Home » Акцент, Е-Списание

Гласувайте и определете «Българско събитие на годината в САЩ’ 2010»

2011.02.01 21 коментара
Spread the love

Уважаеми читатели,
редакцията на www.Eurochicago.com, с подкрепата на посолството на Република България във Вашингтон и консулствата ни в Ню Йорк, Чикаго и Лос Анжелис, стартира през м. юли конкурс “Българско събитие на годината в САЩ”.

Резултатите от конкурса може да научите на адрес:

https://www.eurochicago.com/2011/03/balgarskoto-zname-nad-chicago/

По-долу следва съобщението, с което през февруари обявихме началото на читателското гласуване:

Настъпи времето да проведем гласуване, което ще определи Българското събитие на годината за 2010-та. Включете се и вие! Независимо дали живеете в Америка, в България или другаде, с едно кликане на мишката и изпратен имейл може да спечелите лаптоп Lenovo 15.6” HD LED . Достатъчно е да имате късмет при тегленето на жребия за наградата. Ако спечелилото събитие е отразено на страниците на Еврочикаго, авторът също ще получи награда. Изберете “Българското събитие на годината в САЩ за 2010” от номинираните 10 измежду над 60 предложения. Ето какво трябва да направите:

1. Изберете събитие от специалната ни Анкета, която се вижда на всяка страница на нашия уебсайт (търсете я по-вдясно от центъра ). С компютърната мишка отбележете едно от 10-те събития и го потвърдете, натискайки бутона под анкетата Vote (Гласувай).

2. Изпратете на специалния ни за целта адрес на електронната поща 
[email protected]
кратко съобщение кое събитие избрахте. В заглавието на имейла напишете номера на събитието–например “Za sabitie 8
Добавете име и фамилия и ваш телефон, на който ще ви се обадим, ако спечелите наградата.

Как  протече  конкурса до сега може да прочетете тук.

Номинираме „Българско събитие на годината в САЩ”

Приключва първият етап от конкурса «Българско събитие на годината в САЩ 2010”

„Българско събитие на годината в САЩ 2010″ даде първата си награда
„Българско събитие на годината в САЩ 2010″ даде първата си награда

Идеята на конкурса е чрез медийно огласяване на събитията с българско участие в САЩ, те да добият популярност и да привлекат в по-значима степен вниманието на нашата общност в Америка, в България и по света.

Всичко за условията, изискванията и за крайния срок на конкурса четете тук –линк.

Списък на 10-те номинации за Събитие на годината в САЩ за 2010-та

(Събитията са подредени по хронология, съгласувани са с медийните ни партньори и са избрани от всички предложени събития, над 60 на брой, които може да намерите тук – линк)

1. Издигане българското знаме в центъра на Чикаго по случай 3 март – националния празник на РБ.
Този ден е обявен и за ден на България в Чикаго от кмета Ричард Дейли. За повече информация вижте – линк.

Организатор е Генералното консулство на България в града и обществени организации.

2. Фестивали „Български дни в Чикаго – пролет и есен 2010» – това е едно от най-дългогодишните и традиционни български събитя в Чикаго. Вижте тук – линк1, линк2, линк3

Организатор е БАА ( Българо-американска асоциация  – Чикаго).

3. Гала концерт по случай 24-ти май – с участието на американския Lincolnwood Chamber Orchestra с диригент Maestro Philip Simmons и младата пианистка Виктория Василенко – лауреат на престижни български и международни награди. В концерта участваха и ансамбъл „Хоро“ с художествени ръководители Ирина и Тодор Гочеви и Български фолклорен оркестър „Колорит“ със солист Теменужка Жекова.
За повече инфо – линк към фоторепортажа ни от 24-ти май.
Организатор е Българо-американски център за културно наследство (ВАНС)

4. Дипломиране на първи випуск осмокласници на училище „Джон Атанасов” в Чикаго– учениците са преминали от 1 до 8 клас (от 2002 до 2010г.). До сега няма друго училище зад граница, което да може да се похвали с подобно постижение – доказателство е за родолюбието на учители и родители и за постоянство и упоритостта на българските деца. Събитието бе съпроводено с тържество-концерт на училището по случай Деня на славянската писменост и култура, на което присъства и Джон Атанасов – младши, бе прожектиран и филм за училището спечелил 3-та награда от конкурс в България
За повече инфо – вижте края на фоторепортажа ни.

5. 4-та изложба „Beyond Borders“ в Чикаго.
За четвърти пореден път организацията „Български художници зад граница“ проведе в центъра на Чикаго изложбата „Отвъд ограниченията“ (“Beyond Borders“), в която участваха двадесет наши майстори на четката от различни краища на САЩ и от Канада.
За повече инфо – линк.

6. Българката Нина Добрев получи 2 Teen Choice Awards
Нина Добрев е големият български пробив в Холивуд, често говори на български в различни тв-шоута и промотира България. Тя играе главна роля в много успешния сериал “Дневниците на вампира”, а някои от сцените в него се разиграват по древните български земи.
За повече инфо – линк1, линк2

7. Концертите на Слави Трифонов и КУ-КУ БЕНД в САЩ.
За това, че поеха риска да организират голямо турне в Америка, нещо което единици български артисти дръзват да направят.
Още инфо – линк.

