Home » Избрано

ЕК: Няма резултати в борбата с корупцията и престъпността

2011.07.20 Един коментар
Spread the love

Европейската комисия представи днес в Брюксел петия годишен доклад за напредъка на България и Румъния по механизма за сътрудничество и оценка.

В документа, данни от който вече бяха оповестени неофициално, е записано, че двете страни трябва да постигнат по-нататъшен напредък в съдебната реформа и борбата с корупцията, а в случая с България – и в борбата с организираната престъпност, съобщи БТА.

Докладът набляга на факта, че и в двете държави съдебната система трябва да положи по-големи усилия за реформа. Комисията прави препоръки за по-нататъшни действия в България и Румъния, а през лятото на 2012 г. ще направи цялостна оценка на напредъка и ще изготви предложения в зависимост от нея.

В доклада за България се посочва наличието на трайна политическа воля и ангажимент на българското правителство да продължи изпълнението на стратегията за реформа. България продължи да реформира съдебната система, взе мерки за укрепване на законодателството в областта на конфликта на интереси и започна структурна реформа на полицията и системата на наказателните съдилища, отбелязва ЕК.

В същото време обаче се посочва, че борбата с корупцията по високите етажи на властта не е довела до убедителни резултати през последните 12 месеца и че цялостният резултат в борбата с организираната престъпност трябва значително да се подобри.
Ръководството на съдебната система все още трябва да покаже реален ангажимент за извършване на съдебната реформа. Има неотложна необходимост от значителни подобрения в отчетността и професионалната практика в съдебната власт и разследващите органи, за да могат да бъдат постигнати убедителни резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност, пише още в доклада.

Източник: Dir.bg

One Comment »

 • Nik said:

  Е, как да има резултати в “борбата с корупцията по високите етажи на властта”

  ГАРВАН ГАРВАНУ ОКО НЕ ВАДИ…

  (Пък и, както личи от прессъобщението, “борбата” е “с корупцията” – т.е. заедно, съвместно, колективно, дружески, приятелски, съчувствено – вместо “срещу” или “против” – т.е. искрено противопоставяне на въпросното зло, понякога дори поединично, често пъти жертвоготовно).

  Какъв великолепен инструмент е българският език!

  Дори спонтанно казаното и неволно написаното разкрива интимното подсъзнателно мнение на автора, опитал се да го прикрие отгоре-отгоре.

  (Така се “бореха” и “с фашизма“, и “с капитализма”, и “с буржоазния морал“).

  O tempora, o mores!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.