2024-04-25

11 thoughts on “Кучешки и „български“ истории в Япония

  1. Обвиненията, които вие, мои мили и скъпи сънародници отправяте към мен, смятам, са неоснователни. Като български консул в Япония винаги съм се придържал към инструкциите, дадени ми от МВнР. Не съм имал право да давам засекретена информация, затова не съм го правил. Благодаря за вашите мнения, но те не са добре информирани.

  2. Посолството на България в Япония от понеделник е преместено от Токио в град Фукуока, който се намира на около 1000 км на юг от столицата-съобщи днес на брифинг на въшно министерство говорителят Весела Чернева.Мисията ни е преместена, защото от София са преценили, че заради повишения радиационен фон в столицата българските дипломати са изложени на необоснован риск.
    Град Фукуока е избран както заради отдалечеността си от Токио и авариралата АЕЦ \"Фукушима-1\", така и заради факта, че във Фукуока България има почетен консул, който е предложил да подслони мисията ни. В момента в града са евакуирани и работят четирима български дипломати.
    Въпреки това консулството ни в Токио продължава да работи, като новият ни консул Юлиана Антонова и останалите служители там приемат по 100-200 обаждания на ден от наши сънародници в Япония, уточниха от външно министерство.
    Колкото до консула ни в Токио Чавдар Градинарски, който миналата седмица напусна самоволно поста си, говорителят на МВнР коментира, че ръководството на министерството е провело разговор с него в София и в момента предстои дисциплинарна комисия да реши наказанието му.
    dnevnik.bg

  3. Умоляваме българските граждани, пребиваващи в Япония незабавно да проверят документите си за самоличност и при необходимост от издаване на временен паспорт да информират консулската служба на тел. 080-4204-2060 и се явят в посолството не по-късно от 12.00 ч. на 22.03.2011 г. Поради бързо променящата се обстановка има вероятност след тази дата консулската служба да бъде релоцирана в друго населено място.

    посолството

  4. Г-н Стаматов,
    Отново ми става ясно, че не Ви е ясно какви са задълженията на дипломатите в едно посолство. Нека оставим този въпрос настрана, не е толкова важен.
    Не упреквам никой емигрант за това, че е напуснал родината си.
    Но да живеете целогодишно другаде и да смятате, че от медиите или от едномесечния си престой за почивка ще разберете как стоят нещата тук, е наивно. Това е причината да ви кажа да не се месите в политическия ни живот.
    Не се обръщайте назад – особено с претенции. Уж сте добре, но изглежда ще се окаже истина, че не хлебом единим…
    Ние също направихме своя избор, оставете ни да си правим държавата, нямаме нужда да ни съветват и контролират по телефона, без да сме искали мнение.
    Когато майката не само че не може вече да помага, а самата тя се нуждае от помощ, добрите синове не си тръгват, а се връщат при нея – те да помогнат. 🙂

  5. Уважаеми, г-жо Маргарита, прочетох какво сте ми написали по повод разговора ми с говорителката на Външно министерство на РБ и няма да скрия, че ми е много лесно да ви оборя. Толкова лесно, че чак ме е страх да не ме заподозрят, че сам си пиша удобни за оборване неща. Толкова прозрачно е желанието Ви да ме поставите натясно, че сама не разбирате, че ми правите услуга да започна да изтъквам какво съм свършил през тези няколко дни. Няма да го направя, защото не ми се губи време, а и не съм търсил признание. А и има хора като Любов Гълъбова например, която е направила в първите часове след земетресението много повече от мен и доста служители в консулството.
    Ще завърша леко изменяйки Вашите думи.
    Аз също съм българин, и бях избрал да живея в България. Но през гладната Виденова зима, като началник отдел, заплатата ми ми бе 5 (пет) долара. Не съм имал спестявания или наследства и единственият шанс да не гладува семейството ми бе да спечеля Зелената карта. Спечелих и почувствах, че чуждата страна се отнася по-добре от родната. А ми се иска да е иначе. И въпреки, че хората в България са готови за 20 лева да продадат вота си, не съм против да участват в политическия живот.
    Ако трябва ще осъдим българската администрация и ще направим законодателството такова, каквото не само ЖИВЕЕЩИТЕ В БЪЛГАРИЯ (около 10% от населението), а и аутсайдерите в нея (около 60%)харесват.
    Вие сте друга песен. Бъдете живи, здрави и богати и не ни се месете.

  6. Уважаеми г-н Стаматов!
    Изслушах разговора Ви с говорителката на Външно министерство на РБ и няма да скрия, че съм отвратена от държанието Ви. Толкова прозрачно е желанието Ви да я поставите натясно, да й зададете въпрос, на който да не може да Ви отговори и изобщо да покажете, че министерството не си върши работата, че в никой случай не мога да го приема като едно обикновено желание да знаете какво прави държавата за българите в Япония – както заявявате в началото на разговора.
    Разпространявате в сайта си недоказаните твърдения на студента Светльо, че консулът му бил обещал да му се обади, придружени от много компетентното му заключение, че в посолството били останали само четири души (интересно колко трябва да бъдат според него). Това, че ги приемате за свята истина, говори достатъчно.
    Опитът Ви да внушите, че едва ли не по закон посолството трябвало да организира гражданско сдружение, което да му помага в работата, е смехотворен. Откога държавните институции създават граждански сдружения? Това ли научихте във великите демокрации, в които се изнесохте да живеете, бърчейки гнусливо нос по адрес на България? Извинете, доста невежо е.
    Аз съм българка, избрала да живее в България. И съм против емигрантите да участват в нашия политически живот.
    Ще си направим законодателството такова, каквото НИЕ, ЖИВЕЕЩИТЕ В БЪЛГАРИЯ, искаме.
    Вие сте друга песен. Бъдете живи, здрави и богати и не ни се месете.

