Home » Избрано

Успял в САЩ в българин се връща да стане монах в България

2011.07.29 Един коментар
Spread the love

Отец Огнян сега доставя на адреси в София зеленчуци, които се отглеждат в манастира “Благовещение” край кюстендилското село Копиловци.

Историята разказва пред БНТ самият игумен на светата обител архимандрит Касиан.

Манастирът се изгражда изцяло със средствата, припечелени от собствения земеделски труд на десетината монаси.

Те обработват около 1000 дка земеделска земя в кюстендилското поле.

Повечето от братята имат по няколко висши образования, но са се отдали на вярата и земеделския труд, защото по думите им в този начин на живот намират духовен мир и истинско щастие.

Най-новият сред тях – Огнян Петров, е софиянец, завършил специалност “двигатели с вътрешно горене” и основал автосервиз.

Огнян заминал за САЩ с идеята да спечели пари и да създаде семейство в страната на неограничените възможности.

В Калифорния той създал собствена фирма за боядисване на къщи, наел мексикански работници и натрупал капитал.

Мечтаех да посетя чудесата на света, видях много повече от това, за което мечтаех, но открих вярата, разказа монахът пред БТА.

Огнян се върнал в България заради православието.

“Открих, че не ние трябва да се учим от Запада, а той от нас, защото ние – православните християни, сме носители на истината. Много мои приятели смятаха, че съм се побъркал”.

Отец Огнян е уверен в избора си и е категоричен, че истината в живота не са материалните блага, към които се стремят повечето хора.

Според него в Копиловския манастир има хора, които имат жива вяра.

Работата на новият монах в братството сега е да доставя на адреси в София произведената от монасите собствена и чиста земеделска продукция.

Отскоро в манастира живее и българин, дошъл от Копенгахен. Той се грижи за животните, които се отглеждат в обителта.

През 2008 г. за българския монах брат Никанор, който по-рано е работил като брокер на Насдаг, писа и световната агенция Ройтерс. В разгара на световната финансова криза монахът посъветва бившите си колеги да сложат на бюрата си буркан с пръст, за да им напомня къде отиваме всички и какво е важното в живота.

Източник: Vesti.bg

One Comment »

  • Nik said:

    Касиан, Огнян, Никанор и братята са разчели навреме Глава 19 на Откровение на Свети Йоана Богослова:

    “2. …Падна, падна Вавилон – великата блудница…; 3. защото от виното на яростното блудство пиха всички народи, 3. и царете земни блудствуваха с нея, а търговците земни разбогатяха от големия й разкош. 4. И чух друг глас от небето да казва: излезте от нея, люде Мои, за да не участвувате в греховетеей, и да се не заразите от язвите й: 5. защото нейните грехове стигнаха до небето, и Бог си спомни неправдите й.” (Откровение 19:2-5)

    “Вавилон” – символът на градската среда, паразитираща върху робския труд на милионите – е обречен на бърнаут (burnout) в собствената му тлъстина.

    Зачестилите световни икономически кризи са не само “начало на болки“, но са и показателни симптоми за нещо много по-мащабно, което заплашва да срине кулите на основаното от Хамовия внук Нимрод (Битие 10:6-10; 1Летописи 1:10).

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.