Home » Избрано

Бомби преди вота

2011.07.19 Няма коментари
Spread the love

ГДБОП:  Взривовете пред РЗС, ДСБ и “Галерия” са идентични

Без пострадали хора и само с материални щети се разминаха бомбените взривове пред офиси на партии тази нощ в София. Два взрива са избухнали в столицата пред централата на РЗС на бул. „Дондуков“ и клуб на ДСБ на бул. „Сливница“, съобщи директорът на СДВР комисар Валери Йорданов. Първият сигнал е получен в 3.58 часа, а следващият около 20 минути по-късно. Около 150 грама е количеството на взривното вещество, което е използвано при първия взрив. Счупени са стъкла и витрини.

Работи се по няколко версии. Предполагаме, че има връзка между единия и другия взрив в София. Това каза директорът на ГДБОП Станимир Флоров. Ще направим всичко, което зависи от нас, да установим извършителите и причините, каза той. Флоров заяви, че такива неща се правят за сплашване или получаване на политически дивиденти от определен кръг лица.

Взривовете са за сплашване, в единия случай става дума за 150 грама еквивалент на тротилов взрив. Смята се, че става въпрос за еднакво количество взривно вещество и в двата случая, въпреки че пред офиса на ДСБ има повече счупени стъкла.

Способът на извършване на взривовете е сходен с този пред вестник „Галерия” – огневи способ. Продължава работата за взрива пред вестника. Тези неща са трудни, не е като във филмите с Хорейшо, каза Станимир Флоров. Директорът на ГДБОП отказа да коментира искането на ДСБ в срок от 24 часа да има резултати от разследването. От самото подаване на сигнала има съвместни екипи от ГДБОП със СДВР, които работят.

Борисов: Някой, който много разбира от взривове, който е добре обучен, много взе да се интересува от политика

Някой, който много разбира от взривове, който е добре обучен, много взе да се интересува от политика. Така коментира по TV7 взривовете премиерът Бойко Борисов. Той не назова конкретни имена. Но беше категоричен, че това са бомби срещу държавата и народа. Според премиера има връзка между двата взрива тази нощ и бомбата пред вестник “Галерия”.

„Минал някой и поставил две бомби с малък еквивалент и то точно преди доклада на Брюксел. В деня, в който четирима еврокомисари бяха на посещение в България, беше взривът пред „Галерия”. (…) Рано или късно ще го хванем”, увери Борисов.

„Като главен секретар имаше бомбичка пред дома на Костов. Тогава имаше коментари, че някой иска да им запуши устите. А се вижда, че години наред те са най гласовитите. Така че не се постига ефект. Но всичко се трупа като негатив на имиджа на правителството и на страната”, каза още министър-председателят. И отбеляза, че правителството ще трябва да понесе пасивите от тези действия, които оказват лошо въздействие и върху инвеститорите. Борисов бе категоричен, че ще бъде заловен и убиецът на момичето в Борисовата градина.

ДСБ иска до 24 часа извършителят да бъде разкрит

Първите коментари от двете засегнати политически сили определиха взривовете като скандал и провокация. „Това, че пред партийни клубове има взривове само по себе си е скандално. Ако това е заради наближаването на изборите, в България се случва нещо страшно“, коментира Веселин Методиев от ДСБ.

Демократи за силна България дава 24-часов срок на българските институции да си свършат работата и да разкрият кой стои зад взрива пред офиса на партията в район „Илинден” – това стана ясно на кратък брифинг в централата на партията. Според Атанас Атанасов от ДСБ срокът от 24 часа не е малък. Става дума за много тежко обществено деяние, обясни той. Очакваме органите на реда да си свършат бързо работата, каза Веселин Методиев.

РЗС: Това е терористичен акт

РЗС излезе със специална декларация, в която оценява случая като терористичен акт, тежък удар срещу демокрацията в навечерието на изборите, пореден опит за сплашване на единствената реална опозиция. Пред “Фокус” Яне Янев обяви, че след взрива през пролетта вестник „Галерия“ е спрял да пише така, както пишеше преди взрива – остро, критично срещу управляващата партия. Това, което прави впечатление е, че взривът пред „Галерия“ и сегашният взрив се случват точно преди поредния доклад, каза лидерът на РЗС.

Количеството взривното вещество, използвано пред централите на РЗС и ДСБ в столицата, не е голямо, но не е и малко, заяви пред „Фокус” Иван Бояджиев, експерт по сигурността в Столична община. “Ако е имало хора наоколо, е можело някой да пострада жестоко. От друга страна е избран час, когато няма хора по улиците и това навежда на мисълта, че това е чиста провокация”, изтъкна Бояджиев. По думите – целта явно е била да няма жертви, а да се вдигне шум, за да се постигнат цели, които никоя политика не може да оправдае. Според Иван Бояджиев няма връзка с днешните взривове и този от преди няколко месеца пред издателството на вестник Галерия.

Уорлик за взривовете: Ще заклеймя политическото насилие

Този род проява на насилие няма място в нито едно демократично общество. Това каза американският посланик Джеймс Уорлик пред журналисти в коментар на взривовете от тази нощ. Уорлик подчерта, че българите и американците, и политическите им представители трябва да застанат срещу политическото насилие. „Аз не съм запознат с детайлите и съответно няма да поставя конкретен етикет върху случилото се, но ще заклеймя политическото насилие като цяло”, каза той. Уорлик добави: „Всички трябва да заклеймят политическото насилие, защото то няма място в нито едно демократично общество”.

Източник: Vsekiden.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.