2024-04-25

1 thought on “България и ЕС на един континент ли са?

  1. Нова Фейсбук група привлече медийното внимание. Този път обаче фокусът не е насочен към поредното искане на оставката на някой от управляващите. Групата обаче е свързана с властимащите и по-конкретно с темата за даренията на различни фирми по посока на воденото от министър Цветан Цветанов ведомство.

    Засега 10-ина души са се присъединили към групата в социалната мрежа „Да защитим доблестния полицай от българското Министерство на вътр. работи!“

    Става въпрос за Контстантин Иванов, който вече е бивш полицай от дирекция „Престъпления по пътищата“.

    Преди време той разказа пред БиТиВи за практиката автомобилите на фирми, които правят дарения на вътрешното ведомство, да не бъдат спирани.

    По-късно Константин Иванов е бил принуден да напусне системата след оказан натиск.

    Никога не съм крил, че ще изкарам този случай наяве. Има сериозно засегнати обществени интереси и като служител на МВР основната ми функция е да защитавам тези обществени интереси. Аз не забравям откъде идва моята заплата – от българските граждани. Това, което съм свършил, е задължението по служба, заяви по-рано днес Иванов.

    Той е разказал на комисията, проверяваща случая, откъде, как, кога и защо е получил списък с колите на спонсорите на полицията. По думите му сигналът е подаден на 3 май, но до излъчването на репортажа на 25 май министерството не е направило нищо.

    Трябваше да дойдат да видят нашите автомобили, защото списъците бяха вътре в колите, бяха махнати от караулките, защото изтече информация, че се подготвя репортаж по този случай. Ако бяха взели списъците от колите, тогава резултатите щяха да бъдат много по-различни, категоричен е бившият полицай.

    Той разказа и как всъщност е протекла самата проверка – събрали са се 150 полицаи от групата и ги накарали да напишат какво знаят по изнесената информация. Само Контстантин Иванов и още един полицай потвърдили и разказали детайлите. Колегите им мълчали.

    Аз останах сам не просто срещу 150 човека, аз останах сам срещу държавата. Искам да ги попитам сутрин, когато станат какво виждат в огледалото – достойни мъже или нещо съвсем друго?, коментира Иванов. Според него цялата система на МВР се управлява със страх и това нещо е дало плодовете.

    Въпреки това той допълни, че резултат има – уви, чак след като от Брюксел критикуваха практиката МВР да има спонсори и тя бе отменена.

    Полицаят напуснал след 20 години работа в МВР, тъй като след репортажа е подложен на натиск. Дисциплинарните производства срещу него са 5. Наказан е само за едно нарушение – с година порицание. Причините са различни – за това, че не са го намерили на автомагистрала „Люлин“, а всъщност не са го търсили; направили са му и една проверка юни месец, че в 13.30 часа не са му били чисти обувките.

    Осъден е на 100 лева глоба заради това, че през 2001 г. по време на работа е нанесъл лека телесна повреда на пиян шофьор след преследване.

    Очаквам атаки срещу мен, подчерта Константин Иванов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *