Home » Избрано

Руският посланик: “Белене” отговаря на интересите ви

2011.04.06 Един коментар
Spread the love

Дипломатът окачестви думите на министър Трайков като “излишно емоционални и противоречащи на стила на конструктивния диалог”

Руският посланик Юрий Исаков

Руският посланик Юрий Исаков

Руският посланик в София Юрий Исаков заяви, че АЕЦ “Белене” напълно отговаря на интересите на България.

Дипломатът коментира пред кореспондента на ИТАР-ТАСС изказването на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, че подписаните споразумения между Националната електрическа компания (НЕК) и “Атомстройекспорт” противоречат на националните интереси.

Исаков окачестви думите на министър Трайков като “излишно емоционални и противоречащи на стила на конструктивен диалог, воден по проекта между представители на двете страни”.

ИТАР-ТАСС припомня, че директорът на НЕК Красимир Първанов бе освободен от поста си заради превишаване на правомощията си.
Коментирайки създалата се ситуация, руски експерти предполагат, че уволнението на директора на НЕК няма да попречи работата по проекта “Белене” да продължи, предава още агенцията.

Очаква се въпросът за строителството на АЕЦ “Белене” да бъде в центъра на вниманието на следващото заседание на българо-руската междуправителствена комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, което ще се състои в Москва в близките дни.
Министър Трайков ще оглави българската делегация, която излита за Москва в сряда, допълва ИТАР-ТАСС.
Отново избухна скандал около проекта, който предвижда Русия да строи българската АЕЦ “Беленe”, пише московският в. “Комерсант”.
Руската компания “Атомстройекспорт” – структура на “Росатом”, и НЕК успяха най-сетне да подпишат в София във вторник поредното (12-о) допълнение към договора за изграждане на АЕЦ “Белене”.
Документът предвижда до 1 юли страните да съгласуват окончателен договор, предвиждащ нови изисквания за сигурност във връзка с аварията в АЕЦ “Фукушима 1” в Япония.

Българският министър на икономиката Трайчо Трайков обаче сметна, че НЕК е превишила своите пълномощия и веднага след подписването уволни шефа на компанията Красимир Първанов, напомня всекидневникът.
Властите на България редовно настояваха стойността на двублоковата АЕЦ да бъде намалена на 5 млрд. евро, а шефът на руската корпорация Сергей Кириенко заявяваше, че цената не може да е по-ниска от 6,4 млрд. евро, отбелязва изданието.
Въпросите на сигурността може да станат допълнителен риск, който да забави изграждането на централата, твърди Александър Уваров, главен редактор на руския незaвисим сайт Atominfo.ru, цитиран в публикацията.

През март България изпрати на “Росатом” списък от 30 допълнителни условия,
свързани със сигурността на АЕЦ, на които трябва да бъде даден отговор, посочва Уваров.
Освен това, проектът все още не е одобрен окончателно от българските регулативни органи, подчертава експертът.
Според източник на “Комерсант” от бранша, основният риск, свързан с проекта, остават вътрешните противоречия на българските власти, които не могат да формират съгласувана позиция по договора, добавя вестникът.

www.vesti.bg

One Comment »

  • Иван said:

    „Уволнението на директора на НЕК Красимир Първанов заради подписа за АЕЦ „Белене” е театрален скеч”, коментира Васил Филипов, бивш директор на „Булгаргаз” по TV7. Той се аргументира с мнението, че никой не може да сложи параф под такъв договор просто така и че България се нуждае от АЕЦ „Белене” и просто трябва да договори и да включи клауза в договора с Русия за диверсификация на ядреното гориво. „Премиерът трябва да удари по масата и да започне строежа на АЕЦ „Белене”, без да пита никого”, заяви още Васил Филипов.
    Според енергийния експерт цялото Министерство на енергетика, както и НЕК „трябва да бъдат изметени”, защото нищо не разбирали от енергетика.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.