Home » Избрано

“Храбростта и моралът не зависят от сексуалната ориентация”

2010.12.19 Няма коментари
Spread the love

Край на дискриминацията на гейовете и лесбийките в американската армия! Борбата за права завърши с решение на Конгреса в полза на открития хомосексуализъм във въоръжениет сили. Това е победа не само за Барак Обама.

Историческа стъпка за американската армия: занапред хомосексуалните военнослужещи няма да са принудени да прикриват своята сексуална ориентация. След многомесечни разисквания Сенатът гласува за обезсилването на закона, недопускащ в армията хомосексуалните, които открито заявяват своите наклонности. Камарата на депутатите одобри тази мярка няколко дни по-рано.

Хомосексуалността не застрашава нацията

Вотът на американските конгресмени е победа за президента Обама. Сред централните му предизборни обещания беше и това, занапред хомосексуалните военнослужещи да не бъдат принуждавани да се прикриват. Затова президентът с право окачестви резултата от гласуването като “историческа стъпка”. По този начин освен това се слагал край на една политика, “застрашаваща нашата национална сигурност”.

Промяната в закона позволява възстановяването на хиляди американци, които въпреки добрите си постижения бяха принудени да напуснат въоръжените сили. “Време е да се признае, че саможертвеността, храбростта и моралният характер не зависят ни най-малко от сексуалната ориентация, нито от расата или пола, религията или вярата”, подчерта Обама.

За отмяна на хомосексуалната забрана се застъпваха също министърът на отбраната Робърт Гейтс и началникът на генералния щаб Майк Мулън. Те намериха опора в резултатите от една голяма анкета сред армията, според която преобладаващото мнозинство няма нищо против отварянето на въоръжените сили за откритите гейове. Значителни възражения имаше само в някои от бойните части, най-вече в морската пехота.

Противниците на промяната сред консервативните републиканци са на мнение, че по този начин се уронвал бойният морал. Така например бившият президентски кандидат сенаторът Маккейн изрази мнението, че особено в бойна обстановка можело да се стигне до опасни “отклонения”, струващи човешки живот.

“Не питай, не разправяй”

Министър Гейтс оповести впрочем, че новият закон ще се прилага на практика много предпазливо. Старият регламент щял да остане в действие за известно време, докато се приключи с необходимата подготовка.

Правилото “Не питай, не разправяй” бе въведено през 1993 от президента Клинтън, за да се даде изобщо възможност на гейове и лесбийки да служат в армията. Това означаваше, че те могат да служат, ако крият сексуалната си ориентация, а на армейското командване се забраняваше да ги пита за това. Оттогава 14 000 войници бяха принудени да напускат войската, защото издадоха своите наклонности.

Дойче Веле  www.dw-world.de

Още по темата

Obama thanks supporters for repeal of military gay banObama thanks supporters for repeal of military gay ban

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.