава, каквато е в реалност. Разрешението за издаване на аптека има разходи за тонер и лист хартия. Смятам, че възнагражденията на служителите, извършили една или друга дейност, не трябва да влизат в цената на таксата. Щом плащаме данъци, ние плащаме и техните заплати. Те се издържат от данъците. В 60% от времето си чиновниците се занимават с други работи, а в останалите 40% работят. Тези 40% ли трябва да влязат в таксата, която плащаме? Цените на съответните услуги и такси трябва да са по-ниски, щом е така. Но не са смятани. В която и информационна система да влезете, ще ги видите тия около стотина произволни такси. И почвате да се хващате за главата. Голяма част от тях са абсолютно излишни. Те са направени с единствената цел да изхранват някакви чиновници, да облагодетелстват хората, които са на власт. Властта е в основата на безконтролното нарастване на администрацията и таксите, на произволните комисии с бонусите. Нашето мнение, е че 70% от тези администрации и такси са не само безполезни, те са вредни. Ако съм длъжен по закон за нещо, не трябва да го плащам. Трябва да има такса за нещо, което зависи от моя избор. Като документите за самоличност. Те са на държавата. Държавата казва: „Ще платиш толкова, защото така сме решили”. Това е изнудване.

– Може ли да се каже, че у нас гражданите обслужват интересите на държавата, а не държавата – на гражданите?

– Държавата издевателства върху гражданите. Тя извършва насилие над тях. Не им позволява да си вдигнат главата и да помислят трезво какъв е смисълът на едно или друго действие, което тя, чрез съответната администрация, прави. За тези 20 г. големият страх на управляващите елити е това – събуждането. Не се отчитат пред гражданите. Нямат интерес гражданите да се интересуват и да мислят. В сила е погрешната концепция на социализма: чиновниците и държавата са всичко. Отделният човек е нищо. Той има само задължения. Запази се социалистическата държава и манталитетът от тогава.

– Ако се намалят таксите, няма ли да се наложи увеличение на данъците?

– Сигурно не. Държавата ще функционира много по-добре с три пъти по-малка администрация. Предизборните лозунги говореха за оптимизиране в този сектор, но трябва да се каже колко получават срещу какъв труд. Ако наистина администрацията е такава, каквото трябва да бъде, предварително се смята какво прави и колко трябва да плащаме, нека да се знае кое колко е. И не правителството да излезе с популистките декларации, че България е данъчен рай. Това не е вярно. В България „данъци + такси + осигуряване” е едно от най-смазващите в Европа. Голяма част от таксите са скрити данъци. Никой не се е засилил да идва тук, всички си тръгнаха.

– Атакувахте много от таксите в съда. На какъв етап са делата?

– Относно четири-процентовата такса, която се дължи при иск в съда – делото продължава. На първа инстанция са отхвърлили жалба със скандални мотиви. Това е скандално решение, защото заключението, което направи съдът след 3 страници разсъждения е, че тези 4% не затрудняват гражданите във възможността да предявяват искове. То противоречи на каквато и да е логика, на здравия разум. То е абсурд. При положение, че на 1 000 000 лв. са 40 000 лв. Голяма част от клиентите ми се отказват, че не могат да платят таксата. При обжалване пак се иска такса. Така стана и с мой конкретен случай в семейното право – става дума за подялба на имущество със сериозна стойност. Просто не може да се заведе този иск, защото не може да се плати таксата. Това е голям резил за състава, който си позволи такова решение. Всички знаем, не е тайна, че натискът върху ВАС е огромен. Или се действа с облаги. Различни форми на въздействие. Нека си припомним случая от миналата седмица. Това са все по-видими белези за разпад в този съд. Това би било трагично. Съдия от ВАС отказа да подпише решението за избора на шеф на градския съд. Ако продължаваме така с извънсъдебни доводи, не е добре. Такова падение не се е случвало. Видими са форми на разпад на най-важните звена в България.

– Говорите за натиск… След протеста пред парламента на 14 януари 2009г. вие защитавахте десетките бити от полицията. Сега главният комисар Калин Георгиев обясни, че полицейското насилие е мит. Като мотив посочи, че на 54 000 състав има „само” 70 случая на насилие. Как ще коментирате това изявление?

– Нямаше да мисли така, ако негови близки или той беше пострадал. В България има неадекватни управляващи, споменатият от вас комисар е христоматиен пример за несъстоятелност. Неговото твърдение е пълен абсурд. Всеки го знае. Хората ги е страх от полицията, те не се обръщат към нея. Погледнете полицията. Това са хората, които са внушават от съжаление до страх, но не и доверие. Обидно е даже да го коментираме. От това, което той казва, единственото, което може би заслужава да се помисли, е броят на служителите на МВР. И резултатите от тяхната дейност. Щом допуснахме хора като Бойко Борисов да е премиер, хора като Калин Георгиев, а Цветанов – вътрешен министър, значи всичко може да ни се случи, а то вече е започнало да ни се случва.

