Home » Избрано

Б. Борисов: Да изнасяме висшисти като футболисти

2011.05.17 Един коментар
Spread the love

България да изнася висшисти, както прави с футболистите. А не да финансира обучението на студентите с държавни пари, пък те после да отиват да се реализират в странство. Това заръча премиерът Бойко Борисов на просветния министър.

Как ще стане това трябва да реши Сергей Игнатов. Двамата бяха заедно на Седмия форум на иновациите в х-л “Шератон”.

 Премиерът Бойко Борисов с неудоволствие изслуша статистиката,че България е най-бедната в ЕС

Премиерът Бойко Борисов с неудоволствие изслуша статистиката,че България е най-бедната в ЕС

Според министър-председателя не било редно да се инвестира в обучението на младежите, а после те да се реализират в странство и без ангажимент към държавата. “Как е във футбола? Там се продават футболисти навън, но от трансфера им печелят клубовете”, нагледно обясни Борисов. И призна, че идеята му да се обвърже обучението на студентите с бъдещето им дошла от новината на “Труд”, че до края на годината 1000 лекари ще напуснат страната.

“Преди 20 г. в България са се изучавали в пъти, пъти, пъти повече чуждестранни студенти по медицина. Тук е мястото на министър Игнатов да прецени и да предложи – дали, когато държавата години наред дотира един студент, след това той трябва да стане и да си замине, без да има никакъв ангажимент към тази държава”, разпали се Борисов. После му даде още една задача: да се увеличи приемът на чуждестранните студенти. А като ги обучим, да “продадем” на техните държави (бел. ред. – чуждите студенти сами плащат обучението си).

Задачите на премиера свариха Игнатов напълно подготвен. “На 5 юни ще внесем поправки в Закона за висшето образование, с което се облекчава признаването на документите на чуждите студенти у нас”, каза министърът. Но тепърва ще се мисли как може да се обвърже обучението на студентите, което се плаща от държавата, с реализацията им. “Не бива да забравяте, че сме членове на ЕС и пазарът е много голям, а всеки има право да избира къде да се реализира”, обясни Игнатов. Според него обаче нашите вузове можели да привлекат много повече чужди студенти, както и български младежи, чиито семейства живеели в чужбина.

www.trud.bg

One Comment »

 • Nik said:

  Най-после и в територията на Мафията– страната (не държавата – такава няма) България – дофтаса предсмъртната мечта на американския милиардер – да има акъла на българина, който му идва „след това“.

  „Но тепърва ще се мисли как може да се обвърже обучението на студентите, което се плаща от държавата, с реализацията им.“

  Нека българите, които дремят под сладките напеви на мафиотските партийни сирени, най-после разберат какво са пропуснали, докато са гласували за своите грабители – днешни, вчерашни и по-завчерашни.

  „ПРОГРАМА НА ПАРТИЯ ЛИБЕРАЛЕН КОНГРЕС (приета на 18 март 1990 г.)

  20. Българската образователна система

  Ползувателите на кадри, подготвени във висшите, полувисшите и средните специални и технически училища, заплащат определен процент, начисляван върху заплатата на ползувания специалист, в полза на тези училища.“

  „И призна, че идеята му да се обвърже обучението на студентите с бъдещето им дошла от новината на “Труд”, че до края на годината 1000 лекари ще напуснат страната.“

  Има диви племена (напр. в непристъпни места като амазонската джунгла), които тепърва изобретяват колелото, откриват топлата вода, някой ден ще стигнат дори и до велосипеда. Но в една някога славна, с хилядИгодишна (не е печатна грешка!) история държава да се сещат за отдавна известното?!

  „-Почакай, изобретателю – друг се е сетил преди тебе!“ – имаше едно време такава хумористична рубрика.

  „Тук е мястото на министър Игнатов да прецени и да предложи – дали, когато държавата години наред дотира един студент, след това той трябва да стане и да си замине, без да има никакъв ангажимент към тази държава”, разпали се Борисов.“

  Ей, ухнем!

  Нека бюрократите си направят труда и посетят – по техен избор – НБКМ „Кирил и Методий“, Библиотеката на Софийския университет, Библиотеката на БАН, където е на разположение книгата на проф. Янко Янков ДОКУМЕНТ ЗА САМОЛИЧНОСТ. Политическа документалистика. – С., „Янус“, 1994. – 640 с.

  В нея ще намерят (стр.279-280)още идеи за съживяване на погубеното от тях самите българско образование.

  И не само на образованието – но и на държавата БЪЛГАРИЯ.

  Магистралите са добро нещо… но БЕЗ ЗНАНИЯТА, КОИТО ОБРАЗОВАНИЕТО ДАВА, ВСИЧКИ МАГИСТРАЛИ ВОДЯТ ДО АДА… олигофрените, препускащи по тях с мощните си крадени коли… и зяпащите отстрани.

  Q U O V A D I S ?

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.