Home » Е-Списание

Чудесната идея “ПРОЕКТ МАРТЕНИЦА” превзема света

2011.02.28 Един коментар
Spread the love

Дървета Мартеници ще изгреят за първи път за празника на Баба Марта в различни градове по света. Инициативата за създаването им е на Проект Мартеница – неформално сдружение на български емигранти, които отправиха предизвикателство към сънародниците си по света да разпространят древната традиция на мартеничките по всички континенти. Целта на проекта е създаване на положителен имидж на България, имидж свързван с култура и традиции, както и възпитаване на младото поколение български емигранти в духа на традиционните български ценности.

Чуйте какво обръщение отправи до българите по света пред www.Eurochicago.com Изабела Шопова оргнизатор на проекта: martenitsa2011 (кликнете на линка и изчакайте да се зареди звуковият МР3 файл)

Идеята за украсяване на дървета като мартеници е на българският художник от Стара Загора Mариян Миланов, който от 1992-ра година декорира дървета за първи март в централните части на големите български градове. Ето едно негово дърво във Варна.

martenitsa001

Фотография на неизвестен участник във ФБ групата

Проект Мартеница в чужбина стартира в Бризбън – столицата на австралийския щат Куинсланд, където Асоциацията на българите в Куинсланд получава разрешение и подкрепа лично от кмета на двумилионния град Кембъл Нюман. Дървото Мартеница ще краси централния бризбънски площад “Крал Джордж”.
Инициаторите на проекта създават уебсайт, на който ежедневно се добавят материали, снимки и информация на няколко езика за българската мартеница, както и за други първомартенски обичаи в съседни на България страни – Румъния, Гърция, Молдова, Македония и Албания. Обявен е и международен конкурс на тема: “Дърво Мартеница в моя град”, в който могат да се включат участници от цял свят.

Амбицията на създателите на “Проект Мартеница” е да съберат на сайта статии и снимки, видео и аудио материали, които да послужат като база за създаването на документален филм за австралийската телевизия SBS и българската национална телевизия БНТ, който разказва за древната традиция на мартениците и нейните съвременни измерения

Веднага след Бризбън се вклюва в подготовката за свое Дърво Мартеница вторият по големина град на Нова Зеландия – Крайстчърч. За съжаление разрушителното земетресение, което порази града само седмица преди първи март не позволи проектът да се осъществи. Но българите в тежко пострадалия град не са изоставили намеренията си и се заканват все пак да украсят и поднесат Дървото Мартеница като дар на своите съграждани, като въплъщение на волята за живот и пожелания за бързо възстановяване веднага щом това стане възможно.
Въпреки трагедията на Крайстчърч Нова Зеландия няма да остане без свой Проект Мартеница. Организацията на българите в Окланд, най-големият град на страната, ще декорира дърво в Марлбъро Парк, в северната част на града. Край дървото ще се проведе също открит урок и работилница за мартенички, на които най-малките членове на общността ще научат за българските обичаи.

Само три дни преди денят на Баба Марта друг световен град получи разрешение да украси дърво в червените и бели пискюли на българската мартеница. Българите в Макао се готвят трескаво да реализират проекта си.

Разбира се, не остават назад и българските градове – Трявна също се готви да украси свое мартеническо дърво за да посрещне в бяло и червено месеца на пролетта .

За да следите динамиката на събитията по Проект Мартеница съвсем отблизо можете да се присъедините към Фейсбук групата Project Martenitza/Проект Мартеница.

Ние от Еврочикаго вече направихме това и догодина обещаваме такова дърво в Чикаго.

Източник:http://www.martenitza.org/
.

One Comment »

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.