Home » Избрано

ИСКАНИЯТА НА РАЦИОНАЛНИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ

2011.04.19 Един коментар
Spread the love

Суверен във всяка държава е голямата социална група, именувана избиратели, но истинският суверен не са избирателите, а съсловието на данъкоплатците. Избирателите се делят размито на рационални (разумни) – граждани, които гласуват по убеждение, те осъзнават адекватно своята класова принадлежност, имат основателни политически искания и емоционолни – граждани не осъзнаващи класовата си принадлежност, не гласуващи по убеждение, имащи неоснователни искания. Емоционалните избиратели са проблем на всяка демокрация, защото изкривяват вота формиран от рационалните избиратели.
Част от избирателите съставят гилдиите на политическия бизнес – ръководят политически партии, виждани от рационалните избиратели не като сдружения на професионалисти, лидерите на които познават задълбочено същностите на всички обествени дейности и различават здравите от нездравите интереси на социалните групи, с които се идентифицират тените сдружения, а като котерии – сдружения на “политически играчи”, лобиращи задоволяване на нездрави интереси на социални групи, целящи добиране до власт на всяка цена.
За разлика от лидерите на партиите, рационалните избиратели осъзнават: Че с политиките на тотална приватизация, тотална реституция и разруха на икономиката, базирани на митовете – “частния стопанин ръководи по-добре”, и “либералния пазар се саморегулира спонтанно“, СДС прогони 95% от симпатизантите си. Че БСП изгуби 50 % от симпатизантите си, с нерешаването на ключовите проблеми за адекватно заплащане на труда, адекватни пенсии, контрол на ценообразуването, защита на потребителите и производителите от търговците, а с въвеждането на плоския данък общ доход, загуби останалите 30 %. Че с фактическия си отказ от социализма, БСП изгуби 95% от членовете си. Че ГЕРБ спечели изборите с обещания за реформи и стопиране недомислени политики на предходните управляващи, а БСП и СДС ги загубиха, защото не осъзнаваха политическите си недомислия. Че партиите не предлагат на електоралния пазар качествени проекти – стратегии за ускорено развитие и оптимален растеж на отраслите, и политики за хармонизиране на съжителствата между социалните групи, а намерения за решаване на проблеми, които не могат да спрат гражданските протести, стачки, неподчинения и бунтове.
Политици не изпълнили дадени обещания, време е да бъдат съдени за пропуснати ползи от конституционния съд.
В спонтанния си устрем към спечелване на избори и сериозните партии допускат грубо недомислие, ориентирайки предизборната си агитация не към рационалните избиратели, които настояват за офертно – делово предизборно информиране, а към лесно манипулируемите емоционалните избиратели. Отвратени от предизборните простащини, голяма част от рационалните избиратели бойкотират изборите.
Рационалните избиратели са граждани, които искат да живеят не в “тази държава”, а в нормална родина, където качеството на живота е високо, където има стандарти и за образователните продукти, където властта е ефективна, където няма лобирани закони, където съдиите съдят не според буквата, а според духа на закона, където няма рецидивисти на свобода, където политиците са компетентни.
При всички избори, рационалните избиратели очакват да видят в пощенските си кутии, не манипулативни предизборни реклами, които непрочетени да изхвърлят в кофите за боклук заедно с търговските, а предизборни оферти на партиите, съдържащи конкретни виждания за решавяне ключовите проблеми на държавността :
• Проблемът за ефективен контрол на ценообразуването при либерална пазарна икономика и икономически кризи, решим единствено от прозрачна адекватна формула за пресмятане на себестойностите и цените на всички стоки – продукти, сигурности, ръководения, която премахва монополизма, картелирането и спекулата. Такава формула е получаема чрез конкурс и узаконима с референдум.
• Проблемът адекватно заплащане на труда при либерална пазарна икономика, решим чрез въвеждане на прозрачна адекватна формула за почасово заплащане на отделните видове труд съставящи всяка трудова заетост, която премахва комисионните и бонусите.
• Проблемът пенсии за прослужено време и старост, решен от известната проста, но адекватна, формула за изчисляване на пенсия за прослужено време и старост, при която пенсията се изчислява от запазената покупателна способност на фактическия осигурителен принос и датата на пенсиониране поискана от пенсиониращия се. Тази формула балансира спонтанно пенсионния фонд и дава справедливи пенсии.
• Фундаменталният проблем за съвременна конституция, решен от непознатия, даже на статистиците, адекватен Класификатор на обществените дейности, който пряко дефинира всички ведомства в демократична държава и отговорностите на техните ръководители, според принципа за разделение и специализиране на властите. Адекватната конституция упълномощава парламента да приема определена част от законите и да ръководи ръководните ведомства, президетството да ръководи ведомствата на сигурността, а правителството да ръководи ведомствата на производствата.
Информацията включена в тази статия е непоискано дарено консултиране на избирателите и на всички, които се занимават любителски или професионално с политически бизнес. 
[email protected] Венелин Чалъков

One Comment »

 • Nik said:

  “Политици не изпълнили дадени обещания, време е да бъдат съдени за пропуснати ползи от конституционния съд.”

  Та т.нар. “конституционен” “съд” e толкова съд, колкото и партийното бюро на БКП в Юридическия факултет на Софийския университет – доколкото почти всички „съдии“ са бивши партийни секретари в същото…

  Статията на г-н Венелин Чалъков поставя въпрос с изключително значение не само за РъБъ, но и за всяка претендираща да е правова, държава.

  За съжаление политиката на геноцид, съзнателно или поради определена доза невежество (ignorantio) провеждана от БКП в лицето на нейните трансмутации (БСП, СДС, ДПС, ДСБ, Атака,НДСВ, ГЕРБ, РЗС, и т.н., и т.п.) вече двадесет и две години унищожава този и без това твърде тънък слой рационални избиратели, за които говори авторът.

  Клиентелистката същност на партийната система при демокрацията резонира идеално на струната на алчността у паразита (мафията-държава) , който, блажено доизсмукващ жизнените сокове на гостоприемника (същия рационален избирател, евфемистично наричан НАРОД), не предусеща близката му (на НАРОДА) смърт, която ще е и началото на неговия (на паразита) край.

  Казано с други думи: като елиминира рационалния избирател посредством емоционалния (подкупния), мафиотската българска държава унищожава създателя на благата, който храни целия обществен организъм, вкл. и всичките му ракови образувания, вкл. и въпросния „емоционален“ „избирател“.

  Никога досега в историята на България не е достигано такова дъно на падението в пропастта на алчността, каквото светът наблюдава през тези 22 години. Сякаш някой е избрал тази малка понтевксинска държавица за лаборатория на Звяра – предшественика на Антихриста (християните разбират за какво става дума, а другите просто ще го игнорират). Та за по-кратък исторически период миналия век се въздигаха от къде по-тежка разруха държави като Германия (двукратно); самата България зае престижното 7-мо място в Европа след три тежки войни (Балканска, Междусъюзническа, Първа световна)!

  Истината има цена. Понякога тази цена е времето, което търсещият истината посвещава на търсенето на знанието за истината. И ако не е носител на Пилатовата ДНК, не ще си измие ръцете, а ще си даде труда да придобие знание за нея.

  Тази материя е превъзходно поднесена в трудовете на проф.Янко Н. Янков-Вельовски, минимална част от библиографията на които представям на вашето внимание (Извлечение от непълния библиографски списък на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий):

  http://www.booksinprint.bg/Publication/Search?SearchCriteria=AuthorName%3A%D0%AF%D0%BD%D0%BA%D0%BE%20%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%20%D0%AF%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2%3AAnd&SortBy=Title&page=1

  Прогностика, 1993, 2006 г.;

  Документ за самоличност (Политическа документалистика): Българската държава абдикира в полза на Червената мафия, т.3, 2002 г.

  Документ за самоличност (Политическа документалистика): Кого защитава Западът – Човешките права или Червената мафия?, т.4, 2003 г.;

  Политически и правни учения, т.1-12 , 2005 г. – ;

  Кутията на Пандора, 2007 г.;

  Танатология, 2007 г.

  Легитимните основи на политическата власт в България, 2007 г.;

  Българският посткомунистически геноцид, 2010 г.

  COGITO, ERGO SUM!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.