Home » Избрано

Борисов договорил “за без пари“ да внедри у нас естонския модел на е-правителство

2011.09.02 Няма коментари
Spread the love

Премиерът Бойко Борисов има амбицията да внедри у нас естонския модел на електронно правителство, става ясно от стенограмата на последното заседание на Министерския съвет.

“Между другото Московски, Митниците, МВР, Дончев, на 12-ти съм се разбрал с премиера на Естония и ще доведе една делегация и лично той ще ни презентира електронното правителство. Говорил съм с него какво от него могат да ни дадат безплатно и ще настоявам, ако може и да ни даде и експерти, които като дойдат тук, за да можем да го внедрим много бързо. Естония е държава от нашата черга, а много бързо го въведоха и го направиха и работи перфектно. Така, че лично премиерът ще го презентира за един ден отиваме само по тази тема да ни информира“, запознава колегите си с предстоящата среща Борисов.

Външният министър Николай Младенов се намесва и посочва, че в електронизирането на администрацията има напредък, тъй като Министерството на регионалното развитие и благоустройството работи вече почти изцяло електронизирано, а Министерството на външните работи преминава на 19-ти септември на към електронен режим на работа. “Оказа се, че тя е купена при нас преди няколко години и останаха около 20 хиляди лева, за да може да заработи. Навсякъде е направено това. Тя е разработена в България, тя е българска, продава се по цял свят. Сума ти мултинационални компании работят с нея, а ние в българската държава не можем да се разберем министерствата да я внедрим. В момента, в който тя съществува, вече документооборотът между министерство А и Б става електронен веднага и улеснява работата на гражданите“, посочва той.

В дискусията се намесва и ресорният за еврофондовете министър Томислав Дончев. “Искам да напомня на колегите, че електронно правителство в България се прави от десет години и средствата, които са похарчени за въвеждане на електронно правителство сигурно са няколко пъти повече от тези, които е похарчила Естония. Ние имаме добре работещи отделни решения в отделни министерства, в отделни ведомства, в отделни общини и това, което ни липсва към момента, е, там където трябва да се съсредоточат усилията, е една координирана система следваща единни стандарти“, заявява той.

Междувременно министър на транспорта и съобщенията Ивайло Московски, в чийто ресор са информационните технологии, се оплаква от Министерството на правосъдието, където имало “неразбиране на ситуацията“.

“Тук не става въпрос да ни се дава пълен достъп до вашите вътрешни системи. Тук става въпрос ние да имаме достъп самата структура на електронното правителство да достигне до вас, а вече самите приложения, какво вие ще дадете вътре в тази система, никой няма право и няма да ви се бърка вътре в системата, но ние в крайна сметка трябва да имаме достъп“, обръща се той към зам.-министъра на правосъдието Даниела Машева.

“Трудно успяхме, но успяхме например с колегите от Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната. За момента имаме проблем с Министерството на правосъдието. Концептуално имаме различия. Ние считаме, че бързо и ефективно това нещо би могло да се извърши от външни компании изпълнители, които са специализирани в тази дейност. Колегите от Министерството на правосъдието считат, че тези системи трябва да бъдат изградени от вътрешен капацитет, какъвто за съжаление, може би е правилно, но ние нямаме нито време, нито имаме такъв капацитет“, обяснява Московски.

В отговор Машева заявява, че нямат такъв капацитет и Борисов нарежда, след като няма, да възложат работата на друг.

Зам.-финансовият министър Владислав Горанов също напада правосъдното министерство като коментира, че освен системите да имат интегрирана техническа съвместимост, трябва да има и политическа воля системите да си общуват. “Това, което казва Московски завоалирано е, че всички министри трябва да проявят политическа воля и да не ревнуват. Техничарите, които са направили системите, те ги гледат първо като техни деца, второ на много места в този бизнес има монополизиране от страна на изпълнителя на съответната информационна система, който през годините поддържа собствения си бизнес монополизирайки поддържането на тази система“, посочва Горанов.

Видимо подразнен, Борисов нарежда електронното правителство да заработи до половин година и посочва, че “ако някой пази нещо ревниво, веднага ще си отиде“.

“В момента ние обясняваме: бялото е бяло, черното е черно, сивото е сиво. Нима на министрите трябва да обясняваме, че електронното правителство ще улеснява гражданите. В това ли сега искате да ме убедите? Аз ви казвам “бяло е”, вие ми казвате “не е черно, не е сиво, а бяло”. Казвам ви да се стегнете и това, което направи Дончев, да е във всяко едно министерство. Оттам ще вземем, говорил съм за без пари, ако трябва да платим само на експерти, които да ни координират системата. Какво повече го умуваме“, коментира Борисов.

“Ако нещо са купили или има купено, с две ръце ще им благодаря и ще им викам “Браво!” Поне нещо да се види от това, което е купено. Важно е да се интегрира и да започне да работи в следващите шест месеца до година максимум, всичко това да сме го забравили и да е в историята. Какво го коментираме повече? Какво ревниво ще пази правосъдието, от кой? Кое пазим ревниво?“, пита премиерът

“Московски, от мое име, само искам да ми кажеш ако някъде някой ревниво нещо не прави, затова министър ще си отиде мигновено ако дойдеш и ми кажеш “този, три дена ходят експертите, ето го” – веднага ще си отиде, гарантирам ви. В 21 век да обясняваме, че електронното правителство е хубаво! Дето се вика, МВР се отвори“, заявява още Борисов.
 

Мартина Бозукова

Mediapool

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.