  7. Остава си правилото за българина излизащ в чужбина да разчита само на себе си. Да бъде изключително предпазлив да не попадне в беда, защото няма кой да му помогне. Да не разчита на защита от държавата. Така е откакто се помня поне 20 години независимо коя партия е на власт. Кога българите ще се чувстват, защитени и сигурни когато излизат или живеят извън държавата? Чувство, с което американците се гордеят.

  8. Kum Anonimen:
    Ne te e li e sram?! Na fona na zemetresenia, cunami i tagedii da vijdash PR ???????!!!!! Potresavashto! Pone da se beshe informiral, che VIP travel e agenciata, koito e akreditirana kum Vunshno m-vo i za tova davat neia !!!!

  9. Pohvalno, che G-ja Antonova predlaga da pomogne na bulgarite v Japonia. No vse pak se chudia, dali namereniata i sa istinski ili prosto pravi evtin PR na VIP Travel!

  10. В някакъв смисъл като в поговорката всяко зло за добро е добре, че предишния бг консул така самоотвержено се погрижи само за себе си и сам си тръгна, че да дойде някой, който, за разлика от него, звучи адекватно и може да се нарече български консул 🙂

  11. Mili priyateli w Yaponia, mili sanarodnitsi,
    po molba na mnozina ot was
    se obrastam s nqkolko dumi, napisani ne na kirilitsa. Izpolzwajki shrift na latinski, se izvinyawam mnogokratno. Nastoyatelna e molbata. Tya e ot bulgari, koito ne mogat da razchitat naposledak informatsia na kirilitsa.

    Youliana Antonova sum.
    Ot dnes, 18 mart 2011 g., sam nowiqt konsul.
    Predi 2 godini priklyuchi mandatat mi w Tokyo kato konsul i sawetnik w Posolstwoto ni. Zapazih dobri otnoshenia i priyatelstwo s zhiwustite w Tokio, a s mnozina ot was sme w dobra internetna i telefonna wryzka. Blagodarq na wsichki. Zanapred iskam da potwardya pred wsichki was moyata gotownost da razchitate na men ne samo kato sluzhebno litse, koeto za mig nyama da podceni zadalzheniyata si w tezi trudni dni, no i kato wash priyatel.
    Po-dolu ste namerite koordinatite mi. Mozhete da iamte wrazka s men 24/7, bez polzwane na obedna pochiwka, chrez izbroenite telefoni, faks i lichniqt i sluzheben mail. Podchertawam, wyw wseki chas na denonostieto sym na razpolozhenie – situatsiyata w Yaponia ostawa kritichna, no neka nqma myasto za izlishna panika. Nqma da ni pomogne!
    Obrastam se kam wsichki moi priyateli i sanarodnitsi, informirajte se ot saita na MWnR i posolstwoto ni, kakto i ot ofitsialnite yaponski iztochnitsi, ne dawajte „uho“ na improvizirani „nowini“ i sluhowe.
    Kym dneshna data, 18.3. 2011 g. ofitsialnata pozitsia na MWnR ostawa i tya e slednata:
    „Nasoyatelno prizowawame bylgarskite grazhdani da napusnat Yaponia ili ako estestwoto na rabotata im ne pozwolyawa towa, wremenno da se otprawyat na yug w regioni po-daleche ot stolizata i respektiwno ot Fukushima, poradi slednite seriozni i izwynredni obstoyatelstwa: powishen radiatsionen fon, kakto i zatrudnenata dostawka na benzin i hranitelni produkti, nedostig na elekrtricheska energiq.
    Molbata mi kym wsichki e: poglednete si pasportite, wizhte dali sa s waliden srok, naprawete towa oste dnes i se obarnete kam men za savet, informatsia i barzo sadeistwie, ako imate neobhodimost.
    Ako iskate da otpatuwate ot Yaponia, preporachwame towa da stane po-barzo. Ako nyama samoletni bileti, molya wi, wlezte w stranitsata na MwNR i se obarnete za sadeistwie kum agentsia VIP – TRAVEL, kadeto ima nejnite telefoni i el. adres. Sluzhitelite na VIP TRAVEL imat gotownost za palno sadeistwie! Kojto reshi da ostane, sledwa da ima predwid, che po reshenie na yaponskata strana wsichki chuzhdenci, koito ostanat na teritoriyata na stranata ste bydat tretirani narawno s yaponskite grazhdani i nikoi ne mozhe da razchita na priwilegii w otnoshenieto zaradi wyzrast /bebeta i malki deca, wazrastni hora/, lipsa na zdrawni osigorowki ili takiwqa, koito ne mogat da pokriyat palno lechenie, ako se nalozhi. Prowerete si walidnostta na zdrawnite osigorowki, molya!
    Ste se radwam pri tazi neobiknowena i slozhna obstanowka da byda polezna i da rabotim zaedno, mili priyateli i sanarodnitsi!

    YOULIANA ANTONOVA
    Counsellor, Consul
    Embassy of the Republic of Bulgaria in Japan
    5-36-3, Yoyogi
    Shibuya-ku, Tokyo 151-0053
    mobile:
    +81 80 – 3540 9400
    +81 80 – 4204 2060
    +81 80 – 3013 1155

    tel:+81 3 3465 1021,
    fax:+81 3 3465 1031

    [email protected]
    [email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *