Home » Е-Списание

Михаил Горбачов 25 години по-късно: “Ядрената енергия не е панацея, тъй както някои наблюдатели твърдят”

2011.04.26 2 коментара
Spread the love

Михаил Горбачов за Чернобилската авария и за поуките от нея четвърт век по-късно

Днес Украйна отбелязва 25 години от ядрената катастрофа в Чернобил.

Eurochicago.com се обърна за мнение към М.С.Горбачов /Горби/*

На 26 април 1986 г. в 01.23 ч. местно време, при тест за проверка на безопасността, избухна четвърти реактор на атомната централа в Чернобил и изхвърли в атмосферата радиация с еквивалента на най-малко 200 ядрени бомби като тази над Хирошима.

Общото събрание на ООН днес ще има специално заседание посветено на годишнината от ядрената катастрофа в Чернобил, а от сутринта в комплекса на организацията в Ню Йорк в памет на жертвите на трагедията ще бие Камбаната на мира.

Gorby1987Във връзка със събитията от 1986 г. и бъдещето тазвитие на ядрената енергетика след Фукошима и преди старта на строителството на АЕЦ “Белене” редакцията на www.Eurochicago.com се обърна за мнение към ръководителя на Съветската държава от онова време Михаил Сергеевич Горбачов.  Не е тайна, че именно жестоката авария спомогна за въвеждането на гласността зад Желязната завеса, а икономическите загуби от трагедията в размер на много десетки милиарди долари бяха причина за разпадането на Съветския съюз, а след него и за падането на режимите в Източния блок.

Най-близките на първия и последен президент на СССР, чрез неговата пресслужба ни съобщиха, че Михаил Сергеевич би се радвал да отговори на вълнуващите ни въпроси, но в средата на април е преминал операция на гръбначния стълб в Германия и до края на месец май ще се възстановява. Операцията е била планирана и проведена в специализирана клиника в Мюнхен, продължила около 2 часа и е завършила успешно.
Въпреки това те ни припомниха две интересни изказвания на Горбачов – първото два месеца след аварията в Чернобил, а второто неотдавна, непосредствено преди аварията във Фокушима. Предлагаме ви ги със съкращения.

Ето какво е било мнението на М.С.Горбачов преди 25 години, изказано по адрес на атомното ведомство:

«Тридесет години вие ни говорихте, че всичко е безопасно. И вие очаквахте, че ние ще възприемаме вашите думи, като думи от всезнаещ Господ. В това е нашият проблем. Министерствата и научните центрове излезнаха извън контрол, което и доведе до катастрофата. До този момент аз не виждам да сте си извлекли някакъв урок… Всичко бе държано в тайна от Централния комитет. А и неговият апарат не смееше да погледне в тази посока. Даже решенията за това къде да се строят атомни централи и какви реактори да се използват са взимани без допитване. Системата бе пропита от угодничество, ласкателство и разкрасяване на истината, като критиците бяха преследвани и ругани от протекционистите и клановото ръководство в енергетиката.»


Не звучат ли актуално тези негови думи дори 25 години по-късно, на фона на натиска от руския «Атомстройекспорт» за проекта АЕЦ «Белене»?

Ето и част от неотдавнашното, последно изказано мнение по тези въпроси на «човекът, който промени света», както на Запад наричат Горбачов.

«Катастрофата от 1986 г. на атомната електроцентрала в Чернобил е едно от най-страшните бедствия на ХХ век. Две и половина десетилетия по-късно, ядрената авария ни предлага много уроци за предотвратяване на толкова ужасно събитие, както и конкретни поуки за по-нататъшното развитие на ядрената енергетика.
Днес ние знаем, че около 77 000 квадратни километра от територията на Европа и бившия Съветски съюз е бил заразен с радиоактивни отлагания, нанесли дългосрочни последствия за флората, фауната, водата, околната среда и човешкото здраве. Десетки милиарди долари са били изразходвани в опитите за ограничаване и решаване на възнаклите проблеми от бедствието, а така също и за нов корпус, който ще покрие изградения през 1986 саркофаг и това, което остана от реактора.
Двадесет и петата годишнина от аварията в Чернобил е важен исторически момент да си припомним за тази трагедия и да поставим четири основни въпроси свързани с:

1) Превенцията

На първо място е жизнено важно да се предотврати всяка възможност за повторение на аварията в Чернобил**. Това е потресаващо бедствие, защото нанася преки човешки загуби, оставя големи площи земя отровени, огромно изселване на населението, свързано със загуба на поминък, дългосрочни травми за хората и дори за техните бъдещи наследници. Жертвите на трагедията са били изправени пред такава криза, която единствено преживелите я биха могли да разберат, срещу която те са били безсилни и беззащитни. Материалните щети, нанесени от Чернобил, въпреки че са огромни, бледнеят в сравнение с другите щети нанесени върху човека. Истинският обхват на трагедията все още остава недоизследван и неразбран.

2) Енергията от възобновяеми източници

Въпреки че старите съветски ядрени реактори, който са без бетонен купол-черупка вече не са в производство, ние все още трябва да бъдем изключително внимателни при изграждане и експлоатация на ядрените централи по света днес. Чернобил е предупредителен знак. Тежките ядрени аварии все още могат да опустошават огромни територии, където векове не ще е възможно да съществува човешки живот.
Добиването на достъпна и безопасна енергия е от съществено значение за икономическото развитие и изкореняване на бедността. Днес ние не можем да отхвърлим ядрената енергетика  в много страни силно зависими от този енергиен източник. Но е необходимо да се разбере, че ядрената енергия не е панацея, тъй както някои наблюдатели твърдят. Нейната ефективност и ниска себестойност са преувеличени, тъй като в реалната цена не се отчитат много скрити разходи, които включват и милиарди косвени субсидии.
За рабиване на порочния кръг “икономичност в сравнение с безопасна среда”, светът трябва бързо да премине към ефективни, безопасни и възобновяеми енергийни източници, което ще доведе до огромни икономически, социални и екологични ползи. Тъй като населението в света продължава да се разширява и търсенето на енергия нараства, ние трябва да инвестираме в алтернативни и по-устойчиви източници на енергия, вятърна, слънчева, хидро и геотермална енергия, както и за широко внедряване на инициативи за енергийна ефективност, по-безопасни, по-ефективни и по-достъпни начини за задоволяване на енергийните нужди и за запазване на нашата крехка планета.

3) Прозрачността

Затвореният характер и тайните на ядрената енергетика, която макар и натрупала опит от 150 значителни пропуски на радиация в атомни централи по целия свят преди Чернобил, са допринесли съществено за аварията и последвалите трудности. Трябва да се въведе пълна прозрачност, строг обществен контрол и регулиране на ядрената енергетика днес, както и пълна подготовка за извънредни ситуации и механизми за реакции при аварии.

4) Заплахата от тероризъм

Аз съм загрижен за опасността от терористични атаки на ядрените реактори и придобиване на ядрена суровина за атиомни бомби от терористични организации. След тежки щети, предизвикани от терористични групи в Ню Йорк, Москва, Мадрид, Токио, Бали, и на други места през последните 15 години, ние трябва много внимателно да разгледаме уязвимостта на реакторите, басейните с отработено гориво, местата за сухо съхранение и производствата и съоръжения свързани с ядрените материали от саботаж, нападение и кражба. Въпреки, че аварията в Чернобил е случайна, причинена от дефектна технология и човешки грешки, то подобна авария днес би могла да бъде умишлена.
Ние най-вече трябва да обърнем внимание на запазване на оръжия и материали за масово унищожение далеч от ръцете на терористи. Историческа инициатива на американския президент Барак Обама за премахване на всички бомби от определени класове ядрен материал за четири години, е важна крачка към подобряване на глобалната сигурност, но не трябва да забравяме, че тези ядрени материали често се използват в атомната енергетика и в изследователските реактори.


Накрая М.С.Горбачов завършва обръщението си с думите:


Нека всички запомним Чернобил, не само заради трагедията и за негативното влияние върху Украйна, Беларус, Русия и Европа, но и като символ на надеждата за по-безопасно и по-устойчиво бъдеще.

Редакцията на Еврочикаго пожелава скорошно възстановяване на М.С.Горбачов.

