2024-04-19

17 thoughts on “Сигнал до главния прокурор: АЯР е издал незаконосъобразно разрешение за ядреното гориво в АЕЦ “Козлодуй”

  1. Не се съгласявам с препоръката на г-н Котев. Аз настоявам да продължим тук диалозите със знаещи специалисти от АЕЦ „Козлодуй“, ако има и други готови за коментари по темата с новото гориво и има ли то почва у нас – ама да ни цитират документи, както Георги Котев ни ги показва 1:1. Моля ЕвроЧикаго.ком за съдействие и предоставяне на трибуна тук, на това място.

  2. Розовото ме преследва от три години в интернет пространството и храчи насреща ми, но за всичкото това време не е показал нито един, повтарям – НИТО ЕДИН документ, с който да подкрепи лъжливите си твърдения. Да потретя – НИТО ЕДНА СТРАНИЧКА!!! В същото време на блога ми има вече над 2000 (две хиляди) страници с документи, които до един потвърждават моите твърдения. ВСИЧКИ! Само два пресни примера. Техническото решение с което АЕЦ-а е искала от АЯР разрешение за поетапен прехо към използването на новото (рециклираното) гориво. Криха го три години с какви ли не лъжливи аргументи, а аз като го получих и го публикувах всичките им лъжи рухнаха. Най-опашатата им лъжа беше, че ТОБ-а съдържал „ноу-хау“, най-вероятно за производство на ядрено гориво. Вече и целият въпросен раздел 31 от ТОБ-а (258 страници) е поставен на блога ми. И какво? Дали сега някой ще успее да си проиведе ядрено-горивна касета и да я продаде на някоя централа? Скоро ще разберем.
    Иначе, аз отдавна съм му намерил цаката на Розовото. Просто не му обръщам внимание. Съветвам и Вас така.

  3. “Розова пантера”, ето ти пишеш: ”А що се отнася до причините за удължената кампания, всичко е отдавна е ясно. Причината е в библиотеките с константи, които не са били обновени за новото гориво. Сега института Курчатов ги е предоставил на АЕЦ и кампаниите отдавна се изчисляват правилно. Всичко това Котев го знае, но продължава да твърди, че има шашма.”
    Ще ти кажа, че работя над 30 години в областта на софтуера и не мога да се съглася, че един софтуер може да е каквато и да е причина в случая, защото той не определя как да става процеса вътре в реакторите(на практика си може без него да става горенето, след като не е актуализиран – което се доказва днес). Софтуерът помага само за наблюдаване, като индикатор(мерител) на процесите, които са настъпили след смяна на горивото – това е все едно да не кажеш гафа на цифровата телевизия, ако тя не те е предупредила, че трябва да си смениш телевизора с нов приемник. Ето тук е заровено кучето, че руснаците ни ползват ТАЙНО или СРЕЩУ МНОГО ПАРИ за посветените в далаверата, без официално заплащане от ТВЕЛ на 100%-държавния опитен полигон.

    Т.е. аз твърдя, че не софтуерът е виновен, а същият е ДОКАЗАТЕЛСТВО, че горивото се експериментира и затова НИКОЙ не е могъл да знае поведението му, в т.ч. параметрите за да се заложат те в софтуера-индикатор на процесите при горенето. Или с две думи, руснаците заедно с началниците на АЕЦ “Козлодуй” са вагабонти – подписвам се под това, тъй като става въпрос не за смяна на олиото в кварталната мекичарница. Лошото е, че вие сте успели да излъжете и ЕК и ЕП, за Врачанската прокуратура не говоря, че на крива ракета космосът е виновен.

    Всъщност Георги Котев е единственият, от иначе признаваните и от мен квалифицирани специалисти в АЕЦ “Козлодуй”, който се е осмелил да каже, че царят е гол – нали знаеш какво му е казал неговият нов началник, когато Георги е вдигнал врява най-напред вътре в централа, после пред агенти от днешното ДАНС: “Трай, коньо, за зелена трева!”.

    Затова имам право да те попитам: “Розова пантера, ти дали не си кон?” – веднага бързам да ти се извиня, нека не ти звучи като обида, но виждам, че работиш вътре и имаш доста информация за слочката. Колко ли обаче си неподкупен и заслужаваш уважение, когато браниш стоически като Матросов на амбразурата, “дребни”, според теб, но незаконно забогатели – според мен, шефове там.

    Е, да му дава Господ здраве на Котев, пък и пари… и сили да не ходи в Брюксел да се пали, за да не отдъхнат с облекчение тогава, след Брюксел, такива като теб и твоите работодатели, за да дойде възмездие да видите вие света зад решетките и в раираните дрехи.

    И накрая, добре, че го има този сайт в Чикаго от смели безсребърни българи, защото в България почти всички медии са на хранилката от Козлодуй. Но доказано е, че всички сериозни истини идват у нас, след като има публикация в чужбина.

  4. И още нещо да добавя сега, след като каза, че продължаваш да работиш в АЕЦ.
    Най-зле е, че в централата работят такива като теб, които приравняват кражбата от един бостан или кражбата на желязо от строежа на една стопанска постойка с кражбите в АЕЦ. Това показва или пълна некомпетентност или пълна липса на морал. И в двата случая твоето място не трябва да е в АЕЦ. Може би заради това си защитаваш мястото с такъв плам по форумите…
    Интересно ми е защо другите колеги мълчат – мълчанието в знак на съгласие ли е?
    И с кой се съгласяват?
    Нека продължа да разсъждавам в тази линия:
    Ти крещиш срещу Котев и продължаваш да работиш безпроблемно в АЕЦ.
    А те мълчат.
    Защо ли?
    С теб или с него са съгласни тогава?

    Страх, страх управлява в АЕЦ Козлодуй откакто помня.
    Още през 1977 г. изгониха баща ми от „Партията“, защото бе изхвърлил партбилета си и казал, че не ще да е в една партия с хора, които крадат желязо (именно желязо) през задния портал на централата. Скоро след това я напусна (сега някой може да измисли, че го е било страх от радиация или че не си е взел изпит някакъв) Единственият човек, който бе гласувал срещу решението на парторганизацията беше Кузманов -един действително достоен човек. Баща ми е изгонен практически с пълно единодушие, макар и повечето да са си признали после, че са го направили от страх, както сега с Котев. И ако аз пожелах да започнах работа в АЕЦ причината бе, че по мое време директор бе станал именно същият Кузманов (линк). Но като видях с очите си какво е, много бързо разбрах,че е безмислено да се промени нещо в нея ако ще и Бог да слезе и да се заеме. Жалкото е, че там действително има отлични специалисти. Добре е, че аз винаги съм имал алтернативи. Само липсата на алтернатива задържа хората в Козлодуй в тоя страх. А страхът е лош съветник.

  5. Pantero, като питаш:

    Всъщност, я по-добре кажи защо напусна АЕЦ? Не беше ли защото не можа да си вземеш изпитите?

    Да те питам аз, защо пък на теб жена ти изневерява?

    Колкото до Петър, отлично помня, понеже работех, а после бях наблизо, че той напусна понеже спечели ЗК и замина за САЩ. Ти би ли седял на заплата от $20 хил., ако ти предложат $80 хил? Отгоре на всичко, той имаше добър бизнес, който го подари на наш общ приятел (сигурно го познаваш). Дори и да го бяха изгонили от АЕЦ, което сам знаеш, че няма как да стане, с този бизнес и до днес нашия общ приятел си изхранва семейството, вероятно по-добре отколкото от заплата в централата, щом я напусна.

    За Белковец пишеш:

    Настояваше ръководството да наруши закона, като го държи на предишното му работно място. Доказателство за причините да се разприказва, е че спря да говори, когато ръководството отстъпи и го назначи пак.

    Сам казваш, че ръководството един път така, а втори път иначе – и то против закона, само да му запуши устата.
    Щом АЕЦ може да плаща на Белковец, да му намери работа, за да замълчи, какво им пречи и на теб да ти плащат да пишеш по форумите срещу Котев. Едно е да пишеш като аноинимен, а друго е да го дадете на съд. А бе защо никой не вземе да го осъди тоя Котев, я колко вреди нанесе – от министерството в документ изчислиха, че щетите са за над 2 милиона лева? Къде спят юристите на централата? Що бе, пантеро, не обясниш това – в затвора вкарват и за 1000 лева, а тук над 2,000,000 са го оставили да си развява байряка, а и теб да затруднява…

