Home » Избрано

България се нуждае от десет пъти повече донори на стволови клетки

2011.01.20 4 коментари
Spread the love

IN MEMORIAM: TOM KARKINSKY /ТОМА КАРКИНСКИ/

България се нуждае от десет пъти повече донори на стволови клетки, за да се осигури шанс за живот на болните от левкемия, лимфома и останалите тежки хематологични заболявания. За това алармираха от Клиниката по клинична имунология в Александровска болница. Заради недостатъчния брой донори в националния регистър нуждаещите се пациенти не могат да открият подходящ донор на стволови клетки в България и са принудени да търсят такъв в чужбина.

tom_karkinsky Преди да успее да завърши докторантурата си в Оксфорд, Тома Каркински напусна този свят след тежка битка с левкемията. Борбата му с коварната болест минава през няколко химиотерапии и дълги дни в очакване на единствения подходящ донор на стволови клетки – от регистъра в Италия. Въпреки трансплантацията, организмът на Тома не успя да се справи. Преди да си замине обаче младежът използва цялата си енергия, за да обяснява на хората колко важно е донорството. Създава и сайтът – http://spasi-zhivot.org/. Защото, ако донорите на стволови клетки в България бяха повече, трансплантациите за нуждаещите се пациенти у нас, щяха да са много по-достъпни.Оптимизмът на Томи мотивира приятелите му да продължат да популяризират донорството и след неговата смърт.

420 души са вписани в Националния регистър на донорите на стволови клетки. Шансът за съвместимост между непознати обаче е изключително нисък – около едно на милион. Затова все още нито един от записаните донори у нас не е успял да помогне на някой нуждаещ се. По изчисления на имунолозите, за да заработи нормално, националният регистър на донорите на стволови клетки трябва да включва поне 5000 доброволци.

Донор може да стане всеки здрав човек между 18 и 51 години. Даряването на клетки не се извършва в момента на записването в регистъра, а само, ако се намери нуждаещ се пациент със сходни генетични характеристики. Въпреки че не дава 100 процентови резултати, трансплантацията често остава единствения шанс за живот на стотици хора.

––––––––-


Поместваме и обръщението на Снежина Мечева – директор на Българското училище в Лондон

Мили сънародници,

Всяка година в България се регистрират около 900 нови случая на левкемия.
Левкемията е трудно лечимо заболяване и в повечето случаи пациентите се нуждаят от трансплантация на стволови клетки от сходен донор. Много от боледуващите от левкемия българи обаче не могат да намерят сходен донор, понеже няма достатъчно данни за потенциални дарители на стволови клетки от нашия регион. Често това обрича тези хора на сигурна смърт.

Точно пред такъв проблем бе изправен Тома Каркински, на когото бе поставена диагноза левкемия на 4.09.2009. Понеже Тома беше родом от България, се оказа невъзможно да се намери донор от неговия генетичен поток. Откриха само един сходен донор (90% савпадение в генетиката) в Италия и за голямо съжаление неговата трансплантация се оказа неуспешна. При същите обстоятелства един човек от Западна Европа би бил подсигурен с повече потенциални донори, от които може да се избере най – подходящ. Това не се дължи на липсата на средства, а е следствие от липсата на информираност сред населението. Оказва се, че хората не знаят, че процедурата на даряване на стволови клетки е абсолютно безболезнена и безвредна за дарителя.

На 16.01.2011г се сбогувахме с Томи в църквата на колежа Пембрук в Кембридж. Беше достойно, вълнуващо събитие и покъртително за тези, които познаваха неговата история. Говориха преподавателите му от университите в Кембридж и Оксфорд, негови колеги и приятели. Това, което споделиха за възможностите му и за онова, което е постигнал само за 26 години живот, бе изключително. Професорът му от Оксфорд каза, че в цялата си практика не е имал по-талантлив докторант. До последния си ден Томи е работел по темите, които е искал да реализира. Те ще се отпечатват и след смъртта му, защото са значителни научни постижения.
След службата в църквата към мен се приближи професорка от Пембрук, която първа се е срещнала с Томи в Кембридж. На интервюто за приемането му като студент комисията го изслушва с възторг. Но му изпращат грешно писмо, че не е приет. Томи не може да повярва и казва: „Не може да бъде. Има грешка. Те много ме харесаха!” И наистина след няколко дена тази жена му изпраща огромни извинения за допусната грешка. Томи е приет в специалността икономика. Като студент запленява всички. После прави магистратура в Кембридж и беше на път да защити докторантурата си в Оксфорд…
Не успя. Но успя в друго.

