Home » Избрано

Влизането в наш ВУЗ по-скъпо от САЩ

2011.07.12 2 коментара
Spread the love

Над 1000 лв. излиза цялата приемна кампания на някои кандидат-студенти в различни родни университети. Цената е по-висока, отколкото да кандидатстваш в чуждестранни университети в Германия и САЩ, оплакаха се кандидати за висше у нас в разгара на изпитите. В чужбина масово висшите училища приемат формуляри за кандидатстване по интернет или по пощата, а най-големите разноски за самото кандидатстване излизат при легализирането на документите и пощенската пратка на дипломите. Самите чуждестранни университети не искат специална административна такса за кандидатстване.

В България кандидатите броят пари за всяка стъпка по кандидатстването. Около 30 лева върви един кандидатстудентски изпит в столичните вузове. УНСС прибира по 50 лева за първия изпит и 20 лева за всеки следващ, а Алма матер взема по 30 лева за всеки тест. Предвидени са пари и за втората стъпка в кампанията – обработката на документите за кандидатстване. Софийският университет „Св. Климент Охридски” изисква по 36 лв. само за обработване на кандидатстудентски документи. В икономическия вуз административните разходи се приспадат от по-скъпия първи изпит.

Ако един кандидат-студент от провинцията реши да се пробва в специалност право, трябва да държи най-малко четири изпита – по два в Софийския и УНСС. В случая само таксите за препитването и обработка на документите за кандидатстване излизат около 200 лева за едно висше училище. Ако към тази сума добавим разходите за път, храна и нощувка, сумата ще надхвърли 1000 лева, изчислиха препатили кандидат-студенти.

Проблеми с високите такси за кандидатстване има и в университетите извън столицата. Между 200 и 300 лева излиза удоволствието тази година на бъдещите висшисти да подадат документи за прием, да участват в предварителните кандидатстудентски кампании и да държат няколко от редовните изпити в различните ВУЗ-ове в Пловдив. Точната стойност на сумата зависи от броя на държаните изпити и от амбициозността на младежа.

Ако кандидат-студент реши да се пробва в няколко различни университета в Пловдив, цената, която ще брои за явяване на изпити, може и да се увеличи. Така например първият изпит в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” струва 30 лева. За всеки следващ завършилите гимназия броят по 20 лева. В университета не се плаща за работата на квесторите, които са длъжни да следят за реда и да няма преписвачи в изпитните аудитории, съобщи шефът на „Учебен отдел” Димитър Бойков. Той уточни, че тези такси са приети с решение на правителството и са строго фиксирани. (Монитор)

2 коментара »

 • Петър said:

  Адаш откъде ги намираш тези глупави статии. Ти наистина ли мислиш че синът ти е похарчил по-малко за оброзованието си тук отколкото там?

 • Pesho said:

  Адаш, за моя радост Еврочикаго вече не е с един редактор, така че отговорността сега ще може да я размиваме по социалистически :). В случая обаче емоциалността ти е попречила да прочетеш, че пише:
  “Над 1000 лв. излиза цялата приемна кампания на някои кандидат-студенти в различни родни университети. Цената е по-висока, отколкото да кандидатстваш в чуждестранни университети в Германия и САЩ”
  Т.е. ако кандидат-студентът подаде документи в три различни места в Б-я, то на него ще са му нужни 2-3 хиляди лева. За същото нещо в Илинойс ще му стигнат и половината пари (цената на апликейшъна е около $50, но добавям разходи за път и хотел).
  В статията не се говори за цената на образованието, която в България действително е по-малка, но и знаем вече колко преподаватели и декани дори са хващани да изискват и получават пари (и даже секс) за даване на изпити, което ти ще кажеш дали може при вас в Чикагския университет да се случи :))

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.