Home » Избрано

АМЕРИКАНСКАТА ЯДРЕНА ЕНЕРГЕТИКА ОТИВАЛА КЪМ „ФУКУШИМА-1”

2011.07.21 Няма коментари
Spread the love

Американската ядрена енергетика я заплашва катастрофа от типа на японската „Фукушима”, съобщава „Гласът на Америка”.

От 1978 година в САЩ не е построен нито един нов блок към ядрена електроцентрала, което налага определен отпечатък към общото състояние на ядрената енергетика в страната.

Американците били за съжаление най-лошите законодатели в тази област и непрекъснато удължавали ресурса на действащите АЕЦ с 10, 15 и 20 години. Затова състоянието на американските централи не било по-добро от тези в Русия.

Агенция Associated Press публикува анализ на американските АЕЦ. Там са публикувани данни, че в 38 от всичките 64 е констатирано превишение на радиоактивните елементи в подземните води. А неотдавна в Щатите имаше силни дъждове и много от централите са били отрязани от околния свят.

За да бъде проверена както трябва проблемна АЕЦ в Калифорния били необходими 64 милиона долара и година работа. В САЩ не били готови да направят това за всяка централа.

През 2006 година на една американска АЕЦ дори след няколко проверки не било открито изтъняването на стените на реакторен корпус. Няколко милиметра го делели от катастрофа като най-голямата в САЩ в „Три Майл Айленд” (март 1979 г.). Само случайното установяване на техническата неизправност предотвратила ядрената катастрофа в региона.

Източник: БЛИЦ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.