Home » Избрано

Унгария: Намаляват пенсията на комунистите

2011.10.26 2 коментара
Spread the love

Тя често е много по-висока от средната за страната, която е в размер на 300 евро

Над 20 години след падането на комунизма в Унгария парламентът й обмисля да ореже пенсиите на управлявалите по време на диктатурата, предаде Асошиейтед прес.

Тези пенсии често са много по-високи от средната за страната, която е в размер на 300 евро. Това се дължи на високите заплати, които апаратчиците са си уреждали, отбелязва агенцията.

Депутати от управляващата дясна партия Фидес заявиха, че са за налагане на “репарационен данък” върху пенсиите на хиляди бивши чиновници от Унгарската социалистическа работническа партия (УСРП), която управляваше страната през по-голямата част от комунистическия период, завършил през 1990 г.

Други парламентарно представени партии искат да се преизчислят индивидуалните пенсии, за да се извадят от тях заплащанията за политическа дейност.

Депутати от четири от петте парламентарни сили се срещнаха, за да съгласуват предложенията си и се споразумяха пенсиите на бившите комунисти да не се намаляват под нивото на минималния стандарт на живот.

От срещата отсъстваше само Унгарската социалистическа партия, която е приемник на УСРП.
Очаква се проектозаконът да бъде изготвен до две седмици.

Източник: БТА

2 коментара »

 • Nik said:

  И у нас партайгеносите-апаратчици получават тавана на пенсиите.

  Но не им стига – претендират за премахването му – присламчени до справедливите искания на миньори, летци, подводничари, металурзи, строители и други честно заработвали високи трудови възнаграждения български граждани.

  Не им стигат безбройните привилегии, които имаха по времето на социализЪма, та жадуват доживот да смучат кръвта и потта на отрудения българин, който е отделял бели пари за черни дни.

  Таванът на пенсиите наистина е противозаконен и трябва да се махне, но преди това пиявиците от социалистическата ера трябва да получат по справедливост полагащото им се възмездие:

  минимална социална пенсия.

  (Разбира се, стига да не се окаже, че “Гарван гарвану око не вади”…).

 • Mariana said:

  И бившите офицери и въобще служителите на щат в прословутата Държавна сигурност получават тавана на пенсиите. (По същата причина – имали са високи заплати с високи отчисления от тях.) Затова, впрочем, почти никой не говори у нас и никой не се сеща… Дали са заслужавали точно те, всички работили в тайните служби на бившия режим (както и партийните апаратчици, за които споменава Ник), високите си заплати и сега, респективно, тавана на пенсиите, не знам дали въобще има смисъл да коментирам.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.