————-

* Михаил Сергеевич Горбачов (на руски Горбачёв) е съветски политик, ръководил СССР от 1985 до 1991. Заемал поста генерален секретар на ЦК на КПСС и председател на Президиума на Върховния съвет на СССР. Пръв и последен президент на СССР. Политиката му на “гласност и перестройка” довежда до края на Студената война и до мирното оттегляне на КПСС от властта и разпадане на Съветския съюз. Носител на Нобелова награда за мир 1990 г.
** Съобщение на БТА от вчера: Руският ядрен експерт Владимир Кузнецов заяви за агенция Франс прес: “Единадесет ядрени реактора в Русия от типа на тези в Чернобил са остарели и трябваше да бъдат изведени от експлоатация. Основната поука, която трябваше да извлечем от Чернобилската катастрофа, беше постепенно да спрем реакторите тип РБМК. Обаче вместо да спрем тези реактори или да ги експлоатираме до 60-70 процента от капацитета, в Русия ние ги свръхексплоатираме на 104 процента, защото нови реактори почти не се строят“, заяви Кузнецов и определи това поведение като престъпно

Още по темата както и документални филми може да намерите тук – линк.

2 коментара »

 • Asen Prodanov, Burgas said:

  ЧЕРНОБИЛ – символ на най-страшната ядрена катастрофа в историята на човечеството. ЧЕРНОБИЛ – позорен символ на антихуманното отношение на комунистическата партия и правителство на СССР към сънародниците им и към всички хора по света, държани до последно в пълно неведение и коварно дезинформирани относно смъртоносната заплаха. ЧЕРНОБИЛ – поредния чудовищен символ на предателство на Българската комунистическа партия и правителство към народа ни. ЧЕРНОБИЛ – крайъгълен камък от престъпната история и същност на комунизма. ЧЕРНОБИЛ – един от най-кошмарните символи от ерата на социализма=комунизма. ЧЕРНОБИЛ – надгробния паметник на комунистическите символи.

 • Pesho said:

  Йона Тукусер представя изложба в посолство на Украина в България по повод 25 години трагагедия на АЕС Чернобил.

  Катастрофите не се случват случайно, те са предизвикани от строга последователност на решаващи събития, убедена e художничката Йона Тукусер, която е родена в Украйна през 1986 година. Тогава именно на 26 април в Чернобилската АЕЦ в Украинската земя става най-тежката авария в историята на ядрената енергетика.

  Йона Тукусер излага свои платна , по случай 25-години от трагедията в Чернобил в Посолството на Украйна в България. В тях тя представя с експресивен замах на четката взрива на Чернобилската АЕЦ. Изобразен е един мистичен град-призрак, покрит с тъмен облак, населяван от хора-мутанти, които са се родили след аварията. Бродещи сенки населяват платната, дори и конникът от Апокалипсиса символично присъства в изложбата .Нейният поглед е отправен към миналото, но е и един възможен развой на събитията в бъдеще. Авторката осмисля наболелите проблеми в обществото и като съвременник на болезнените събития в Украйна, тя търси своята истина сред забулените мистерии около взрива. Йона Тукусер продължава да разработва социално значими теми – като продължение на серията за гладът в Украйна, тя прави настоящата серия картини, посветени на ядрените катастрофи. Както пише за нея изкуствоведа Христина Христова „Йона Тукусер избира правилния начин, за да впечатли – сякаш забива „остри пирони” в очите ни. Усещайки болката, виждайки нещастието, едва тогава ставаме духовно съпричастни, преживяваме своеобразен катарзис.”Поставят се въпросите какви са последствията, нашия живот е в риск заради всяка една необмислена стъпка. Йона е убедена, че всяка една авария може да бъде предотвратена, ако навреме са решават проблемите.
  Днес света с ужас наблюдава събитията в Япония на АЕЦ Фукушима, страхува от взривяване на реактора, а неизвестноста още повече плаши хората.
  Възможно е в света да се случи още една «Чернобилска катастрофа», ако хората не почнат да се учат от грешките си. « Вече е време държавите да преминат на зелена и слънчева енергия», категорична е авторката Йона Тукусер.

  Източник: http://www.artplostad.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.