Home » Избрано

9-ти септември отново раздели депутатитe

2011.09.09 Няма коментари
Spread the love

Червените поискаха колегите им да станат на крака

Цачева: Това не е безспорна дата

 

Датата 9-ти септември отново предизвика скандал в парламента. Червеният депутат Янаки Стоилов предложи колегите му в Народното събрание да почетат паметта на загиналите по повод 9-ти септември. Днес се навършват 67 години от събитията през 1944 г. За едни те са въстание срещу фашистката власт, а за други преврат, довел до налагане на комунистическата власт.

Стоилов каза, че 9-ти септември е един необикновен ден в българската история, дата, която е следствие от участието на България във Втората световна война. Една дата, в която много хора са вложили своите амбиции за промяна не само в политическия, но и в социалния строй на страната, заяви социалистът. Според него датите, които са били разделителни, трябва да носят мъдрост.

Депутатите благоприлично стават на крака, а вътрешно им е крайно неприятно. Не искам днес да ставам на крака заради тези, извършили грозни деяния след 9-ти септември 1944 г, контрира зам.-председателят на ПГ на „Атака” и на парламента Павел Шопов. Той заяви, че през цялото време на прехода се наблюдава злоупотреба на права на депутати.

По думите му определени народни представители се опитват да привлекат вниманието на залата и на целия български народ с предложения за искания за отбелязвания и чествания, свързани със ставане на крака. Шопов призова председателя на Народното събрание Цецка Цачева да не гласува предложението на левицата и да не се става на крака в парламента.

Цачева на свой ред обясни: „Трябва да търсим общи, а не разделителни факти за нашата история. Датата 9-ти септември обаче не е безспорна дата в нашата история, затова няма да уважа искането на Янаки Стоилов”.

Трябва да се уважават жертвите, които българският народ е дал в своята най-нова история, заяви депутатът от „Коалиция за България“ Георги Пирински и повтори предложението на Янаки Стоилов.

Веселин Методиев, депутат от Синята коалиция, припомни декларацията на народните представители от 39-то НС, в която бе осъден комунизмът и оспори желанието на червените народни представители за отдаване на почит към жертвите след 9-ти септември 1944 г.

Става дума за отдаване на почит към всички хора, които са дали своя живот от двете страни на барикадата, крайно време е да гледаме по-мъдро на нашата история, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. Днес България не се нуждае от противопоставяне, но виждам, че духът на 41 НС не е извлякъл поука от историята, заключи той.

Тази дата си е ваша, отново му опонира синият депутат Веселин Методиев. Не е въпрос на конюнктура, за съжаление, българското общество продължава да живее в посткомунизъм, посочи той.

В крайна сметка депутатите не отдадоха почит към жертвите с едноминутно мълчание.

 

Източник:  Vsekiden.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.