2024-04-25

8 thoughts on “Вицепремиерът Дянков в студиото на радио „Отзвук“ (САЩ)

  1. Въпроси към г-н Дянков

    Господин Дянков,

    1. Бихте ли подкрепили (морално и финансово) проект на тема „Предизвикателства пред петия период на българската имиграция в САЩ (1989 – 2011 и т. н.)”?

    2. Какво е отношението Ви към „Българския ДНК проект” на Family Tree DNA?

    Благодарим Ви

    Български научен център – Чикаго

  2. до Лила

    баш му са в ресора тези въпроси. той отговаря за българите в чужбина. и въпросите са повече от фундаментални – става дума за базови конституционни права, които се погазват.

    а за гербовите марки, темата се изчерпа вече. има приет закон, който предвижда във всяко учреждение да може да се плаща на ПОС терминал, без банкова такса. проблемът е решен.

    освен това, ще прощавате, но това си е вътрешно-български проблем, за който да го питат медиите в София. виж, нас в чужбина ни вълнува друг въпрос за таксите :

    – защо българите в чужбина заплащат двойно по-скъпа такса за лична карта и паспорт? става дума за надценка въведена с ведомствена тарифа на MВнР, в нарушение на закона за държавните такси, който ясно посочва в кои случаи държавните ведомства могат да събират собствени такси.
    – защо сроковете за издаване на тези документи за напълно абсурдни – бърза услуга – 2 месеца !!
    – защо няма мобилни устройства за обработка на документите, които да се ползват от консулите при провеждане на „консулски дни“ в градовете без конслуслко представителство, така както се обслужват инвалидите в България? а не да се налага да се ходи на крака в посолството, често на стотици километри, (преди да се въведат новите лични документи, се провеждаха такива „консулски дни“ за облекчение на българските граждани в чужбина)
    въпросите никак не са чисто технически – в резултат на тази утежнена и оскъпена процедура, редица български граждани имащи и чуждо гражданство, просто се отказват да си подновяват документите – де факто, българската държава ги „отродява“.

    Стефан

  3. въпрос : след като преброяването на живеещите в България беше такъв успех по Интернет, защо не се направи преброяване на българите живееши в чужбина по Интернет?

    друг въпрос : г-н Дянков, какво смятате за това да се създаде изборен представителен орган на българите в чужбина , който легитимно да ги представлява пред българските инститцуии и защитава правата им, каквато е практиката в редица държави като Франция, Испания, Италия, Португалия?

  4. Да не забравим да го питаме и дали наистича ще успее до 2012 година да въведе Електронното правителство.

  5. Вижте, за гласуването не е в ресора на Дянков.
    Нека първо ВЪПРОСИТЕ ОТ РЕСОРА МУ да минат. Изпратила съм 3 въпроса, свързани с държавните такси и таксовите марки, като развитие на историята на Тодор Бойчев от Хасково.
    След това нека чуем и отговорите на въпросите за Гласуването в интернет и всичко останало.
    Защо не се чува нищо по това радио? Някой може ли да ми даде действащ линк? С Гугъл е бъркотия да се търси.
    Благодаря.

  6. Въпрос за активното регистриране при гласуване в чужбина.

    Както е известно, държавата в лицето на дипломатическите представителства не поддържа избирателни списъци в чужбина. Вместо това, преди избори българите в чужбина трябва да доказват всеки път, със специални заявления, че те желаят да гласуват. В същото време, дори не-български граждани живеещи в България, в симетрична ситуация, се вписват само веднъж в избирателния списък, като всеки последващи избори записването е автоматично (изискване на ЕС). Смаята ли г-н Дянков че Закона спазва равното избирателно право, прокламирано от Конституцията?

  7. След като гласуваният през 2001г. Закон за българите в чужбина не се прилага, след като проекта за нов Закон за българите в чужбина се крие, защото някой се страхува от скандал. След като ГЕРБ не пожела да създаде 32ри избирателен район – чужбина, в който да можем да гласуваме за кандидатски листи, с преференциален вот, както правят българите в България. Тогава, по какъв начин българите в чужбина ще бъдат представени пред националните институции. По какъв начин българите в чужбина ще се приобщят към нацоналния живот в страната?

  8. Ето въпросите на Atanas Tchobanov, които смятам че всеки трябва да подкрепи и зададе
    Тези въпроси са поставяни многократно и от други българи живеещи във Франция
    _____

    – Електронното преброяване по интернет показа, че българите са узрели за електронно гласуване. Възможно ли е на предстоящите президентски избори електронното гласуване, което е въведено експериментално, да бъде р…азширено за всички българи в чужбина? Ще се намери ли финансиране за това?

    – Защо ГЕРБ отхвърли искането на българите в чужбина да имат свое представителство в Парламента (32 МИР Чужбина), което да е пропорционално на обществената им тежест им и ролята им за съхраняване на социалния мир чрез несекващите трансфери за милиарди лева?

    – Нужна ли е изобщо структура като ДАБЧ? Какво върши тя, което да не може да свърши един отдел във Външно министерство, което има предимството да работи директно с консулствата по света? Защо ДАБЧ крие от обществеността законопроекта за нов Закон за българите в чужбина?

    – Въпрос за здравните осигуровки на българите в чужбина. Г-н Дянков сам попадна в тази нелепа ситуация да дължи осигуровки за годините прекарани в САЩ. Той можа да изчисти дълга си благодарение на закон прокаран под натиска от българите в чужбина през 2007 г. Това обаче беше частично решение и дълговете отново са се натрупали. Има готов законопроект на Синята коалиция и е достатъчно той да лобира за него, ако иска реално да помогне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *