Home » Избрано

Премиерът и правителството искат доверие

2011.01.20 Няма коментари
Spread the love

Обсъждането в Народното събрание на поискания от министър-председателя Бойко Борисов вот на доверие започна с кратко негово изложение на мотивите му.

За да продължи да реализира своята политика, правителството се нуждае от подкрепата на народните представители, които да потвърдят с вота си политиката, за реализирането на която гласуваха преди година и седем месеца българските избиратели, посочи Борисов.

Той е убеден, че мерките, които се прилагат, за да бъдат разрушени онези „кръгове, които години наред са източвали държавата“, пораждат съпротивата срещу правителството и него самия.

„Създаде се ситуация, в която неясни политически субекти чрез анонимни източници, чрез медии с неясни собственици разпространяват незаконни материали, стенограми и записи от разговори, с които целят да компрометират правителството, неговите усилия и политика и да трупат напрежение в обществото“, отбеляза премиерът.

Целта според правителството е да се дискредитира политиката на управление на ГЕРБ и доверието към него.

Вотът на доверие, който поиска Министерският съвет, се отнася за „цялостната политика на борба с корупцията, престъпността, за модернизиране на българската икономика и финанси, за провеждане на реформите в сферите на външната политика, отбраната, сигурността, здравеопазването, образованието, социалната политика, правосъдието, транспорта, земеделието, опазването на околната среда, културата, усвояването на средствата от европейските фондове и спорта“.

В пленарното заседание на Народното събрание участват всички министри.

Пръв се изказа вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков. Последваха го министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, министърът на културата Вежди Рашидов, министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Министрите правят подробен и конкретен отчет на извършеното в областите, в които работят и съобщават намеренията на правителството в тези сфери до края на мандата.

Постигнахме по-добри параметри от заложеното в бюджета. Фискалният резерв е над 6 млрд. лв. при заложен минимум от 4.5 млрд. лв., т.е., с 1.5 млрд. лв. повече от заложеното през 2010 г. Изпълнението на приходите за 2010 г. е над 100%., заяви вицепремиерът Дянков.

Изплатихме задължението на предишното правителство. Започнахме да въвеждаме правила, които да се спазват от всички и да извеждат икономиката на светло, да няма скрити практики, не е лесно, но го правим, изтъкна той.

Той напочни, че в Агенция „Митници“ е била извършена драстична реформа, а днес няма нито едно политическо назначение от нито една партия.

Дянков на няколко пъти иронично се обърна към бившия министър председател, лидера на БСП: „Това можеше да бъде направено и преди, но не го направихте, нали така г-н Станишев?“

Засегнат, Сергей Станишев направи реплика, за да заяви, че никой не вярва на изнесените от Дянков факти, цифри и статистики.

Министър Трайчо Трайков поиска доверието на народните представители, че ако големите енергийни проекти, бъдат договорени в интерес на България, те ще бъдат продължени, но ако това не се случи – че няма да се работи по тях.

Той поиска подкрепата на мнозинството за продължаване на политиката на правителството за енергийната независимост на България.

Министърът информира депутатите,че започва работа единен орган за концесии за подземни богатства, нещо, което бизнесът е очаквал от над 10 години – при предишните три правителства.

Трайков напомни също, че за първи път настоящото правителство е намалило цената на газа по действащ договор. Той посочи, че през миналата година е имало устойчив растеж на туризма.

След изказването на министър Тотю Младенов депутатът от БСП Драгомир Стойнев заяви, че нито дума и нито една цифра в казаното от министъра не са верни, а в държавата цари хаос, предизвикан от правителството.

Депутатът от Ботевградско, който е председател на парламентарната комисия по труда и социалната политика, започна да се кара с премиера Борисов, предизвика скандал и бе отстранен от залата от председателя Цецка Цачева, тъй като според нея е нарушил няколко пъти правилника на Народното събрание.

Председателят на БСП и председател на парламентарната група на Коалиция за България Сергей Станишев поиска Бойко Борисов да подаде оставка и да бъдат насрочени предсрочни парламентарни избори. Той съобщи резултати от социологически сондажи, според които ГЕРБ ще загуби евентуалните избори, но не посочи, кожй е прави тези сондажи.

Станишев нарече министър-председателя „гьонсурат“, обвини го, че „презира народните представители“ и „замита проблемите под килима“. Не пропусна да упрекне и прокуратурата, която, според него „услужва на управляващите“.

Очаквайте още подробности.

Източник: VESTI.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.