2022-01-19

1 thought on “Дилма Русеф – първата жена-президент на Бразилия

  1. Добре , че го изобретиха Тито и Сталин тоя „македонизъм“, че да се посмеем от сърце. Ако не вярвате прочетете постинга от днешния брой на Скопския в. Дневник: „Дилма Вана Русеф, првата жена-претседател во историјата на Бразил, има македонско потекло. . . . . Татко и’ на Дилма, Петар Стефанов Русев, е роден во Габрово, во Пиринска Македонија, во Бугарија. Како активист на илегалната комунистичка партија, Петар во 1929 година избегал во Франција, а неколку години подоцна и во Бразил, каде што си го сменил името во Педро Русеф. Се оженил за учителката Дилма Жана да Силва, со која ги добил децата Игор, Дилма Вана и Жана Лусија. Малку се знае за родителите на Петар – таткото Стефан и мајката Цана, кои живееле во Габрово. “ Ех, Луно, Луно, земьо македонска !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *