2024-03-28

1 thought on “Нова Година – традиции, символи и поверия

  1. История на коледната елха

    Eлхата като символ на коледните и новогодишните празници има трихилядолетна история. Първоначално тя е свързана с езическата вяра във вечната сила на природата.

    В историята на всички народи е имало определени ритуали, свързани с украсата на дръвчета. Още в Древен Египет е съществувал обичай домът да се украсява с палмови клонки през най-късия ден от годината. Подобни традиции имали и китайците и древните жители на Юдея.

    Скандинавците декорирали къщите и плевните си с вечнозелени растения. Викингите вярвали, че именно тези растения са обещание за завръщането на пролетта след студената зима.

    Римляните украсявали дръвчета със свещи и дребни предмети по време на тържествата в чест на бог Сатурн. Келтите закичвали плодове по дъбови клонки, с които почитали боговете и жътвата.

    Историята за възникването на коледната елха е дълга и оспорвана. Едни вярват, че традицията води началото си от езическите празненства, други твърдят, че е чисто християнски обичай.

    Една от най-древните легенди е свързана с бенедиктинския монах свети Бонифаций, почитан като апостол на Германия. Проповядвайки християнството, той използвал елховото дърво с триъгълната му форма като аналогия на Светата Троица.

    Друга легенда е свързана с Мартин Лутер – основател на Протестантското движение. В една зимна нощ, вървейки през гората, той видял как звездите блещукат между клоните на дърветата, които изглеждат сякаш са украсени с безброй свещи.

    Възхитен от гледката, той отсича една елха и я отнася на децата си у дома, където поставят тънки свещички между клоните.

    През XVII век навлизат нови мотиви в украсата на коледното дърво. Има писмени доказателства от 1601 г., че в Страсбург местните украсявали елхите си с вафли, захарни пръчици и хартиени цветя в най-различни цветове.

    Впрочем коледният пазар в Страсбург до днес продължава да е един от най-известните в света.

    Гирляндите също се използват като украса на коледното дърво от XVII век. Според легендата една бедна вдовица много искала да зарадва децата си за Коледа, затова им украсила елха.

    През нощта няколко паяка изплели мрежи между клонките на дръвчето. Когато на сутринта децата видели паяжината, решили да я оцветят в сребристо, за да не се разстрои майка им.

    Всъщност гирляндите за елха започват да се произвеждат в Германия, като в началото се използва истинско сребро, от което се изтеглят тънки нишки.

    През XIX век настъпва истинска революция в украсата на коледната елха. Започват да се произвеждат стъклени топки с разнообразни цветове и хартиени гирлянди. Малко бяло ангелче кацва на върха на елхата.

    Родителите започват да оставят под елхата подаръци, с които да зарадват децата си на празника.

    През 1882 година американците патентоват електрическите лампички. Празничното дърво бързо придобива популярност и в цяла Европа.

    За първи път у нас коледна елха се появява в края на XIX век в Царския дворец в София. Поводът обаче не е Коледа, а новогодишен бал, организиран от княз Александър Батенберг.

    В следващите години коледно дръвче, украсено с играчки, се появява на коледни и новогодишни празници и във Военния клуб в София, и в читалище “Славянска беседа“.

    Този атрибут остава все още неразбран за българите и в къщите на хората навлиза предимно при аристокрацията и интелигенцията, възприеман като модерно и елитарно украшение за дома.

    До 20-те години на ХХ век в градовете вече масово започва да се използва коледна елха.

    Според поверието всяка година се купува и нова играчка. Така коледната елха се превръща и в една история на семейството, защото всяка една играчка бележи една година от живота му.

    С навлизането на елхата като неизменен елемент от коледните празници се появява и проблемът с изсичането на дърветата и нарушения природен баланс.

    Това налага да се започне производството на изкуствени елхи. Първата такава елха е произведена от гъши пера в Германия.

    Малко след това предприемчива американска фирма за четки започва производството на изкуствени дръвчета по същата технология.

    Днес все по-често хората предпочитат да си купуват изкуствена елхичка и от екологична гледна точка, пък и защото игличките им не се ронят и си спестяват досадното прахосмучене след празниците.

    Днес изкуствените елхички са не само предпочитани, но и за различните години се очертават различни модни тенденции и при тях.

    За 2006 година модата беше елхите да се закрепят на тавана, обърнати с главата надолу, за да има повече място за подаръците под тях.

    Елхи в розово, синьо и червено бяха на мода през 2008 година, а за тази година се налагат сребристите елхички.

    източник : http://www.dnes.bg/article.php?id=62623

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *