Home » Е-Списание

Пет години от убийството на руската журналистка Анна Политковская

2011.10.07 Няма коментари
Spread the love

Пет години след убийството на руската журналистка Анна Политковская още няма присъда за деянието.

От август т. г. в ареста с обвинение в организирането на убийството е Дмитрий Павлюченков. Бившият подполковник от милицията е посочен от следствието като човека, събрал групата за извършване на престъплението. През май тази година в Чечня бе арестуван и Рустам Махмудов, който според следователите е физическият извършител.

Близките на Политковская обаче казват, че разследването и арестите не дават отговор на основния въпрос – кой е поръчителят?

Убийството на журналистката е поръчано за рождения ден на Путин.

Анна, която е родена през 1958 г. в Ню Йорк, бе известна с критичната си позиция към политиката на Путин, както и с репортажите си от Чечня, Дагестан и Ингушетия. В тях авторката засягаше отношението на руските военни към местното население. В материалите си тя е наричала Путин “малък сив човек”, а близкия до него Рамзан Кадиров, който сега е президент на Чечня – “лъжец”.

Материалите й се публикуват в опозиционния в. “Новая газета” и тя неведнъж е получавала смъртни заплахи от 2000 г. до гибелта й.

През това време журналистката получава и нещо друго – куп международни награди за смелостта си. През декември 2005 г. на конференция за свободата на пресата във Виена, организирана от “Репортери без граница”, Политковская казва: “Хората понякога плащат с живота си за това, което мислят. Дори някой може да бъде убит за това, че ме информира. Аз не съм единствената, която е заплашена. Имам доказателства за това.”

Politkovskaya

В България Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” носител на Международна награда за защита на човешките права “Златен гълъб” също ще отбележи тъжния юбилей.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.