Home » Избрано

Искат ДНК-анализ на вероятните тленни останки на Левски

2011.02.17 Един коментар
Spread the love

София /КРОСС/ Гробът на Апостола на свободата Васил Левски се намира в църквата „Света Петка“ срещу ЦУМ в центъра на София. В това са убедени от фондация „Помош за борба с престъпността – Свети Архангел Михаил „.
От организацията настояват гробът да бъде ексхумиран, а тленните останки в него подложени на ДНК- експериза, която да докаже дали са автентични. Това съобщи на пресконференция Богдан Кръстев-председател на организацията, предава репортер на Информационна агениция КРОСС. Кръстев обясни, че целостта на тленните останки е била нарушена преди десетилития по време на комунитсическия режим, когато е имало идея на това място да бъде издигнат паметник на Ленин. По настоящем в гроба, който се намира под плочата – олтара в самата църква са останали костите от коляното до стъпалото. От фондацията са се принудили да подадат искова молба до Софийския районен съд за установителен иск, който да разреши ексхумацията и експеризата, тъй като в продължение на 3 години от министерството на културата не са обърнали внимание на техните молби, обясни Богдан Кръстев.
По думите му идеята е ДНК-пробите от тленните останки да бъдат сравнени с пробите от кичура на Апостола, който се намира във Военноисторическия музей в София и по този начин да се останови автентичността им.
От фондацията са категорични, че ако съда не уважи техния иск или откаже да го разгледа ще се обърнат към ЕК и съда в Страстбург.

One Comment »

  • Ник said:

    Иследвано ли е ДНК-то на Левски?
    От коя хаплогрупа е?
    Ник

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.