Томи ни показа какви би трябвало да бъдем всички в това изпитание, наречено Живот. Лекарите, лекуващи Тома в Англия, идват и типично по английски му казват: „Много съжаляваме, Томи, но ти остават два дни живот…” А той спокойно отговаря: „Добре, добре…” и успокоява близките си. Благодарение на неговата силна воля продължава да живее още два месеца. Заради мъчителните болки му предписват по 20 мг морфин на всеки час, който той не желае да приема, за да може да работи.

До последния му ден го е крепяла работата му върху създаването на огранизацията Спаси Живот (www.spasi-zhivot.org), чиято цел е да информира българите за неизбежната нужда от увеличаване броя на потенциални донори на стволови клетки и също така да подпомага клиниката по Kлинична имунология в София, където се събират данните. Със сетни сили пише до нас, до редакциите на вестници, до всичките си познати да помогнем на тази дейност и всеки ден провежда голям брой телефонни разговори с юристи, журналисти, лекари специалисти, уеб дезайнери и свои сънародници от Кембридж, Оксфорд и София, които могат да продължат неговата дейност. Да осъзнаем ние, българите, че никой от нас не е застрахован. А в случай на нужда от трансплантация на стволови клетки, значително по голяма е вероятността да се намери подходящ донор сред наши сънародници.

Българите лекари от клиниката по Клинична имунология коментират, че българската база данни за дарители би била ефективна, едва когато в нея се наберат поне 5 000 души. Това означава, че българският народ се нуждае от десетократно увеличаване броя на регистрирани потенциални дарители. В момента са регистрирани едва 500 души.

На 16.01.2011 г. църквата на колежа Пембрyк в Кембридж беше пълна с хора, дошли да се сбогуват с Томи. Свещеникът, който ръководеше службата каза, че до последния си час Томи му е изпращал по и-мейл напътствия за това как и къде иска да се простят приятелите и колегите му с него. Предвидил го е до най-малката подробност…
Каква сила на духа! Ние, възрастните, не притежаваме такава, а той беше само на 26 години. Последното му желание е било да го погребат в България, в гроба на дядо му – проф. Тома Данков, чието име носи. Този дядо е имал огромни заслуги към нашата страна като български учен към Института по генетика, за което е бил удостоен с високи държавни отличия. Двамата с внука си са имали много силна връзка. Томи се разболява само 4 месеца след смъртта на дядо си.

Най-същественото завещание на този забележителен млад човек Тома Каркински към нас е да реализираме неговата инициатива. Да просъществува Спаси Живот и в един разумен срок да се увеличи броят на потенциални донори от нашия регион. Да се повиши шансът за спасение на тези, които тепърва ще се борят с ужасната болест-левкемия.
За повече информация посетете сайта www.spasi-zhivot.org.

Да направим това и за паметта на Томи, който беше ученик в Българското училище към Посолството на България в Лондон

Снежина Мечева
директор на Българското училище, говорител на АБУЧ

4 Comments »

 • стволови клетки изгодни цени said:

  Донорството наистина е важно и според мен трябва да има кампания и разясняване на процеса за доброволно донорство на стволови клетки. Но според мен нещата биха били много по-лесни, ако просто изхвърлящият се материал при раждане, в ккойто има най-много и най-качествени стволови клетки се събира в самите родилни АГ-та. Ако това стане у нас едва ли ще има недостиг на стволови клетки ще се търси материал от чужбина, толкова е просто решението!

 • FutureHealth said:

  За щастие все повече се говори за това , така че дано проблема с донорството да изчезне.

 • Банка за стволови клетки said:

  Жалко е, че отново сме в такава класация. Дано все повече българи се информират и предприемат инициативата на донорството.

 • Future Health said:

  Мисля, че тази тенденция започва да се променя и все повече хора да осъзнават ползите от донорството.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.