Home » Избрано

ДАБЧ обявява начало на второто издание на годишната награда Българка на година

2010.10.31 Няма коментари
Spread the love

С тази инициатива ДАБЧ иска да обърне внимание на нашето общество към ролята на българските жени в чужбина, които заслужават признание и насърчителна подкрепа.

Годишното отличие на ДАБЧ е на името на българската светица Злата Мъгленска, чиято памет всяка година се почита от Българската православна църква на 18 октомври. Нейният образ символизира традиционните добродетели на българката и нейната красота, твърдост и воля в най-тежки ситуации, вкорененото у нея човешко достойнство.

За годишната награда “Българка на годината” на името на Св. Злата Мъгленска могат да бъдат номинирани българки, живеещи извън страната, които са имали изяви в обществено значими дейности в различни области: принос в опазването и развитието на българското национално самосъзнание и културна идентичност, защита на българското национално достойнство, постижения в организацията на задгранични български общности и дейности, принос и постижения в културата, изкуствата, образованието, медицината и др.

Предложения за носителки на наградата “Българка на годината” се приемат в Държавната агенция за българите в чужбина от 18 октомври до 31 декември 2010 г. на адрес:
бул. Дондуков, 2А, гр. София 1000
и на e-mail: aba -at- aba.government.bg

Право да номинират кандидатки за Годишното отличие “Българка на годината” на ДАБЧ имат български дружества и организации от чужбина и техни партньори в България, български медии от страната и чужбина, организирали се за конкретна номинация инициативни групи от българи, както зад граница, така и в България. Подробна информация за регламента на Годишното отличие може да бъде намерена на сайта на Държавната агенция за българите в чужбина:aba.government.bg

Номинациите ще се разглеждат от специално създадения организационен комитет, който включва личности, доказали съпричастността си към темата българи в чужбина.

Отличените ще бъдат обявени на 21 януари – деня на един от традиционните женски празници в българския народен календар.

За повече информация:
Лана Мумджиева
старши експерт “Връзки с обществеността” в ДАБЧ
т.: + 359 (2) 935 06 57; 935 06 50

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.