Home » Избрано

Българските творци – най-добрите ни дипломати

2011.05.24 Няма коментари
Spread the love

Проф. Илчев: Образованието и науката са бизнес на бъдещето

Българската култура има не само своята древна история, но и своето значимо настояще, заяви президентът Георги Първанов. По случай Деня на българската просвета и култура и славянската писменост той връчи държавни отличия на родни творци. “Едва ли е пресилено да се каже, че ако днес българските творци формират позитивния, многолик, разнообразен и богат образ на България в Европа и пред света, това са нашите най-добри дипломати пред света. Впрочем, те не ни останаха и други. Но това е друга тема”, изтъкна държавният глава.

Според него 24 май е най-светлият, най-красивият, най-емоционален празник на България. „Радвам се, че в самото начало на празника сме се събрали тук и аз имам честа от името на всички български институции, изразявайки волята на българския народ, да покажем своята скромна признателност на някои от най- изтъкнати дейци на културата в България”, каза Първанов.

От името на наградените творци отговори писателят Петър Караангов, който каза: „Да носим тези отличия с отговорност към народа си“.

На тържествена церемония държавният глава Георги Първанов връчи орден „Стара планина“ – първа степен на проф. Надежда Сейкова и Петър Караангов – за изключително големите им заслуги в областта на културата. С орден „Стара планина“ – втора степен бе отличен проф. д.и.н. Димитър Овчаров.

С орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие, бяха наградени Васил Найденов, Иво Папазов – Ибряма, Георги Трифонов и Искра Радева. Орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен получиха Иван Иванов, Зденка Дойчева и Димитър Симеонов.

С орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – втора степен Георги Първанов награди Маргарита Градечлиева – за значимия й принос за развитието на българската култура и българското танцово изкуство. Наградена бе и проф. Милена Куртева за значимия й принос за развитието на културата и изкуството.

Фандъкова: София е и ще остане символ на религиозна и етническа толерантност

Преди обед пред Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” бе отслужен празничен водосвет. Кметът на София Йорданка Фандъкова приветства за празника събралите се граждани с думите: „Днес отбелязваме Деня на буквите, на българския език, на нашата култура и просвета. Отдаваме почит към словото, но и към хората на словото, към хората на духа, които много от нас често забравят. Забравяме, че духовните ценности се съхраняват и пренасят не чрез официалните речи на празник, а чрез ежедневни последователни действия в подкрепа на творчеството, в създаване на условия за работа и изява на учителите, преподавателите, учените и творците, както и посланията, които ние изпращаме към обществото“.

Тя подчерта, че нашият град, освен културно и духовно средище, винаги е бил символ на толерантност и търпимост. „Няма и не може да има политически цели, за постигането, на които си струва да бъдат зачеркнати тези хилядолетни усилия и традиции. София е и ще остане символ на религиозна и етническа толерантност. Никога не сме допускали и няма да допуснем различията да ни разделят и да застрашават нашия мир“, заяви Фандъкова.

На водосвета присъстваха президентът Георги Първанов, заместник-министърът на образованието Милена Дамянова, председателят на БАН академик Никола Съботинов, ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ професор Иван Илчев, представители на академичната общност, ученици и учители.

Проф. Илчев: Образованието и науката са бизнес на бъдещето

„Образованието и науката са бизнес на бъдещето, резултатът от него е трудно обозрим – няма как да залеем публиката с черния асфалт на магистралата, но без това, което правим днес, утрешният ден няма да дойде”. Това заяви ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски” проф. Иван Илчев на тържественото честване по повод на 24 май в Аулата на висшето училище.

Ректорът цитира традиционни думи – „Бог да ни пази от сиромашия и от простотия”, и коментира, че от миналия 24 май битието се „люшка” между двете. Сиромашията не ни дава да вдигнем глава, а достойнството не ни дава да я склоним, но то ни е нужно, ако не на нас самите, то на България, каза Илчев. Ще го загубим, ако безропотно търпим нетърпимото, добави той.

Българинът е свикнал да живее във взаимно припокриващи се кризи, искаме обаче да гледаме в бъдещето, отбеляза ректорът. По думите му, дори в това тежко време, само за година в залите на университета са се състояли около 2000 събития – национални и международни научни конференции, представяния на книги, дискусии по културни и политически теми, театрални постановки и изложби.

Празнуваме, защото тук са хората, които защитават идеята – не на дипломата за висше образование като ваучер за по-висока заплата, а идеята за знание, което ще въздигне цялото общество, а не само индивида, отбеляза проф. Илчев. Не трябва да губим вярата си в тази идея, защото ако и нея загубим, всичко сме загубили, призова той.

България празнува 24 май

В цялата страна днес се състояха шествия, тържествени литургии и празнични мероприятия по случай Деня на писмеността.

Под звуците на химна „Върви, народе възродени“, чийто текст е написан от Стоян Михайловски, хиляди ученици и преподаватели преминаха по улиците на София, Варна, Бургас, Русе, Пловдив, Шумен, както и на останалите градове на страната.

Източник: www.vsekiden.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.