Home » Избрано

Парламентът одобри Изборния кодекс – чакат се президентско вето и атака в Конституционния съд

2010.12.22 Няма коментари
Spread the love

От в-к “Дневник”

След едноседмични дебати до среднощ депутатите най-сетне приеха изцяло на второ четене новия Изборен кодекс. И днес обаче президентът Георги Първанов даде да се разбере, че ще наложи вето на тези изборни правила, които както според него, така и според опозицията създават “служебно предимство” на управляващите. Левицата и ДПС пък имат намерение да сезират и Конституционния съд, след като текстовете влязат в сила.

В последния момент след приемане на текстовете от Изборния кодекс почти докрай управляващите започнаха да се връщат назад и да правят корекции във вече гласувани преди време разпоредби. От ГЕРБ обясниха, че се отстраняват неясноти, включително и противоречия с конституцията. От опозицията възразиха срещу подобен подход и обявиха, че са сигнализирали за проблемите още при обсъждането на самите текстове.

Днес основните спорове в пленарната зала бяха заради намаляване с 20 на сто на броя на общинските съветници. Изменението няма да засегне само малките общини (до 30 хил. души). Сериозна дискусия породи и текстът, според който вече кметовете в малки общини – до 350 души, няма да се избират. Досега тази граница беше до 150 човека.

След примането на кодекса: Цветя за Фидосова, куфар-пчеличка за Мая Манолова
След окончателното гласуване на текстовете председателят на парламента Цецка Цачева обяви: “Република България има нов Изборен кодекс”, а съпредседателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев в знак на благодарност за неуморната работа връчи червен букет на шефа на комисията по правни въпроси и основен автор на кодекса Искра Фидосова. Тя пък благодари за конструктивността на опозицията, макар ГЕРБ да отхъврли повечето всички предложения на БСП и ДПС. На другия активен участник в дебатите по кодекса – Мая Манолова (БСП), депутатът от ГЕРБ Георги Андонов дари подвижен куфар с пчеличката Мая и чадър в същите цветове – жълт и черен.
Опозицията отново изложи неколкократно обявените си възражения, че така управляващите целят парламентарното мнозинство да се възпроизведе на местно ниво, а и се свива демокрацията и представителството в местните парламенти.

Изненадващо според проекта за кодекс, приет от правната комисия, 20-процентното орязване на общинските съвети нямаше да засегне общини с население до 75 хил. души (сред които и Монтана). Това провокира опозицията да обвини председателя на правната комисия Искра Фидосова, която е от Монтана (именно такава община), в лобистки интереси. Фидосова заяви, че е станала техническа грешка и тя ще бъде поправена.

Проблемът обаче видимо ядоса председателя на парламента Цецка Цачева, която отказа да подложи текста на гласуване в този му вид и обяви 15-минутна почивка. Подвеждате цялата парламентарна група, се чу гласът на Цачева, макар и при изключени микрофони на трибуната.

След почивката депутатите все пак одобриха текст, според който в общините с население до 75 хил. души броят на съветниците ще бъде свит от 33 на 27 човека вместо на 29.

В опит да ограничат т.нар. вътрешен изборен туризъм, при който избирателите се регистрират по настоящ адрес, за да могат така да гласуват например за местна власт или да изразят конкретна преференция за определен кандидат-депутат, парламентът реши да изисква сериозни документи за смяната на адреса. Избирателят ще трябва да представя или документ за собственост на имота, на който иска да се регистрира, или договор за наем.

Тези правила обаче надали ще сработят на предстоящите наесен местни избори. Справка на ГРАО показа, че вътрешният туризъм на практика вече е започнал и има масови пререгистрации по настоящ адрес в атрактивни общини.

С приетите днес текстове се въвежда експериментално електронно гласуване по интернет за президентските избори – в до пет секции в страната и до пет в чужбина, определени от Централната избирателна комисия. В последния момент управляващите приеха предложението на Димитър Лазаров от ГЕРБ, според което при нарушаване на тайната на вота на един избирател, гласувал електронно, то всички гласове в електронната урна ще се смятат за недействителни.

Опозицията остро възрази срещу промяната и заяви, че така се дава възможност за саботиране на целия вот само от един човек. Управляващите не отговориха и така и не обясниха защо пристъпват към промяната.

Според закона електронното гласуване ще става чрез специален пин-код, даден на избирателя, и ще е до 48 часа преди обикновеното гласуване. Ако гласоподавателят иска, ще може да гласува и по стандартния път, като отиде до “тъмната стаичка”, и тогава електронният му вот ще се анулира.

Експериментално ще бъде въведен и регионален преброителен център, в който ще се броят бюлетините от една община до 20 хил. избиратели.

Днес депутатите решиха и казуса, който може да възникне покрай оставката на министъра за българите в чужбина Божидар Димитров. Той е мажоритарен депутат от Бургас и мястото му в парламента се пази, докато е в изпълнителната власт. Димитров обаче каза, че след като напусне Министерския съвет, няма да се върне в парламента, и по старите правила трябваше да има частичен избор на мажоритарен народен представител за Бургас. С новия изборен кодекс обаче беше регламентирано, че мястото на Димитров просто ще бъде заето от следващия в партийната листа на ГЕРБ.

Източник: http://www.dnevnik.bg/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.