Home » Избрано

200 000 емигранти си идват в България

2011.08.22 Няма коментари
Spread the love

Около 200 000 български емигранти, по неофициални данни, са започнали да се движат към България”, съобщи министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, цитиран от БТА.

Миналата учебна година първокласниците в България бяха около 61 000 – с близо 1500 повече в сравнение с 2009 г.

“Първокласниците тази учебна година вероятно ще са повече от миналата, тъй като има леко демографско увеличение”, прогнозира образователният министър Сергей Игнатов.

Той направи уговорката, че още не се знае точният им брой. Но обвърза очакванията си с прогнозата, че около 200 000 души български емигранти се очаква да се върнат в България.

Министърът изрази оптимизъм, че учебната година ще започне нормално. “Но понеже зная къде живеем, напълно е възможно някой да каже – ама ние не сме довършили, още два пирона ни остават”, добави образователният шеф по повод ремонтите в училищата. Сергей Игнатов обясни, че идеята малчуганите да не носят учебниците си в училище, тъй като там ще има втори комплект, още се обсъждала и бавно щяла да навлезе в практиката. “Естествено че след като има целодневна организация на учебния ден, е напълно нормално да не се носят учебниците в клас”, уточни Игнатов.

Министърът на образованието се обяви против закон за българския език. Причината била, че езикът е саморегулираща се, динамично развиваща се система.

Игнатов разви разбирането си, че България имала голям грях “към езика” след 9 септември 1944 г., тъй като били приети изменения в правописа, които са отдалечили страната от българската диаспора. Той сподели идеята си и у нас да се прилага скандинавската практика: млади български автори, публикуващи стихове и разкази, които желаят да пишат книга, да получават двегодишна стипендия със средна работна заплата, след което да представят ръкописа си.

В-к “Труд”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.