Home » Авторски страници

Нередовна българо-американска поща?

2011.02.25 4 коментари
Spread the love

Без редовни поща и телефон не можем да говорим за нормални отношения между две страни, даже двадесет години след промяната.

Автор: Петър Атанасов

Има много пари хвърлени за уж добрите българо-американските връзки. Но никой не споменава дали нещо е направено за най-простата връзка – пощата и телефона. Българската и американската поща не работят специално за някои българи.
Миналата година едно писмо с печат от 16 януари 2010 г бе доставено на 31 март 2010.
Една пратка книги от издателство Сиела с книги за фалитите на комунизма от 16 март 2010 г. никога не бе доставено въпреки оплакването и „широкото разследване” на българската и американска поща.
Тази година една Коледна честитка от 21 декември 2010 бе доставена след два месеца на 22 февруари 2011 г. Странно и постоянно съвпадение, което никога не е виждано на същия адрес за 25 години с други страни, освен с Българската поща.

Не зная, но въпросът е дали, както говори д-р Ив.Гаджев, това се дължи на факта, че много от бившата система и бившите „бдящи” служители за българите в чужбина вършат същата работа както преди. Преди повече от 30 години, когато бях в България, някои писма от мои роднини в Америка се получаваха след 6 месеца, други писма и пакети въобще не се получаваха. Аз никога не съм имал симпатии към миналия режим преди 1989 г. и съм бил в черните им списъци. Вероятни и сега съм в същата категория. Подобни истории имам и с телефонните обаждания. Изглежда като стара песен на нов глас. Не съм мнителен, но няма да се очудя ако пощата работи по-редовно за други хора, които са в привилегированата категория на системата.  Сигурно те нямат никакви оплаквания. Нима всичко не върви много добре, бързо и лесно за тези, които са нужни на „бдящите другари”?

Ако някой действително мисли за истинските връзки между България и Америка, ще му пратя копие от пликовете с българските и американски печати и заверки за датите. Но не вярвам, че такъв „дребен случай” ще намери отзив сред сегашните „верни служители”. Тези въпроси са „табу” за медиите.

Имейл: ppathan[email protected]gmail.com

BGpost

4 Comments »

 • Emi said:

  Българската поща бе превзета от комунистите рано сутринта на 9.IX.1944 и до днес не са я напуснали. Напуснаха гражданите …

 • Борис Димитров said:

  Честита Баба Марта!

  Попаднах на сайта търсейки информация на „Проект Мартеница“.

  Наистина има проблем с пощенските пратки от България за САЩ. Това установих през месец декември 2010 г., когато изпращайки поредния малък пакет с „Български пощи“ не приеха да бъде доставена по въздух. Това е термина на нашите пощи за доставка със самолет. Обяснението на служителката бе, че от „Американските пощи“ не приемат въздушни доставки. Интересно как се надяват да доставят пратките по „земен път“ като няма такъв – все още преди земята да е замръзнала.

  Това обяснение, колкото и странно да изглежда е реалната услуга предоставяна от „Български пощи“ и техния партньор „Американски пощи“ в края на 2010 и началото на 2011 г. на 21 век – не 19

  Не мисля комунистите да имат пръст в това пъклено дело 🙂

  За съжаление пратките от България за Америка наистина се бавят необосновано много и дори кода за препоръчана пратка ти дава възможност да провериш само кога тя е напуснала България и в кой номер чувал е сложена. След това няма никаква информация.

  Това е реалното състояние в момента!

  Борис Димитров
  http://www.balkanfolk.com

 • Elena Todorova said:

  Vse oshte ne priemat koletni pratki za USA, a pismata se baviat s meseci. Eto poveche informacia ot izvora – Bulgarski Poshti:

  „Очаква се засилените мерките за сигурност да отпаднат след 10 март 2011 г., за което „Български пощи” ЕАД своевременно ще уведоми своите клиенти.“ (http://www.bgpost.bg/?cid=40&NewsId=160
  )

 • Петър Атанасов said:

  За Елена Тодорова.
  Съобщението на българската поща се отнася за пратки над 500 гр.
  Това значи, че ограниченията за сигурност са за колети и не се отнасят за обикновените писма, но съществуват. Няма обяснение за нередовната поща, нито от американска, нито от българска страна. Пощата между двете страни, даже преди 1947 г., когато нямаше редовна въздушна поща бе по-добра.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.