    Пишеш:

    Но пак казвам – това са си „стандартни“ козлодуйски далаверки – който има достъп до доставките на железа, ще спретне с тях далаверка, който е набъркан с химикали – с тях, който е набъркан с ядреното гориво – ще гледа да чопне нещо от транспорта…

    А ето къде е заровено кучето! Сам го каза. По лесно ще е да се плюе Котев по форумите, да се докара верно до лудост, отколкото да се арестува и пребори в съда. Защото на ръководството на АЕЦ не и им е чист косъма. И се започва от назначаването с връзки на некадърни специалисти (заради, което напуснах) и с изгонване на честните и устатите (като Котев). Започва се с всяване на страх в персонала, за да мълчи и си затваря очите, за да се премине през далаверки с железа, химикали… и се стигне до горивото.

    Ето защо аз съм против строежа и на АЕЦ Белене – не съм против атомните централи като цяло, а съм против да бъдат в ръцете на алчни и безскрупулни ръководители.
    А може би шумът около Белене наистина се вдига, за да се прикрие какво става в Козлодуй? Бедни ми народе… А ти бедна ми Пантеро, на кого служиш!

  6. Петре,

    май го обърнахме на чат тука 🙂 За съжаление трябва да тръгвам за Козлодуй, щото довечера съм домашно дежурство. Та тогава (ако всичко е наред в АЕЦ) ще скучая трезвен пред компютъра в козлодуйския си дом и може пак да си поговорим.

  7. Петре,

    Аз не лъжа, а ти или лъжеш, или не помниш, или не си влизал във ВСГ заедно с инспекторите, или (но това е малко вероятно) по твое време не са измервали.Всеки път мерят с MMCA с CdZnTe детектор.

    Да. в горивото има нови елементи – изгарящи поглътители. Гадолиний вътре в таблетката, а не познатите ти СВП. Естествено е, че трябва друга библиотека константи. Със старата просто се изчисляваше неправилно дължината на кампанията (излизаше по-къса от действителната). Така че не става въпрос за „добив на енергия от софтуерни константи“, както твърдиш, надявам се на шега.

    Всъщност, я по-добре кажи защо напусна АЕЦ? Не беше ли защото не можа да си вземеш изпитите? Та не ми говори колко много разбираш и как си приемал горивото.

    За МААЕ също не си прав – има правомощия в Русия. МААЕ няма правомощия само над ВОЕННИТЕ инсталации на петте официални „ядрени“ държави, но всичките им цивилни инсталации се намират под контрол.

    За Белковец също не си прав. Уволниха го ПРЕДИ да се разприказва, а не след това. И той всъщност почна да плещи глупости за да си отмъсти за уволнението. А го уволниха, защото отказа да бъде трудоустроен в УТЦ, при положение че имаше заболяване, което му пречеше да работи в среда н йонизиращи лъчения. Настояваше ръководството да наруши закона, като го държи на предишното му работно място. Доказателство за причините да се разприказва, е че спря да говори, когато ръководството отстъпи и го назначи пак. Просто една малка дребна душица, която използва всячески трудовото законодателство за да си запази топлото местенце. Има ги такива при всеки работодател. Иначе отдавна да са го махнали, при положение, че и той се провали наколко пъти на изпити.

    А че в Козлодуй стават „странни“ уволнения и назначения, няма спор. Но причините са много по-прозаични. Става въпрос за дребните и едрите далавери, които стават във всяко голямо държавно предприятие. Доставки, обществени поръчки и т.н. Механизмът на кражбите и далаверите не се различава от всяко друго предприятие. Но никой не краде милиарди от фалшиво ядрено гориво. Това е просто абсурдно. НИкой не си прави шеги с тия неща и контролът е твърде голям. А и ако направиш такава далавера, защо ти е да стоиш и да чакаш да те хванат, вместо да изчезнеш? И да върти някой далаверка, свързана с горивото, най-много да е нещо свързано с транспорта. Оттам някои хора направиха прилични пари и сега си имат къщи в Симеоново. Но пак казвам – това са си „стандартни“ козлодуйски далаверки – който има достъп до доставките на железа, ще спретне с тях далаверка, който е набъркан с химикали – с тях, който е набъркан с ядреното гориво – ще гледа да чопне нещо от транспорта, който се занимава с обслужването – ще краде от стола, хотела о станцията на Леденика. Един например взимаше рушвети за да назначава разни местни власи и цигани на ниски работничеки длъжности. Не оправдавам тази практика, но тя съществува навсякъде в бедната ни държава. Но „милиарди“, мафия, която нарежда на няколкостотин депутати от европейския парламент как да гласуват ….. малко е …. как да кажа …..

