Home » Избрано

По-малко познати картини на Майстора показва галерията в Кюстендил

2011.01.31 Няма коментари
Spread the love

„Майстора – творби извън постоянната експозиция“  се нарича изложбата, която се открива утре в 11 часа в Художествената галерия в Кюстендил. Поводът е 129 години от рождението на  Владимир Димитров- Майстора, които се навършват на първи февруари. След това ще бъдат поднесени цветя на паметника на художника пред културната институция.

Владимир Димитров Поппетров е роден  на 1.2.1882 година  в село  Фролош в семейството на бежанци от македонско. През 1889 г. семейството му се преселва в Кюстендил,   където Владимир завършва  прогимназия. След 1895 сменя няколко професии, известно време чиракува като бояджия и работи като писар в Окръжния съд, където талантът му е забелязан. С доброволно събрани от съгражданите си средства младежът  заминава в София и учи в Художественото индустриално училище (днес Национална художествена академия)  при Петко Клисуров, Жеко Спиридонов, Антон Митов и Иван Мъкрвичка.  В своя начален период рисува главно  портрета и пейзажи.

По време на Балканската и Първата световна война Майстора  е военен художник  в състава на Рилската дивизия в редица картини отразява българското участие в тези войни и живота на фронта. След войните  Владимир Димитров  се утвърждава като художник, отхвърлящ академизма в изобразителното изкуство. Повлиян е силно от толстоизма. През 1922 излага картини от цикъла си „Жътва“. През 1923 г. работи и в Италия, а от 1924 до 1951 г. живее постоянно в кюстендилското с. Шишковци , като открива или участва в изложби, както в София и други градове, така и в кюстендилските села.

През този период тематиката на творбите му е свързана предимно с хората и природата в Кюстендилския край. През 1944 г. Владимир Димитров Майстора  е удостоен със званието ‘почетен гражданин на Кюстендил. Умира на 24 септември 1960 година. .

Началото в развитието на изобразителното изкуство в Кюстендил е поставено през 1903 г., когато Владимир Димитров – Майстора прави първата си самостоятелна изложба. През 1972 г. по повод 90-годишнината на Владимир Димитров – Майстора се открива най-голямата в страната, специално построена за целта сграда, с естествено горно осветление. Сега Художествената галерия притежава изключително балансиран фонд както по количество, така и в качествено отношение. Тя разполага с 3180 творби от 585 автора, от които 1357 са на патрона на галерията, големия български художник – Владимир Димитров – Майстора

Началото в развитието на изобразителното изкуство в Кюстендил е поставено през 1903 г., когато Владимир Димитров – Майстора прави първата си самостоятелна изложба. През 1972 г. по повод 90-годишнината на Владимир Димитров – Майстора се открива най-голямата в страната, специално построена за целта сграда, с естествено горно осветление.
Сега Художествената галерия притежава изключително балансиран фонд както по количество, така и в качествено отношение. Тя разполага с 3180 творби от 585 автора, от които 1357 са на патрона на галерията, големия български художник – Владимир Димитров – Майстора
Художествената галерия Владимир Димитров - Майстора в Кюстендил

Художествената галерия "Владимир Димитров - Майстора" в Кюстендил

В 12 часа в село Шишковци ще бъдат поднесени цветя на гроба на Майстора и посещение къщата на художника.

Новия паметник до село Шишковци беше монтиран на мястото на откраднатия през есента на миналата година паметник на Майстора в селото. Тогава вандали задигнаха фигурата на големия български художник и я нарязаха за скрап. Полицията откри разфасована фигурата в един от пунктовете за изкупуване на метал в региона. Новата отливка на паметника, дело на художничката и скулпторка Мара Георгиева. Оригиналът се намира в градината на Националната художествена галерия в София.

Проявата се организира от община Кюстендил и Художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора“.

Момиче със слънчогледи – Картина на Владимир Димитров-Майстора

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.