Home » Избрано

В България медийната свобода е почти като в Намибия

2011.05.03 Няма коментари
Spread the love

В света има 68 държави със свободни медии. България никога не е била сред тях.

В новия доклад на организацията „Фрийдъм хаус” тя отново е сред „частично свободните”, поделяйки си 77-мото място с Индия и Източен Тимор.

От години България пази непоклатимо лошата си позиция в доклада на „Фрийдъм хаус” за медийната свобода. През миналата година тя беше 76-та сред 196 оценени държави, тази година е 77-ма. България споделя 77-то място с Източен Тимор и Индия.

Нейни съседки в класацията (но с повече медийна свобода от България) са Сърбия, Бенин и Намибия. България е със само едно място пред Черна гора, Монголия и Ботсвана.

Източна Европа – все по-надолу…

В света има 68 държави със свободни медии, България никога не е била сред тях. Сред 29 държави в региона Централна и Източна Европа и бившия Съветски съюз България заема 10-та позиция.

Първите 8 страни в списъка са със статут „свободни”. Средните показатели за региона са почти непроменени в сравнение с предишната година, но „Фрийдъм хаус” посочва, че свободата на медите в този регион като цяло е намаляла. Влошаването се дължи най-вече на политически промени, посочва организацията.

Унгария и Украйна са сред страните, претърпели най-значително намаляване на медийната свобода. Три от 10-те страни с най-несвободни медии в света са в региона на Централна и Източна Европа и бившия Съветски съюз: Беларус, Туркменистан и Узбекистан.

Медиите в по-новите демокрации са по-уязвими спрямо натиск, идващ както от политически лидери, решени да заглушават критиците си, така и от мощни бизнес интереси, става ясно от новия доклад.

Общата тенденция в света от 2005 година насам е към намаляване на медийната свобода, отбелязва „Фрийдъм хаус”. През 2010 само 15 процента от населението на света са имали достъп до свободни медии.

Медиите – по свирката на престъпниците

Нова тенденция в медийния свят е потискането на медиите от страна на недържавни групи. Екстремните случаи включват наркокартелите в Мексико, по-„меките” случаи – бизнес интересите на организирани престъпни групировки.

Потискането на медиите става с използването на все повече насилие и това води до засилена автоцензура на журналистите. В същото време извършителите на нападения срещу журналисти все още остават ненаказвани.

Източник: Дойче Веле

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.