8. Александър Алексиев на LA AUTO SHOW. Студент, дизайнер на автомобили е първият българин със специално място на автомобилно изложение в САЩ.
За повече инфо – линк.

9. 8-годишният Антъни Булгари пя редом с Андреа Бочели . Това се случи на два концерта на големия певец – в Лос Анджелис и  в Лас Вегас през декември 2010. Малкото българче има страхотен талант за оперно пеене и много вокални педагози му вещаят бляскава кариера.
За повече инфо –линк .

10. И накрая едно обобщено събитие по предложение от читател – откриването на много нови български училища в САЩ.
Значителното увеличение на броя на българските училища в САЩ, говори не само за увеличение на емиграцията тук, но и за обичта към България на нашите сънародници. Общо българските училища в САЩ са вече над 20. От www.bulgarica.com ни пишат, че четирите ни консулства в САЩ са ги информирали за следното разпраделение на училищата по райони – цитираме:
-Най-много на брой училища посочиха от консулския район на Чикаго, като 5 са в района на самия голям град, а други две в предградията му. Училище има и в Сент Луис.
-В консулски район Вашингтон посочиха пет училища, от които “Св. Кл. Охридски” във Вашингтон, „Васил Априлов” в Далас, училище в Тексас, училище  в гр. Шарлот, Северна Каролина и „Св. св. Кирил и Методий” във Флорида.
-От Ню Йорк информираха за четири наши школа. Две от тях са към генералното консулство – училище «Христо Ботев» и училище и детски хор “Гергана”. Към консулския окръг са и училищата „Св. Константин-Кирил Философ” в Атланта (Джорджия) и това във Филаделфия.
-В консулски окръг Лос Анджелис са създадени три огнища за знание – две в щата Калифорния – българското училище в Лос Анджелис към фондация BulgariCA и училище “Васил Левски” в Сан Диего. В щата Невада също има българско училище – “Васил Левски” в Лас Вегас.

***

За конкурса за 2011 година ще привлечем още партньори и спонсори. За да се включите успешно в разпределението на бъдещите награди, изпращайте ни още отсега и през цялата година информация за събитията, които не трябва да пропуснем да отразим. Съобщете ни за българските успехи, и за вас ще има награди.
Припомняме ви, че именно така г-жа Евгения Петрова от Чикаго спечели дигитална видеокамера Sony подробности тук (линк)

Благодарим на нашите спонсори, осигурили бъдещето на конкурса:
Шефкет Чападжиев – най-известният български бизнесмен в САЩ, Емигрант №1 на България за 2005 година (линк)
Law Offices of Paul T. Marinoff, Ltd. (Пламен /Пол/ Маринов) – семейно, имиграционно право, банкрут, сделки с недвижими имоти (линк)
Tomislav Services, Inc. (Томислав Георгиев) – застраховане, такси и др. услуги (линк).

Благодарим и на нашите медийни партньори
– основните: Българска телеграфна агенция (БТА) и Дарикнюз
– и всички, които се отзоваха веднага след тях- повече от 30 медии, като  най-активно се включиха БНР (чуйте звукозапис тук), ТВ „Европа“, информационните агенции „Фокус“, „БГНЕС“, „Кросс“, „СофияПрес“, вестниците „24часа“, „Труд“ и др., електронните сайтове „Кафене.нет“, „Новините.ком“,  „Дир.бг“, „Вести“, „Иде.ли“, „Русенюз“, „Аз-жената“ и др. (списъкът далеч не е пълен, извиняваме се на неспоменатите). Благодарим и на редакторите на изданията в САЩ, които взеха участие в изготвянето на списъка или обещаха това да направят през новата 2011-а.

Ако ви харесва идеята на конкурса и желаете да бъдете сред неговите партньори или спонсори, пишете ни на редакционния ни имейл – тук.

И накрая още веднъж напомняме –гласувайте!  Очакваме до полунощ на 28 февруари вашите имейли с избора ви на Българско събитието за 2010-та в САЩ на елекронната ни поща:   [email protected]


21 коментара »

 • Pesho said:

  щом се каже аааа да кажем и ббб да ги подредим: 🙂

  1. Осмокласници 1-ви випуск (27%, 82 Votes)
  2. Нови БГ училища (20%, 62 Votes)
  3. Трети март -Чикаго (17%, 51 Votes)
  4. Антъни пее с Бочели (10%, 31 Votes)
  5. Концерти Ку-Ку Бенд (7%, 21 Votes)
  6. Фестивали БАА 2010 (6%, 17 Votes)
  7. Гала концерт 24 май (5%, 15 Votes)
  8. Н.Добрев TeenAwards (3%, 9 Votes)
  9. Алексиев -Auto Show (3%, 8 Votes)
  10. Изложба „Beyond B-s” (2%, 7 Votes)

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.