Home » Избрано

Какво заявяват българските министри днес

2010.12.04 Няма коментари
Spread the love

Българският външен министър критикува Уорлик

Българският външен министър Николай Младенов осъди категорично поведение на посланика на САЩ Джеймс Уорлик и на бившия министър Румен Петков и спора помежду им.

В интервю за частното радио Дарик Младенов каза, че Уорлик не е трябвало да обявява публично отнемането на визата на Петков, докато бившият министър трябва да сдържа езика си и нервите си.

Той нарече спора между двамата и разменените фрази “махленска свада”.

Младенов призова двамата да проявят по-добро възпитание и сдържаност, тъй като, по думите му, “омръзна ни да ни занимават с личните проблеми на един или на друг”.

Българското правителство е категорично против публикациите на дипломатическата поща на САЩ в интернет сайта WikiLeaks, заяви външният министър.

Той каза, че публикуването на подобни документи лишава дипломатите от възможността да провеждат частни разговори с представители на други страни.

Опасността от публикуване в интернет дори на най-поверителни разговори, ще спре всеки разумен човек от споделяне на мнението си, каза министърът на външните работи.

Младенов категорично отхвърли възможността българка, станала скандално известна в Италия, да е спонсорирана по какъвто и да било начин от правителството в София или то да е оказвало натиск върху Италия тя да бъде подкрепена финансово.

Министър: Проектът “Белене” е икономически изгоден

Високопоставен член на правителството на ГЕРБ заяви, че проектът за изграждане на АЕЦ “Белене” е икономически изгоден за страната.

Министърът на енергетиката Трайчо Трайков каза за частното радио Дарик, че новата атомна централа е изгодна за България, защото нейното строителство ще отмени необходимостта от изграждане на други източници на електрическа енергия.

Цената от 6.2 милиарда евро беше обявена от президента на “Росатом” Сергей Кириенко, но той разбра, че ако иска да прави централа на такава цена трябва да изчака друго правителство, заяви Трайчо Трайков.

Министърът каза, че българската страна ще вкара в проекта стойността на терена и изграденото до момента като част от сумата, необходима за построяването на АЕЦ “Белене”.

Той изрази задоволство, че бившият премиер Сергей Станишев е започнал “най-после да мисли за българските интереси” по повод твърдението му, че България не е договорила с Москва най-добрата цена.

Трайков изрази надежда, че България ще бъде в състояние за изнася електричество от АЕЦ “Белене” и за печели от това.

Министърът призна, че енергийната зависимост от Русия е “абсолютен факт”.

Източник: Kafene.net

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.