Home » Избрано

Уикилийкс: Румен Овчаров – корупция и руски енергийни интереси

2011.05.29 Няма коментари
Spread the love

Инвеститорите в БГ да стоят далече от определени министри, препоръчва бивш посланик

Енергийният министър Румен Овчаров е свързан с корупционни схеми и руски енергийни интереси, но не е директна заплаха за американските компании. По този начин американският посланик Джон Байърли описва бившия министър в кабинета “Станишев” преди негова визита в САЩ през 2007 г.

Според доклада на дипломата, публикуван от BalkanLeaks, Овчаров е с по-либерални политически виждания за икономиката от съпартийците си от БСП и има капацитета да бъде „един от най-добрите играчи“. Въпреки това, „тъмната страна“ на енергийния министър е достатъчна причина Байърли да препоръча американските колеги на Румен Овчаров на правителствено равнище да избягват срещите с него.

Според посланика понятието „конфликт на интереси“ е най-мекото определение за отношенията между Овчаров и частния бизнес. Дипломатът подчертава, че корупционните схеми, в които е замесен министърът се отличават от някои други в кабинета „Станишев“ и не накърняват интересите на американските компании, опериращи у нас.

Джон Байърли посочва, че корупцията у нас и особено в земеделското министерство е основна спирачка за американския бизнес в България.
Посланикът отбелязва, че страната ни и към дадения момент е добро място за по-предпазливите инвеститори, като корупцията в различните сектори е на различно ниво, големите компании се справят по-лесно, а колкото по-далеч стоят инвеститорите от определени министри, толкова по-равни са условията.

Джон Байърли коментира, че зависимостта на България към Русия в енергийният сектор е твърде голяма. Въпреки това Овчаров е подписал 23-годишно договор с „Газпром“, с принципно добри параметри за страната. Според посланика обаче дългосрочното обвързване е притеснително. Дипломатът отбелязва също, че договорът вероятно е обвързан със строежа на АЕЦ „Белене“.

Източник: http://www.vsekiden.com/95025

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.