– Думите ви не са ли потвърждение на максимата, че всеки народ си заслужава управниците?

– Така е, въпросните господа са си на мястото. Въпросът е ние къде сме.

 

Източник:   Spravedlivost.net

2 коментара »

 • Nik said:

  ”Всички държавните такси са незаконни.”

  Ако бяха ДЪРЖАВНИ, щяха да са и ЗАКОННИ.
  Но те са на МАФИЯТА, която си има държава на територията, именуема от векове България.

  ”- Принципът на разхода влезе законово през 2003 г., но администрацията продължи да си го прави постарому. И по време на социализма размерите на таксите се правеха произволно. Тази традиция се запази. “

  Та нима днес не живеем в обществото на последната фаза на социализЪма – комунизЪма; има само една малка подробност: комунизЪмът, мимикриращ под прикритието на капитализЪма, е „построен“ (разбирай – награбен) за по-малко от 7% от населението на „тази страна“.

  Номенклатурните партайгеноси превключиха от четене заветите на Мордехай Леви на следване глобалния подход към редуциране на световното население до 500 милиони души (от днешните над 7 милиарди); какво ги интересува новите антимесии, че Земята може да понесе – при разумно потребление – и над 100 милиарди население…

  ”За тези 20 г. големият страх на управляващите елити е това – събуждането.”

  Учени-неврофиолози са доказали, че преобладаващата част от човечеството съществува в състояние на перманентен сън – от деня на раждането до последния ден.

  Неслучайно Господ Исус Христос казва: „Оставете мъртвите да погребват своите мъртъвци“. Т.е. тези хора не само не се събуждат – те са и умрели… за Истината.

  ”Не се отчитат пред гражданите. Нямат интерес гражданите да се интересуват и да мислят.”

  В тази връзка – пред кого да се отчитат мафиотите (пардон – „управляващите елити“)?
  Граждани в България? Може и да е имало – „Имало едно време…един дядо и една баба!“

  ”В сила е погрешната концепция на социализма: чиновниците и държавата са всичко.
  Отделният човек е нищо.
  Той има само задължения. “

  Зависи. Зависи от гледната точка. За онези плужеци, които възкликват от кулата на геноцида над „своя“ народ „-Аз съм принц по рождение и боговете са мои братя!“ , концепцията на социализЪма си е баш тамън.

  От друга страна, кой ни е крив, че сме сукали млякото на славянската „задруга“, вместо да се поучим от Запада, където индивидът и държавата са поставени (поне според закона) на равна нога? Иди сега и се отучвай, че не само ти си длъжен на държавата, но и тя (стига да я има, т.е. да не е нискойерархично звено на Мафията) има задължения спрямо тебе.

  ”Запази се социалистическата държава и манталитетът от тогава.

  Да, но с горното допълнение в скобите.

  ””В България „данъци + такси + осигуряване” е едно от най-смазващите в Европа. Голяма част от таксите са скрити данъци. Никой не се е засилил да идва тук, всички си тръгнаха.”

  Хората пък се чудеха защо сериозните инвеститори бягат като попарени от „държавата с най-ниския – само 10% – плосък данък“…

  И защо само източни и западни мафиоти ще си счупят краката да „инвестират“ в (разбирай – да източват) българската икономика.

  ”Хората ги е страх от полицията, те не се обръщат към нея. Погледнете полицията. Това са хората, които внушават от съжаление до страх, но не и доверие. “

  Обаче България не е полицейска „държава“…
  Нищо, че има повече полицаи на глава от населението, отколкото славещия се със своите (някогашни) гангстери Чикаго, щата Илиной, САЩ.

  ”- Думите ви не са ли потвърждение на максимата, че всеки народ си заслужава управниците?
  – Така е, въпросните господа са си на мястото. Въпросът е ние къде сме.”

  Така е, въпросните господа вече не са другари.

  Въпросът е ние какво сме… ако не сме народ?

 • ТИКВАТА said:

  Имаме опит. На „ти” с мутрите Григор Лилов разказва, че Бойко Борисов още след 90-те години „е събирал борчовете предимно „со кротце и со благо” – без писък на спирачки от джипове и чупещи костите бухалки”. Но случвали се и гафове. Така станало с убийството на шефа на Клуб 777 Антон Димитров. На съд за покушение бива изправен Райко Райков – „33-годишният президент на филиала на „Ипон” със собственици Бойко Борисов и Цветелина Бориславова. Райко Райков е убиецът (заедно със свои „авери”) и на хасковския бизнесмен Ангел Петров. Вместо само да го сплашат, „биячите го усмъртили, счупвайки гръдната му кост и захвърлили трупа в язовир до село Светлина”. Дават се още няколко примера с издънки на служители на „Ипон”, работили като изпълнители на мокри поръчки на мафията.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.