Home » Избрано

Сп. “Таймс” избра Марк Цукерберг за 2010 Личност на годината

2010.12.16 Няма коментари
Spread the love

Марк Цукерберг (Mark Zuckerberg) , основател и главен изпълнителен директор на социалната мрежа Facebook, е избраникът на списание „Тайм“ за „2010 Личност на годината“. Критерият за избор на издателя е човек, който за добро или лошо е повлиял най-много събитията през дадената година. Популярната социална мрежа наброи над 500 милиона потребители тази година и така нейният основател се оказа достойната личност за наградата.

При обявяването на победителя вчера редакторът от “Тайм” Ричард Щенгел каза: „Мащабът на Facebook е нещо, което променя живота ни. Един на всеки 10 души на планетата е там, а това изключва Китай, където живее един от всеки пет души на планетата. Това не е просто нова технология. Това е социално инженерство. Това е промяна на начина, по който се отнасяме един към друг. Аз всъщност мисля, че е въздействие върху човешката природа по начин, който никога не сме виждали преди.”

Цукерберг е 19-годишен второкурсник в университета в Харвард през 2004 г., когато започва уеб услуга, наречена Thefacebook.com от общежитието си. Сега той е един от най-младите милиардери в света и се очаква приходите от компанията му да са $ 2 млрд. за 2010.

На 26 години, Цукерберг е най-младият победител, след като Чарлз Линдберг е бил обявен първи за Личност на годината на списанието през 1927 г., когато той става първият пилот, прелетял соло през Атлантическия океан. Оттогава конкурсът на списането се е превърнал в културен феномен за Съединените щати, въпреки противоречивия избор на Адолф Хитлер за 1938 година.

През 2009 г. победител бе председателят на Федералния резерв Бен Бернанке. Сред фаворитите на читателите за тази година е бил и Джулиан Асанж, основателят на WikiLeaks, но списанието е предпочело в крайна сметка Цукерберг. Консервативното политическо движение Tea Party е било вторят избор на “Тайм” за 2010 г., следвано от Асанж, афганистанския президент Хамид Карзай и 33-мата чилийски миньори, които попаднаха в капан.

http://news.sagabg.net

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.