  8. Пантеро,
    лъжата не е най-доброто доказателство в случая. Да обясняваш на човек който 5 години е приамал свежото гориво, как става това по неверен начин!?
    Проверките на инспекторите на МААЕ са документални, след зареждането на активната зона идваха да проверяват номерата нв касетите. Да отговарят на тези в техните паспорти и съответните разчети за презареждане. Проверка за изотопното съдържание на свежото гориво не се извършва!!! Прав си че наличието на Плутоний в свежото гориво, би могло да се установи – но такава проверка не се прави. Никой не е предвидил такава възможност.
    Реакцията на МАЕЕ е разбираема – „излъгали са ни защо да го показваме”. Освен това МАЕЕ няма никакви правомощия на територията на Русия и по никакъв начин не може да провери какво се влага в горивото от производителя.
    Получаването на повече енергия от смяната на константи в софтуер! Всъщност сам признаваш че в горивото има нови компоненти иначе защо ще се доставя нова библиотека с константи?
    Защо тези библиотека не е обновена през 2003, когато започва доставянето на новото гориво и не е била обновявана до 2008?
    Сега твърдиш че вече е обновена. Е, вярвам ти, но откога все пак?
    Що се отнася до мераците на Котев да става началник – няма такива. По любопитно е защо в Козлодуй стават странни уволнения. Когато и Александър Белковец си отвори устата по същия проблем беше уволнен по някакви мъгляви причини. Не бих се учудил ако такива уволнения се случат и сега. Все пак парите които седят зад използването на Плутоний за гориво в атомните електроцентрали са огромни, по-големи от бюджета на България. А купуването на гласове в България от Руските интереси датират от 1880.

  9. Елементарно се открива наличието на плутоний в свежото гориво. Цялото свежо гориво на АЕЦ минава през задължителна проверка от МААЕ. При проверката се определя вида и се измерва, повтарям ИЗМЕРВА,съсдържанието на делящите се изотопи. целта е МААЕ да провери дали ДЕКЛАРИРАНИТЕ тип и количество на касетите отговаря на РЕАЛНОСТТА. Всичко това е част от международния режим за неразпространение на ядреното оръжие и няма шега. С тези неща никой не си прави майтап, всичко е под международен контрол. И между другото, за сведение на всички, МААЕ е първоначално създадена и съществува именно за да контролира този режим. После обраства със всичките си останали структури.

    А що се отнася до причините за удължената кампания, всичко е отдавна е ясно. Причината е в библиотеките с константи, които не са били обновени за новото гориво. Сега института Курчатов ги е предоставил на АЕЦ и кампаниите отдавна се изчисляват правилно. Всичко това Котев го знае, но продължава да твърди, че има шашма.

    Аз не съм сигурен на 100% дали Котев е луд, може всичко да е заради обидата, че не зае мястото на пенсиониралия се предишен началник на разчетчиците. Но пък трябва да се замисли и защо не стана началник ….. Да търси причините в собственото си поведение и характерови особености, които доведоха до това. Все пак за да бъдеш началник на каквото и да е, освен професионалните знания, се искат и определени качества на характера, ръководни умения, комуникационни умения, отношение към хората. Котев е прекрасен специалист в тясната си област (пресмятане на АЗ на реактори ВВЕР-1000), но нямаше как да поеме ръководството на сектора. Просто му липсваха тези качества и всеки HR специалист щеше да каже същото само след кратко интервю.

    И пак повтарям, бих разбрал и Котев и хората, които му вярват, докато плюят и изразяват недоверие към българските институции. Но да твърдиш, че институция като МААЕ (не отделни нейни служители) е замесена в такава грандиозна конспирация….. е малко странно. Да твърдиш, че институция като Европейската комисия е замесена в конспирация, също е странно. Да твърдиш, че съществува мафия, която е купила повече от половината членове на Европейския парламент, също е странно. Това са все твърдения от областта на „световната конспирация“ и са достойни да допълнят историите за Зона-51, масоните, билдербергите и т.н. Накратко, за да твърдиш всичките тези неща, или си луд или си невероятен гьонсурат и изпечен манипулатор, който гони някакви свои си цели.

  10. Пантеро, имам чувството че се познаваме от преди време – както и да е.

    Е добре да допуснем, че Котев е луд, а всички са прави.
    Защо обаче кампаниите в АЕЦ козлодуй продължават ненормално дълго? Да не би вече и перпетуум мобиле да са инсталирали или нещо друго?
    Е нека и аз да изкажа едно предположение (защото досега упорито се отрича очевадното):

    Новите касети ТВСА са обогатени не с Уран 235 а с Плутоний – хем е по евтин, хем е по-ефективен. И това обяснява много добре удължената кампания. Най-големият проблем е, че не съществуват данни за пресмятанета на параметрите на активната зона когато се работи с Прутоний (грубо казано). Софтуерът, който съществува е за Уран 235, а не за Плутоний затова и пресмятанията не се получават.

    С други думи, в момента АЕЦ Козлодуй представлява един влак, чийто локомотив няма прозорци и машинистите го карат по интуиция.

  11. Г. Котев представя неоспорени досега технически данни за поведението на новото гориво и с техническото решение доказа и невярното основание за извършване на прехода към ТВСА – наличие на опит с него на Калининската АЕЦ / АЯР дори е категорична за неотносимостта на руския ТОБ от Калининската АЕЦ към АЕЦ Козлодуй / . Опонентите му пренесоха спора към неговото предположение за произход от рециклирано гориво. През периода на преминаване към новото гориво възникнаха опасни инциденти и никой не разследва вероятната връзка на инцидентите с новото гориво. България носи отговорност по Виенската конвенция и е недопустимо това което са извършили някои отговорни господа- експеримент на българската АЕЦ.
    Явно всички сезирани институции / технически некомпетентни по въпроса / са получавали компетентна техническа консултация от лицата свързани с тази далавера и са я приемали за вярна. Нали не очаквате да си признаят. Сега когато истината лъсна от скриваното техническо решение наред е главния прокурор. А дано ….

  12. Как откъде, той работи за тези, дето директно им плащат заплатите в рубли. Те всичко знаят за енергетиката.
    А тук още няма линк към Свежо. 🙂

  13. До горния – излиза, че си много добре осведомен за Котев! Интересно от къде?
    Според закона Главният прокурор трябва в 30-дневен срок да приеме или да отхвърли предоставената му информация. Поживем – увидим…

  14. Ох, пак ли тоя Котев! Не разбрахте ли че си имате работа с луд човек, който 3 години разиграва българските и международни институции? Ето кратък (неизчерпателен) списък на институциите, които според Котев са въвлечени в „конспирацията“:

    В България:

    АЕЦ „Козлодуй“ – няколко поредни ръководства
    Агенция за ядрено регулиране
    Министерство на икономиката и енергетиката (последните 3-ма министри)
    Трима министър-председатели – Сакскобургготски, Станишев, Борисов
    ДАНС
    МВР
    Главен прокурор
    Окръжна прокуратура – Враца
    Окръжна следствена служба – Враца
    Апелативна прокуратура – София
    Върховен административен съд
    няколко депутати, включително съпредседателите на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров
    Всички големи вестници и електронни медии, поименно са оплювани в. Капитал и телевизионния журналист Милен Цветков, останалите са посочени обобщено. Според Котев, всички медии в България са купени от ядрената мафия

    Европейски институции:

    Европейска комисия
    Европейски парламент (мнозинството според Котев са купени от ядрената мафия – смятайте, това са няколкостотин души!!!)Включително, забележете, поименно е посочил евродепутати от групата на Зелените!

    В системата на ООН:

    Международна агенция за атомна енергия – Виена

    Неправителствени организации:

    Грийнпийс !!! (дръжте се да не паднете)

    Елементарна проверка показва, че единствените по-значими хора и институции, все още вън от конспирацията са президентът Обама, Ватикана, Световната банка и МВФ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *