Home » Избрано

Архивите на БКП стават хит в интернет

2011.05.16 Няма коментари
Spread the love

Публикуват в мрежата полицейското досие на Тодор Живков

22 000 страници от архивите на Политбюро на БКП ще бъдат дигитализирани и качени в интернет. Това заяви Мартин Иванов, новоизбраният директор на Държавна агенция „Архиви” (ДАА). Това е една от стъпките, която агенцията предприема, за да привлече вниманието на повече читатели. Освен това е предвидено в интернет да се публикуват и полицейските досиета на Тодор Живков, Никола Вапцаров, Гео Милев, Вълко Червенков, както и на други известни личности от недалечната история на България.

Мартин Иванов съобщи, че на 15 май за Москва са заминали трима специалисти, които ще прегледат българските архиви, иззети от съветските военни веднага след края на Втората световна война. Очакваният брой документи, към които нашата държава има претенции, са около 30 000 страници, поясни Иванов. Според него голям интерес биха предизвикали разпитите на българските регенти, управлявали от името на Н.В. Симеон II, който след смъртта на баща си цар Борис се възкачва на престола, но е непълнолетен и не може да упражни властовите си функции. Шефът на ДАА поясни, че получаването на копията от документите трябва да стане до месец. За целта е предвиден бюджет от 50 000 лв. Копие на една страница струва 50 цента.

Шефът на агенция „Архиви“ насочи вниманието и към проблема със сградата в Биримирци. Според него ситуацията там е най-тежка, понеже хранилището се намира в близост до река и средната влажност е около 90 процента.

„В страната има около 111 линейни км архиви. За около 3 до 5 процента от тях има сериозен риск. Те много често са поразявани от плесен или са нападани от гризачи”, заяви Иванов. Затова архивите ще се пренесат в една от най-съвременните сгради за хранилища в Източна Европа, в кв. „Илиянци”. За нуждите на агенцията от МО е предоставена още една сграда на 4-ти километър.
България ще се включи и в европейската програма „Нов Ренесанс“, която ще финансира дигитализирането на по-голямата част от архивите на европейските държави.

Йордан Йорданов

Източник: http://novinar.bg/news/arhivite-na-bkp-stavat-hit-v-internet_MzU3ODs5MQ==.html

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.