Home » Авторски страници

За състоянието на българската общност в Чикаго (май-октомври 2010 г.)

2011.01.22 Няма коментари
Spread the love

Автори: Елена Табакова и Илина Сиракова
/Сдружение Български музей-Чикаго/

Чикаго е дом на жизнена българо-американска общност. Българо-американската асоциация (БАА), Bulgarian American Heritage Center (ВАНС), Българските училища, Български музей Чикаго, Българските църкви и прилежащите към тях училища, Съюзите на българските художници и писатели зад граница, литературните клубове, българските центрове и др. – силно открояват българското присъствие в чикагския живот. Разнородната и многогодишна дейност и заслуги на тези институции носят определено място и принос за представянето ни пред света.
Затова и ние, Българският музей в Чикаго, решихме да започнем да отбелязваме всички значими събития, които правят и историята на българите в Чикаго. Да можем един ден да кажем с гордост – и ние сме дали нещо на света.

Ето и събитията, които направиха крачка към тази сентенция:

Българо-американската асоциация организира ежегодно, през месеците май и октомври, Фестивал на Българските дни в Чикаго с професионално присъствие на български и американски институции, частни компании, Генералното консулство на република България в Чикаго, с открити дискуции по най–интересните проблеми за българите в Чикаго.

ВАНС (Вulgarian American Heritage Center) – организира масово честване на всички големи български празници, като особено се открои тази година честването на 24 май – Денят на българската писменост и култура, което заслужено привлече вниманието на кмета Дейли към българската общност. За първи път американски оркестър и диригент са съорганизатори на българско събитие. Българският музей Чикаго също допринесе да се почувства по силно българския дух с оригиналните национални костюми, които предостави на участниците в празника. Музеят работи повечето зад кулисите – да попълни колекциите от костюми и обредни хлябове.

Едно от събитията, което ще остане в летописната книга на българите в Чикаго и което надяваме се има бъдеще, е създаването на фондация ”Приятели на България”, с председател бившият генерален консул на България в Чикаго – господин Иван Сотиров.

Създаде се и “Съюз на българските писатели в САЩ и по света”, с идеята и презумцията, че почти всички български големи класически литературни произведения са написани в емигрантство – от Ботев и Вазов, Каравелов и Славейков, Раковски и Чинтулов, д-р Петър Берон и братя Миладинови. Целта е да се насърчат всички пишещи българи по света със създаването на творчески лаборатории, подпомагане при преводи на книги, за да се популяризира българската литература по света.

Друго важно събитие – българското училище “Джон Атанасов” представи своя авторски филм “Гурбетчийство или емигрантство – съдба на българина” на третия филмов преглед за археология, история и наследство в София и беше удостоен с 3-та награда – отличие, с което трябва да се гордеем.

Откри се и ново българско училище – “Малко българско училище”.

Ако трябва да обобщим накратко и приносът на всички други български организации и медии ще изглежда така:

На първо място да споменем българските вестници и сайтове, които извършват огромна просветна дейност сред българите в Чикаго и в САЩ.

Не остават назад и всички български центрове, които предлагат и разпространяват българска литература, вестници, филми и извършват различни услуги за българите.

Дейността на всички български училища е също изключително важна за подрастващите – да се съхрани българският език и култупа зад граница. Радостен е фактът че броят на училищата расте.

Ролята на българските църкви и училищата към тях – абсолютно безспорна за съхраняването на българската вяра и език – ежегодните пикници на големите християнски празнници сплотяват и събират българите от цяло Чикаго.

За втора поредна година ВАНС и БАА организираха пикник за Деня на детето, който е особено интересен за общността, защото в него има рисунки, игри, томболи, базар, музика и много други забавления за малки и големи.

Дружеството на българските художници зад граница има вече 15 изложби за три години.

Литературният клуб в книжарница “лейди Бъг” чества първия си рожден ден.

Ще споменем и обичания от всички ансабъл “Хоро” – няма честване на български празник без него. Както и приноса на всички български музикални формации за фолклорна музика – те носят българския дух на всяко празненство.

В това кратко изложение не можем да предствим абсолютно всички активисти на българския фронт, но се постарахме да отбележим поне по-значимите събития за периода от май до октомври на изминалата 2010 г. – очаквайте продължение.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.