Home » Избрано

Българските вестници в четвъртък

2011.07.27 Няма коментари
Spread the love

Правителството се заигра с лиценза на “ЛУКойл”, пише “Сега”. Вестникът разказва, че конфликтът между Агенция “Митници” и “ЛУКойл Нефтохим” е навлязъл в нова фаза, след като за първи път в своята история рафинерията се оказа без лиценз за производство и търговия с горива. Това принуди компанията да започне да спира мощности и да прекрати доставките за пазара, а представител на руския собственик изрази изумление от действията на българското правителството. БСП нарече случващото се “театър”, а десните приветстваха “войната” срещу монополиста и пожелаха тя да бъде доведена до край. Вчера следобед обаче премиерът даде знак, че е възможен компромис. До налагането на най-тежката санкция се стигна, след като “ЛУКойл Нефтохим” не монтира в предвидения в закона срок – 26 юни, задължителните измервателни уреди, които трябва в реално време да подават информация на митниците какви количества петрол влизат за преработка и какви горива излизат на пазара – вътрешния и за износ.

След отнемането на лиценза няма да се стигне до криза на пазара на горива, нито има опасност за постъпленията в бюджета, независимо че „Лукойл“ е най-големият вносител и преработвател у нас и най-големият данъкоплатец, казва финансовият министър Симеон Дянков, цитиран от “Класа”. По план през лятото рафинерията трябва да излезе за четири месеца в ремонт, на което има право по закон. През зимата премиерът Борисов изчисли, че от това приходите в бюджета ще намалеят с 2 млрд. лв. „Има достатъчно лицензирани вносители у нас – над 420, така че не се притеснявам, а има и горива от съседни държави за колкото е нужно време“, подчертава Дянков.

“Премиерът Бойко Борисов и собствениците на “Лукойл Нефтохим” играят театър за пред Америка и българските избиратели. ГЕРБ хем си качва предизборно акциите, хем печели допълнителни финанси под масата. Симеон Дянков разбра, че не може да си върже бюджета, и се надява чрез акцизи от “Лукойл” да запълни дупките. Това бяха трите основни версии, които политици от парламентарните партии лансираха неофициално днес, след като научиха за отнетия лиценз на “Лукойл Нефтохим””, допълва “Дневник”. Представители на левицата официално изказаха подкрепяната от депутати от повечето партии теза, че премиерът и Валентин Златев – шеф на “Лукойл България”, са подготвили спектакъл, който да покаже как Борисов не се церемони с Русия. Целта била “хвърляне на прах” в очите на американските партньори, които били притеснени от договорките с Русия покрай проекта за АЕЦ “Белене”. А на избирателите в България трябвало да се покаже, че няма недосегаеми. АЕЦ “Белене” фигурираше и в други обяснения – отнетият лиценз бил в отговор на внесения от руската “Атомстройекспорт” иск от 58 млн. евро срещу българската електрическа компания заради забавяне на плащания по проекта. Тук политици напомняха, че Валентин Златев се оказа консултант на руската страна при преговорите за проекта “Белене”, обяснява изданието.

В пореден скандал с отчуждаване на имот се забърка София, разкрива “Сега”. Сметки за 70 млн. лв. и акциите в Централните хали на Столичната община са били запорирани от съда. Причината е, че общината не е изплатила обезщетение от 8.6 млн. лв. с лихвите за отчуждаване на имот за изграждане на пробива “Данаил Николаев”. Имотът от 4585 кв. м е в центъра на града и е собственост на фирмата “ИРИС БН” ЕООД. Сагата с отчуждаването на този имот започва в края на 2008 г. Тогавашният кмет Бойко Борисов разрешава на собственика да се изплатят 9.123 млн. лв. След това обаче по искане на главния архитект Петър Диков общината е изискала нова оценка. Оценителят я намалява наполовина – малко над 4.5 млн. лв. Фирмата обаче обжалва в съда и последното съдебно решение е в нейна полза, а обезщетението е близо 8.6 млн. лв. Магистратите се позовават именно на най-първата оценка на общината. По думите на кмета Йорданка Фандъкова пазарната цена на имота сега е малко над 4 млн. лв., а решението на съда е рекет. Справка в регистрите показва, че “Ирис БН” е собственост на Божидар Николов, а теренът е придобит от фирма “Аутомотор”.

Ден след като групата на независимите депутати подкрепи правителството на Бойко Борисов и гласува “против” вота на недоверие, двама от тях бяха възнаградени с постове в парламентарни комисии – изключеният от ДПС Касим Дал се върна във вътрешната, а напусналият “Атака” Стоян Иванов – в медийната, информира “Дневник”. Според правилника на Народното събрание депутат, напуснал парламентарна група, губи и мястото си в комисия като неин представител. Текстовете срещу т.нар. политическо номадство забраняват независими депутати да създават нова група или да се присъединяват към съществуваща. Затова и възстановяването на Дал и Стоян Иванов в двете комисии стана чрез увеличаване на състава им.

“До 240 000 лв. годишно ще инвестира държавата в кандидатстудентски курсове на роми, които искат да следват в медицински университети и колежи. За приетите да учат бюджетът има готовност да заделя по 50 000 лв. годишно за стипендии. Това предвижда поредният план за действие към здравната стратегия за представителите на малцинствата в неравностойно положение. Според него целта на подобна инвестиция е тези студенти след обучението да се върнат сред етноса и да помогнат за здравния му статус. Планът и този път изобилства от беседи и семинари, провеждани и при предходни правителства и планове. Близо 4.4 млн. ще налее държавният бюджет до 2015 година в дейности по превенция сред малцинствата”, четем в “Сега”.

Кредитите за бизнеса станаха по-евтини, отколкото бяха преди кризата, посочва “Класа”. Според статистиката на Българската народна банка (БНБ) за юни лихвените проценти при всички видове заеми за компании до и над 1 млн. евро са по-ниски, отколкото през същия месец на 2008 г. Така в края на полугодието най-изгодни за бизнеса са били заемите над милион евро. Дружествата, изтеглили крупни супи с повече от шест нули в лева, са спестили 1.58 на сто от лихвата спрямо същия месец на 2008 г. до 8.16%. Отпусканите в евро средства пък са били с 0.36 на сто по-евтини до 8.04%. Данните показват, че по-малките бизнес кредити под милион евро също са излизали по-евтино, като през юни договорите в лева са били с лихва от 9.54 на сто или с 0.6 процентни пункта по-ниски, а тези в евро с 0.14% до 8.59 на сто.

В 30,2% от селските къщи в България не живее никой, е установило тазгодишното преброяване на населението, научаваме от “Труд”. В сравнение с данните от 2001 г. обитаемите домове в малките населени места са се увеличили с 4 на сто. Причината е, че преди развихрянето на икономическата криза имаше сериозен ръст на продажбите на селски имоти и много изоставени къщи бяха стегнати от нови собственици от страната и чужбина. В момента интересът към подобен тип недвижимости е замрял.

Над 50 млн. лева, скрити в кашони, бяха извадени на светло при спецакция на МВР, Софийската градска прокуратура и МВР. Парите идвали от укрити обороти на лъскави нощни клубове в София, съобщава “Монитор”. След края на работното време припечелените от заведенията обороти, които не се отчитали пред държавата, се изнасяли в кашони и били „инвестирани” в строителство и бизнес проекти. По този начин черният оборот се изпирал и влизал отново в дейността на фирмите. Според разследващите парите били изпращани в хотел „Акорд”, където се водело двойното счетоводство на фирмата.

Правителството отказа да отпусне пенсия за заслуги на примата на българската естрада Лили Иванова. Мотивът – тя дължи на хазната огромни данъци, съобщил пред “Труд” високопоставен източник от кабинета. Преди време културният министър Вежди Рашидов внесе в Министерския съвет предложение за отпускането на персонална пенсия на изпълнителката на “Камино” и “Детелини”. Искането бе с мотива, че певицата получава в момента едва 105 лева – малко над социалната пенсия за старост, която е 100,89 лева. Толкова пари вземат само тези възрастни хора, които не могат да докажат никакъв трудов стаж. По време на обсъждането финансовият министър Симеон Дянков е възразил Лили Иванова да получава от държавата почетен паричен бонус за старост. Той се е аргументирал с това, че тя дължи огромна сума на Националната агенция за приходите.

И бедните у нас вече страдат от шопинг мания, е водещата новина за “24 часа”. Финансовите възможности не са от особено значение. Дори жени, които нямат много пари, пак страдат от модерната зависимост. Те купуват малки и по-евтини неща, но пак непрекъснато и с настървение, обяви психотерапевтът доц. Захарина Савова от МУ-София. Само за няколко години шопингът се превърнал от невинно забавление и форма на релакс в зависимост, която по пораженията си върху психиката не отстъпва на страстта към интернет, алкохола и наркотиците. Засегнати са главно жените, но вече има и мъже, обсебени от страстта да купуват ежедневно ненужни неща. Стига се до ситуации, в които само пазаруването вдига серотонина и човек чувства потребност да се връща отново и отново в магазина, за да е щастлив.

“Един от най-мащабните и продължителни съдебни процеси – делото за убийството на сикаджийския бос Милчо Бонев-Бай Миле и шестима от гардовете му в градината на ресторант “Славия” на 30 юли 2004 г., се сгромоляса пред Темида. Софийският градски съд напълно оправда четиримата подсъдими – Анатолий Мънков-Плъха, Стилиян Георгиев-Мишока, Тихомир Дочев-Мравката и Георги Стефанов. В мотивите си съдия Петя Крънчева отбеляза, че няма събрани дори и минимално количество от необходимите доказателства, за да може да постанови осъдителна присъда, както и доказателства, че точно тези четиримата са извършители на покушението”, разказва “Стандарт”.

Задържаният за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина Николай Русинов излезе на свобода 29 часа след като беше арестуван на летище София. Той е бил разпитван от криминалисти от СДВР и полицейски психолози, пише още “Стандарт”. МВР и прокуратурата нямат доказателства, че той е извършителят на убийството на Яна. В същото време обаче 34-годишният преводач и спедитор отказал да се подложи на детектор на лъжата, което озадачило психолозите. Русинов разказал пред разследващите е, че са се запознали с Яна в нощта преди смъртта й в “Маймунарника”. Изпили много алкохол и правили секс в храстите. Чеци твърдял, че около 5,30 ч си е тръгнал и момичето е било още живо. Версията се потвърдила и от другите доказателства по делото, както и от експертизите.

Източник: Кафене.нет
http://kafene.net

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.