Home » Избрано

Двойно повече пари за школата зад граница

2011.07.29 Няма коментари
Spread the love

В чужбина има регистрирани 185 български училища

В Държавната агенция за българите в чужбина има регистрирани 185 училища в различните държави. Това каза в интервю за „Фокус” Росен Иванов, председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Близо 17-18 хиляди деца се обучават в някакви учебни заведения, независимо дали са неделни, дали са пълноценни, дали са с пълен хорариум.

„Представители на българско училище в Кьолн споделиха, че един от проблемите е, че все повече родители искат да записват децата си при тях и има проблем с базата и с учителите”, каза Иванов. По думите му друг проблем за училищата зад граница е свързан с методиката за оценяване на учениците. „Нашите сънародници и учителите се стремят образованието в българските училища зад граница да бъде качествено и да съответства на изискванията, поставяни от българските институции”, заяви Иванов.

„Методиката на обучение е различна в зависимост от това с каква база разполагат училищата, с какви учители, с какви средства и какъв хорариум могат да покрият. Важно е, че нашите деца в чужбина могат да получават, макар и в по-малък обем, знания по български език, по история, по литература, по география. Тези деца, които се раждат или отиват много малки в чуждоезична среда, когато дойдат в България, няма да бъдат в абсолютно непозната страна, а ще говорят нашия език, което е най-важната предпоставка за запазването им като българи”, обясни Росен Иванов.

Той заяви, че има идея за електронен вариант на учебниците, по които да се обучават българските деца в чужбина.

Двойно повече пари за школата зад граница

Двойно повече пари ще дава държавата за българските училища в чужбина. „С 2 млн. лева се увеличават средствата по Националната програма “Роден език и култура зад граница” за тази година“, съобщи вчера зам.-просветният министър Милена Дамянова. Така общата сума по програмата става 4,4 млн. лева.

Близо 20 хил. деца се обучават в наши училища в чужбина. „Към момента има 185 образователни български звена зад граница“, заяви председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Росен Иванов. Той коментира, че общо 79 от училищата са в Европа, като 40 са в Украйна, а 16 в Молдова. В САЩ учебните заведения са 31.

В момента просветното министерство подготвя важните законови текстове за уреждане на статута на българските училища в чужбина. Целта е да се премине от доброволческото начало към държавна подкрепа за всяко едно от школата. Така ще се решат много от проблемите като сгради, учебници и признаване на придобитото образование.

Източници: factor-news.net,  в. “Монитор”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.