Home » Избрано

Таванът за пенсиите до края на 2013 г.

2010.12.11 Няма коментари
Spread the love

С 2% по-висока ще бъде вноската от 2017 г. в задължителните пенсионни фондове, прие парламентът.
Таван за пенсиите ще има до края на 2013 г., а не както е в действащия Кодекс за социално осигуряване (КСО) – до 31 декември на 2011 г.. Това приеха депутатите при гласуването на второ четене на промени в КСО.
Промяна ще има и в начина на определяне на максималния размер на пенсиите. Таванът ще се определя смятано от 1 юли на всяка година в размер на 35% от максималния осигурителен доход не за предходната, както е досега, а за съответната календарна година.
Според Хасан Адемов от ДПС със запазването на тавана управляващите нарушават принципа на реформата – всеки да получава пенсия, адекватна на осигуряването си.
С 2% по-висока ще бъде вноската от 2017 г. в задължителните пенсионни фондове, прие парламентът.
Промените предвиждат от 1 януари 2017 г. вноските за универсални пенсионни фондове се разпределят между осигурителите и осигурените лица, както следва – 2,8% за сметка на осигуреното лице и 4.2% за осигурителя.
От 1 януари 2015 г. осигурените в професионален пенсионен фонд придобиват право на ранно пенсиониране при не по-малко 10 години осигурителен стаж при условията на първа категория труд и 12,5 години за жените и 10,5 години за мъжете по-ниска възраст от определената в кодекса за право за придобиване на пенсия.
При втора категория труд право на ранно пенсиониране от началото на 2015 г. имат осигурените в професионален фонд , ако са с не по-малко от 15 години осигурителен стаж и 7.5 години за жените и 5,6 години за мъжете възраст, по-ниска от разписаната в кодекса.
От 31 декември 2015 г. възрастта започва да намалява с по 6 месеца от първо число на всяка година до достигане на 8 години по-ниска за жените и мъжете от първа категория труд и 3 години по-ниска от възрастта за работилите при условията на втора категория труд.
Следващата година няма да се изплаща добавка към пенсиите на пенсионерите, навършили 75-годишна възраст, приеха депутатите.
Председателят на социалната комисия в парламента Драгомир Стойнев от БСП заяви, че добавката за хората над 75-годишна възраст е част от предизборните обещания на ГЕРБ.
Вече излизаме от кризата, но не желаете да вдигнете пенсии и стоварвате тежестта за това на следващо правителство от 2017 г., отбелязва депутатът от левицата.
Емилия Масларова от левицата, бивш социален министър, се съгласи, че добавките към пенсиите не са ангажимент на пенсионната система и посочи, че подкрепя идеята различните добавки към пенсиите за старост – да се дават по линия на социалното осигуряване.
За следващата година гласувахме повече пари за бюджета на Министерството на труда и социалната политика, къде ще отидат тези средства, попита обаче тя.
Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов заяви, че в тристранния съвет е било договорено осигурителната система да се “изчисти” от всички плащания с характер на социално подпомагане.
Той добави, че добавки за пенсионери ще има, но от 1 януари 2012 г. и те ще се изплащат от Агенцията за социално подпомагане.

Източник: www.vesti.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.