Home » Избрано

Еврочиновници не искат децата им да учат български

2010.12.09 4 коментара
Spread the love

Над 90% от българските чиновници, назначени на постоянни и временни договори в различни дирекции на Европейската комисия, се обединиха във вътрешен форум в “Гугъл” против откриването на българска секция в едно от четирите европейски училища в Бюксел.

В Брюксел от години съществуват европейски училища, където могат да учат децата на постоянно назначени и командировани експерти от всички държави членки.

За първи път обаче се очертава прецедент представители на някоя от страните да не желаят децата им да бъдат обучавани на родния им език, което се приема като право.
За разкриването на българска секция в европейските училища в Брюксел многократно са настоявали двама поредни български премиери, а наши евродепутати са коментирали, че е въпрос на време това да се случи, тъй като е престиж за България и за българските служители в структурите на ЕС.

В родителския форум някои от противниците заплашват, че ще протестират срещу въвеждането на български език в европейските училища. Майки признават в прав текст, че от три години в срещи лобират срещу откриване на българска секция за обучение на роден език.

Основният аргумент е, че рожбите им няма да имат нужда от него, защото завинаги щели да останат в Брюксел и щели по-добре да се интегрират, ако се обучават на чужди езици. Други предлагат, ако такава секция бъде открита, в нея да бъдат записвани само новопристигнали деца.
Според запознати явен протест най-вероятно няма да блокира правото на обучение на български език в обособена секция, а по-скоро ще злепостави държавата, тъй като поведението на чиновническото й представителство се тълкува като абсурдно и незряло.

Като интересна подробност се споменава, че румънските чиновници от 3 години лобират за въвеждане на цялостно обучение на родния им език за техните деца и сега са щастливи, че са на крачка от тази придобивка. По този начин децата им ще могат да учат не само роден език, но и култура, музика и т.н.

Източник: Kafene.net

4 коментара »

 • Дора Кънева said:

  В Ъ З М У Т И Т Е Л Н О !!!
  Които и да са тези, на секундата трябва да се изметат от Европарламента и от България – и ЗАВИНАГИ ДА СЕ ОБЯВЯТ ЗА НЕВЪЗВРАЩЕНЦИ !!!
  Моля, обявете ги поименно!!! Всички ние трябва да ги знаем!!!

 • Румяна Кънчева said:

  Е сега вече ударихме дъното, където ни е мястото с такъв народ! Има за какво да се срамувате, българи! Нищо, че мислите друго, нали не вие сте там и не вас питат. Щастливец е бай ви Алеко, колко още имаше да види и да чуе завалията.

 • Димитър Данов said:

  Надявам се, това да не е вярно.
  В противен случай нека правителството отзове тези ‘чиновници’.
  Аргументът ‘завинаги щели да останат в Брюксел’ показва, че в момента техните родители не защитават българските интереси, а тези на някоя друга държава. Вече можем да разберем защо: 1/ не усвояваме добре европейските фондове; 2/ защо сме забравили за някой ‘предприсъединителни’ фондове; 3/ защо ‘ще ни е по-евтино да внасяме ток, вместо да си го произвеждаме’; 4/ защо ‘приватизирахме’ и продадохме на чуждестранни НО държавни компании и т.н и т.н.
  Приятен ден, на тези които мислят да се върнат или са още в РБ

 • Николай Гусев said:

  “О, неразумни Уроде – поради што се срамуваш да се наречеш Българин?!”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.