Home » Избрано

Пак присъда за България в Страсбург

2010.12.03 Няма коментари
Spread the love

Властите са се провалили в разследването на смъртта на мъж.

Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) осъди България по чл. 2 от Европейската конвенция – право на живот, за провала на властите да разследват смъртта на мъж, убит при въоръжен грабеж. Това съобщават от Българския хелзинкски комитет.

Жалбоподателите – Генка и Методи Зашеви, живеят в София.

Те се оплакват от неефективността на властите да разследват убийството на сина им Ивайло Зашев, прострелян и убит при въоръжен грабеж на къщата на леля му в Ставерци.

Съдът присъди общо 20 000 евро на двамата жалбоподатели, както и 4000 евро разноски по делото.

Съдът е посочил цяла поредица от изключително съществени пропуски в разследването. Не са иззети проби и доказателства от местопрестъплението, проектилът и гилзата от изстрела, с който е убит г-н Зашев, са изпратени за експертиза в МВР, където са загубени преди да бъдат изследвани, конфискуваният автомобил не е изследван своевременно, върху ключов свидетел на обвинението е оказан незаконен натиск от страна на полицията да свидетелства по определен начин, разпознаването на заподозряните е проведено в нарушение на приложимата процедура, не е предоставена защита на важен свидетел, коментира Йонко Грозев, адвокат по делото.

За капак, цялото разследване се точи в продължение на седем години. Резултатът – няма нито едно годно доказателство, доказващо вината на подсъдимите, и те естествено са оправдани от съда, отбелязва Грозев.

dnes.bg

Българският хелзинкски комитет подпомогна жалбоподателите в процедурата пред Европейския съд по правата на човека.

Снимка: БГНЕС

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.