Home » Избрано

„Росатом“ заплашват да се откажат от „Белене“ и да съдят България за 200 млн. евро

2011.02.07 Няма коментари
Spread the love

Руската компания „Атомстройекспорт“ иска да се оттегли от проекта за изграждане на ядрената централа „Белене“, пише френският бизнес ежедневник „Ла трибюн“. Изданието се позовава на писмо на дружеството, което е изпратено до неговата компания майка – „Росатом“. В него ръководството на „Атомстройекспорт“ съветва компанията да се оттегли от проекта. В края на текста си все пак френският вестник изтъква, че това може да е само начин за натиск върху българското правителство за ускоряване на строежа на централата.

От „Росатом“ съобщиха пред „Дневник“, че няма да коментират писмото, защото то е вътрешен документ и до момента не са взели окончателно решение дали да се откажат от проекта. Написаното в писмото ще бъде разгледано като опция, в случай че не бъде постигнато подписването на 12-ото поред споразумение с България, за което двете страни преговарят в момента.

В момента между НЕК и „Атомстройекспорт“ са подписани 11 допълнения съм Споразумението от 29.11.2006 г. за строителството на АЕЦ „Белене“. Срокът на последния документ изтича в края на март тази година.  По думите на Генадий Тепкян, директор на „Атомстройекспорт“ за проекта „Белене“ към днешна дата се очаква подписването на допълнение №12 за изпълнение на дейностите за периода 2011-2014 г. „След подписването на необходимите договори „Атомстройекспорт“ има готовност още тази година да започне активното строителство на АЕЦ „Белене“, допълва Тепкян.

Потърсени за коментар, от българското Министерство на икономиката, енергетиката и туризма съобщиха, че не коментират „вътрешнофирмена кореспонденция на други компании“. В момента прокуратурата и Националната следствена служба правят проверки в „Белене“. По неофициална информация представители на ведомството са се срещнали с представители на „Атомстройекспорт“ в средата на януари и двете страни не са могли да постигнат окончателно споразумение дали да бъде достроена „Белене“. Под въпрос е и подписването на 12-ото споразумение с руската „Атомстроекспорт“.

Френският вестник „Ла трибюн“ припомня, че в края на 2010 г. българската държавна компания НЕК е подписала меморандум с „Росатом“, в който се е разбрала да притежава 51% от дяловете на бъдещата централа. „Росатом“ е трябвало да получи 25 на сто в проекта, а останалите акции да се разпределят между френската „Алтран“ и Сърбия. По последни данни Белград не е потвърдил интереса си към централата, дори имаше изразени съмнения от екоминистерството на страната в началото на януари. Към проекта интерес прояви и финландската „Фортум“.

Икономическото издание пише, че политическите промени в средата на 2009 г., когато се смениха правителствата в България, са причина за сериозното охлаждане в отношенията между София и Москва. Първоначалната цена на ядрената централа е била 4 млрд. евро, но с индекса на инфлацията е достигнала до 6.4 млрд. евро, пише „Ла трибюн“.

Според „Росатом“ забавянето на централата ще донесе допълнителни разходи за „Атомстройекспорт“ и е мината пресечната точката, от която няма връщане назад към осъществяването на проекта. От вътрешен документ на руската компания става ясно, че „провалът на проекта – парадоксално, но факт, е нещо добро за „Росатом“, тъй като може да й донесе обезщетение от 200 млн. евро, а печалбата от централата би била 150 млн. евро“. Документът е бил разработен от директора по развитието на „Атомстройекспорт“. Според него има реална възможност оборудването за „Белене“ да бъде прехвърлено към турската атомна централа „Акию“, която е 100% собственост на „Росатом“.

По-рано тази сутрин от „Атомстройекспорт“ изпратиха съобщение до българските медии, в което изказват увереността си, че централата ще бъде достроена.

dnevnik.bg

още по темата

Какво (про)изтича от разкритията на Уикилийкс за АЕЦ „Белене“

Русия няма да строи АЕЦ „Белене“ на всяка цена

Проектът „Белене“ – Анализ и оценка

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.