Home » Избрано

Премиерът прие оставката на Божидар Димитров

2010.12.19 Няма коментари
Spread the love

Автор: Юлиана Колева /Дневник/

Премиерът Бойко Борисов е подписал днес оставката на министъра за българите в чужбина без портфейл Божидар Димитров. Това съобщи Димитров пред Нова телевизия, който каза, че идва в предаването “На 4 очи” директно от среща с министър-председателя.

Минути по-късно и премиерът Бойко Борисов каза пред Би Ти Ви, че е приел оставката, много съжалява за това, но го прави, за да се покаже, че няма двойни стандарти. Обвиненията за това към Борисов дойдоха, след като ГЕРБ пожела да бъдат отзовани всички посланици, обявени за агенти на ДС.

Пред “Дневник” днес Димитров заяви, че няма да се възползва от правото си при прекратяване предсрочно на пълномощията му в изпълнителната власт, да се върне в Народното събрание като депутат. Най-вероятно оставката му ще бъде гласувана от парламента в средата на януари, когато депутатите ще се съберат след новогодишните празници.

Той ще се върне в Националния исторически музей, където беше директор преди парламентарните избори.

Дали премиерът ще запази поста на министър за българите в чужбина, който създаде специално за Божидар Димитров, така и не се разбра – това не можаха да прогнозират и хора, близки до Борисов. Димитров днес лансира идеята досега поверените му структури и звена да бъдат слети с агенцията за българите в чужбина и да се сформира “работещо, пълнокръвно министерство”.

Министър-председателят реши да има министър за българите в чужбина, след като парламентът забрани на агенти на ДС да оглавяват комисии. Така Божидар Димитров (който от 70-те години на миналия век е сътрудничил на Държавна сигурност под псевдонимите “Кардам”, “Тервел” и “Телериг”) не успя да заеме първоначално предвидения за него пост като шеф на комисията по култура и беше изтеглен в изпълнителната власт.

До оставката на Димитров, който за година и половина на поста влезе в няколко скандала заради свои непремерени изказвания, в крайна сметка се стигна покрай желанието на правителството да бъдат отзовани дипломатите-агенти на Държавна сигурност. Премиерът, външният министър и други представители на управляващите, реагираха остро на данните от комисията по досиетата, че почти половината от дипломатите зад граница са били свързани с бившите комунистически служби и поискаха те да бъдат изтеглени.

Опозицията и наблюдатели обаче коментираха, че Борисов прилага двоен стандарт, тъй като няма против в кабинета му да има агенти на ДС, визирайки Божидар Димитров.

http://www.dnevnik.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.