Home » Избрано

Мартенска украса

2011.02.27 Няма коментари
Spread the love

До 1 март остава един ден – посрещаме Баба Марта. За настроение и в унисон с радостта от настъпващата пролет е добре да украсим дома. Ето няколко идеи за това.

Във ваза поставете няколко клончета от храсти. Потопете ги в топла вода и сложете 1 ч. л. захар, за да се раззеленят клонките по-дълго. Украсете и с няколко пролетни цветя – фрезии или нарциси. Украсете клонките с мартенички.

С мартенички можете да украсите и прозорците, като залепите с безцветен скоч. Можете да ги закичите и по пердетата – това също дава приятно настроение. По-голяма мартеница можете да закичите на входната врата.

Предлагам ви да изработите лесни и интересни практични мартеници.
Единственото, което ви трябва е естествено бели и червени конци и различни бурканчета, шишета и кутийки – най-добре е да избягвате пластмасовите.
Ако нямате нови, можете да украсите тези, които ползвате в момента, за да съхранявате различни варива.
Идеята е съвсем проста.
От обикновена кутийка да направите необикновена празнична кутийка.
С подходящо лепило – като например C 200 – намазвате бурканчетата и внимателно облепвате с преждата. При повече желание можете да избродирате нещо, или да вплетете мъниста.
Получава се една практична кутийка, украсена празнично. Можете да я напълните с нещо вкусно и да я подарите на своя приятелка или роднина. Може да купите направо бурканче със сладко или бутилка вино, които само да украсите.

Ще кажете, ами какво ще правим тези кутийки. В тях може да съхранявате храни (кафе, боб, сол) или пък дребни предмети (копчета, кламери) и т. н.

Ето няколко идеи как домът ни да изглежда малко по-пролетен и по-весел.

Кухнята
Бяла покривка с червени салфетки – първомартенско!
Малко хора притежават хубави червени чинии, които да комбинират с бели салфетки, но пък почти всички имат обратния вариант: бели чинии с червени салфетки.
Същото е и с пердетата. Почти всеки поне веднъж си е купувал някакъв вид бели пердета. Остава само да им вържем по една червена панделка и да ги превърнем в големи мартеници.

Дневната
Червени и бели декоративни възглавници, нахвърляни небрежно върху червената кувертюра на дивана ще създадат първомартенско настроение.
Ваза с клончета, на които да увием бели и червени конци или да навържем мартеници.

Спалнята
Бели чаршафи с червени калъфки за възглавниците е доста лесно приложим вариант.
Ако пък имате и червени чаршафи, става още по-забавно. Особено ако са сатенени.

Банята
Бели и червени кърпи. Бели и червени хавлии. А в добавка можете да купите някой дребен аксесоар, като например бели и червени гъби за баня, бели и червени свещи.

Детската
Тук непременно извикайте на помощ децата. Спокойно можете да успеете да наредите един ред с бели плюшени зайчета, котета и кучета и един ред с червени на цвят играчки – червени сърчица, червени дракончета, кончета, слончета.
Бели и червени кубчета.
Можем да изработим всевъзможни мартеници от бели и червени хартии, прежди и мъниста. Да направим апликации и картини, които да окачим на подходящи места или да подарим на бабите и дядовците.

Вергиния Генова – az-jenata.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.