Home » Избрано

Коментар: Нормалното тук е загубена кауза

2011.04.02 Няма коментари
Spread the love

Развитието на трагикомичната поредица “Проблеми в земеделието” е поредното доказателство, че в България корупционните скандали се решават чрез замитане под килима

Автор: Ани Коджаиванова

Българите обичат да употребяват израза “България не е нормална държава” във всяка ситуация. Ако попитате защо, дори няма да получите конкретен отговор – причините са толкова много и са се трупали толкова години, че вече дори не ги помним. В случая обаче ще ви посоча няколко конкретни.
Развитието на трагикомичната поредица “Проблеми в земеделието” (виж стр. 6-7) е поредното доказателство, че в България корупционните скандали се решават чрез замитане под килима. Това е официална политика вече над двадесет години. Има ли скандал, той се отрича. Ако е твърде настоятелен, част от участниците се отстраняват, а след това често се преназначават на сладки постове в чужбина. И това не е нормално. Нормалното е някой да поеме политическата отговорност (това не е само реплика от една песничка на “Ъпсурт”) и да подаде оставка. Поне докато има разследване.
Не е нормално и веднага след това цялата държава да изпадне в групова амнезия, както винаги се получава, и този случай няма да е изключение. Прокуратурата забравя за разследването. Управляващите забравят за издънката. Обществото забравя за случая въобще. И медиите забравяме, защото бързо след това идва следващата подобна история.
Не е нормално и политиците да се държат с медиите и с аудиториите им като с идиоти. Суперслучайно било, че смяната на ръководството на фонд “Земеделие” съвпаднала с показаните от СДС документи, уличаващи хора на високи постове в лобизъм, търговия с влияние и корупция. Очаква се да повярваме. Много лесно било да се изфабрикуват подобни “фалшификати”. “Вие сте сериозни медии, не вярвайте”, казва министър Найденов. А не е ли също толкова лесно някой да подмени оригиналните документи в деловодството на фонд “Земеделие”?
И не само че не е нормално, но си е направо нагло да “повишаваш” на пост в чужбина човек, който, дори и да е участник в измислен скандал, най-малкото явно не може да си свърши добре работата, щом е освободен. Още по-нагло е да му предлагаш специално измислен за него пост на заместник-министър.
Твърде удобно е след броени дни Симеонов да замине в Брюксел, далеч от въпросите и разследването. А някой помисли ли и за това, че хората, с които ще общува там, може би вече са чули за скандала. Или след историята с посланиците ченгета това няма да ги впечатли?
Ненормално е и министърът да се оправдава с безбройните проблеми в земеделието, които през месец изваждат фермерите по улиците, с “тежкото наследство” на Калина Илиева. А нея да не би някое друго правителство да я назначи? Този списък с ненормалности може да продължи още много. Кога ли ще дойде моментът, в който някой ще покаже достойнство и наистина ще поеме отговорност. Не под натиск на началника. От нормалност.

Източник: http://www.pari.bg/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.